Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Strandkråkorna

I Åhus fågelskyddsområde lever en grupp kråkor, som verkar mycket medvetna om skyddsområdets gränser. De håller sig där inom, ser dem nästan aldrig utanför. Och det är klokt, för där är de skyddade för jakt, fredade från promenerande folk under häckningsperioden, och kan finna mat. Födan kan finnas i vassarna, i dammen eller leran runt, bland betesängen och boskapen, eller som nu under vintern: De små musslorna i strandkanten. Musslorna finns där året om, men verkar vara deras stapelföda om vintern, speciellt goda är nog de som sitter fast i uppspolad tång. 

Kaxig stilKollar omgivningen med korta mellanrum under måltidenTröttnat på fotografenSpanar drömmande mot havet, det blev lite som ett porträttI Denna dag var kråkorna inte så skygga, märkligt nog. De såg lugnt på mig, flyttade sig makligt. Vana vid fotografer och flanörer.Här var en märklig individ, stod ensam på en udde och gjorde sig så ful som möjligt. Kraxade ljudligt på ett närmast parodiskt sätt. Betedde sig som en skådespelare, som läst in Rickard III (Shakespeare) och spelade ut för fullt. Ser på mig om den gjort intryck, plockar musslor ur tången den håller i.Så lite flyktbilderdet är oemotståndligt för migBlinkar?Jo, det var en grön sak där ute i havet. 

Inlagt 2017-02-17 09:47 | Läst 830 ggr. | Permalink
He, he gillar fåglar av släktet Corvus. Dom verkar ha ett bra liv där, riktigt fina bilder.
🙂
Svar från Vibybo 2017-02-17 12:07
Tack Hans-Åke, det tror jag de har. Sen är det mer intressant att studera något som beter sig likadant i motsatt riktning. De studerar mig noga, bedömer mina avsikter med stor säkerhet.
En fin bildserie på Kråkan som verkade ganska villig att posera, och som jag sagt tidigare så är de nog ganska intelligenta för att vara fåglar.
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2017-02-17 12:10
Tack Stig, fågelhjärnan är speciell, olika konstruerad jämfört med vår. Klart mer effektiv per kubikcentimeter. Sedan är ju kråkfåglar, grisar, chimpanser ungefär lika intelligenta. Dock kan grisar inte använda redskap så vitt jag vet.
De är ganska så smarta kråkorna. Såg en film där de visade hur smarta de är.
Den lite "fula" var nog en riktiglinslus och skådespelare. ;)
Svar från Vibybo 2017-02-17 17:28
Tack Margareta, jag uppfattade den som en figur som klart skilde sig från de andra i sättet. Spelade ut för fullt, sökte uppmärksamhet och avvaktade resultatet.
Kråkor är härliga fåglar, med stor integritet och intelligens. Det var intressant att höra om deras kunskap om skyddsområdets gränser.
Peter Wohlleben har i boken "Das Seelenleben der Tiere" skrivit om ett liknande beteende hos bl a vildsvin och rådjur och hjortar i Tyskland och Frankrike. I ett område förflyttar sig djuren till andra sidan gränsen för naturskyddsområdet så fort de hör jakthornen ljuda - signalen för årets jakt. I naturskyddsområdet är de skyddade... Peter Wohlleben har även skrivit boken "Trädens hemliga liv" som är översatt till svenska; en mycket läsvärd bok för alla naturintresserade.
Svar från Vibybo 2017-02-17 17:51
Tack för boktipset - kul namn på författaren. Även om jag läser hyfsat på tyska så fördrar jag svenskan.
Jo, jag har sett studier som gjorts på kråkfåglar i Japan (Tokyo möjligen), där de lärt sig "grön gubbe" = ofarligt att gå på övergångsstället.
Fåglar kan, har jag märkt, vänja sig vid mig, betrakta mig som mindre farlig, om jag lägger avsevärd tid på att närma mig. Men långt ifrån alla individer.
F.ö. var dessa kråkor helt tillvanda vid teleobjektiv. Men fågeltornet låg ju bara 100 meter bort, och det är ett litet högkvarter för dem när människorna inte är där.
Kul killar det där och smarta.
En fin bildserie.
Svar från Vibybo 2017-02-18 07:59
Tack, de reder sig väl i livet skulle jag tro.