Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Och till sist fann jag fåglarna i skogen

I sista bloggen nådde jag skogen, och fann den minst sagt svårgenomtränglig. Fåglarna var där, hördes utan att synas. Så jag förflyttade mig till andra ändan av skogsdungen. Och där var de, stannfåglarna. De första enstaka små sångarna kommer nog inte förrän nästa vecka.

Grönsiska fanns där en större flock, av ljudet att döma. Men de försvann snabbt. Äter alekottarnas frö. På bilden en hanne.Ännu en grönsiska, här i typisk position när fåglar skall fotograferas.En annan stannfågel, nötväckan, här i typiskt födosök med huvudet ned. Söker gömda frön i barkspringorna?Det är en stor skrovlig värld för den lilla fågeln.Bild rakt under ifrån, måste tas snabbt så jag inte blir yr och faller.Här är det vårstädning, har gått förbi detta träd många gånger utan att se bohålan innan. Nötväckan kastade ut pinnar och annat, verkade ointresserad av mig.Men se där, en bekant profil.Trädkryparens färd är uppåt, glidflyger ned till nästa träs bas. Upp och ned går fint det också.Väl kamouflerad. Som en barkbit om jag står bakom och den är still.

Inlagt 2017-03-12 13:50 | Läst 536 ggr. | Permalink
Den väl kamouflerade trädkryparen fick vi också se i helgen. De ser rätt kul ut när de springer uppför trädstammarna och sedan stördyker för att börja om igen.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2017-03-12 14:17
Tack Lena, här fick jag för första gången se minst 3 samtidigt.
För många år sedan satte jag upp flera kubbholkar, avsedd för sparvuggla. I en av dom hade nötveckan murat igen bohålet så det skulle passa. När jag tittade ner i holken blev jag en aning förvånad. Nötveckan hade samlat säkert 2 liter med barkflagor som bomatriel, såna från unga träd som ofta är ljusbruna. 10.000 barkflagor är nog lågt räknat.
Sten
Svar från Vibybo 2017-03-12 15:21
Tack Sten, de är verkligen kvicka och flitiga, men det var inte illa! Blev säkert ett varmt mjukt bo.
Bäst att passa på innan löven kommer, då kan man bli väldigt frustrerad när man aldrig får syn på dom.
Tycker det är så spännande att se baken på fåglarna. Ofta ser dom ut som arga djur, tofsmesen t..ex. den ser verkligen farlig ut när man ser den bakifrån. Och din siska här, där ser man ju verkligen ett kattansikte.....eller :-)
ing-marie
Svar från Vibybo 2017-03-12 17:31
Tack, mycket tack! Har aldrig tänkt på det sättet, men nu när du säger det är det alldeles självklart. Det är ju så många djur och insekter gör, har varnings eller avskräckningssignaler, försöker se farliga ut. Och en katt är definitivt farlig i fågelvärlden.
Och när löven kommer....då gäller det att leta luckor, ha tålamod.
Vilka härliga bilder på en fågel söm jag gillar så är det trädkryparen den är som en mus som klättrar på trädstammar nötväckan är också trevlig Ha en bra dag Gert
Svar från Vibybo 2017-03-12 17:34
Tack Gert, det är flera fåglar som har ett musliknande beteende på markhöjd eller strax över, ex gärdsmygen. Har ibland fått se efter flera gånger innan jag är säker. De rör ju sig så väldigt fort, det blir som ett streck i luften precis på marken.
Trädkryparen är inte lätt att upptäcka då den sitter still.
Brukar ibland få se den här på tomten ibland, men någon bra bild har jag inte.
Hade bättre tålamod förr för att sitta ute med kameran och spana och vänta in fåglarna.
Fina bilder.
Svar från Vibybo 2017-03-14 17:02
Tack Margareta! Många gånger är det bättre att sitta still lite smått dold, och bara sitta stilla och vänta på viltet, så slipper du springa runt och jaga det. Men det vill ju till tid och tålamod, som du säger.