Stefans bilder
Ormvråken
En medelstor rovfågel. Såg den utanför en träddunge när jag cyklade förbi. Troligen hade den boet där inne, flög in och ut, ropade på en annan vråk där inne bland träden. Vädret var nermulet, och min utrustning hade helt klart problem med att klara flygande fågel mot himlen när ljuset var dåligt. Såg det när jag bearbetade bilderna i dag. 10% blev lite dugliga, eller nästan i vart fall.
En svunnen tid, men bara en vecka sen
Ja, nu är det tyst hemma, ser varje dag på de mörka hålen i fågelholkarna. Inga ljud från ungarna, ingen tittar ut, inga föräldrar med mat. Tyst och tomt.
Tog de här bilderna för en vecka sen.
Öppnade fönstret på ovanvåningen och behövde inte vänta länge. Tur jag tog bilderna då, för nästa morgon var de borta. Blåmes och talgoxungar brukar lämna boet i gryningen.Rödstjärten hade holk i samma träd. Fåglar gillar mullbärsträden, för de blir så täta. Hannen är mycket försiktig, jag får gå långt in i rummet. Pinnen fågeln sitter på är en av de döda grenar jag lämnade i trädet för att se vad som hände. Det visade sig, att gråsparvar och pilfinkar skalade av död bark och byggde bo med det. Jag byggde en holk av en kasserad hylla. En pilfink tog hand om den. Fåglar verkar gilla holkar byggda av gamla möbler.
De fagra blomsterängar
Har visat fåglarna på ängarna utanför byn, men här är bilder på landskapet. Träden är borta, kråkorna är besvärliga nog mot vadarnas ägg. Ser varje år förändringen, från den kalla till synes döda jorden kommer det upp. Svävar som en mjuk ljuvlig matta över i överflödets tid. Men att förstå allt detta till fullo, det är jag oförmögen till.
Detta är bildomgång nr 2 från mapp nr 12, allt taget under en förmiddag. Ibland händer mycket samtidigt. Två omgångar kvar att publicera efter denna. Måste tagit 500 bilder den dan.
Just nu mycket gulplister och ängssyrasaftigt grönt, i våtmarker behövs ingen bevattning eller gödningEn del gräsarter bryter av. Skönt att inte allt är kvävegröntPrästkragarna där det är lite mer höglänt (en meter över havet?)och jag vet inte - slåttergubbe? fibbla?Och nu över till något helt annat - läsarfrågan. När jag senare tog bilder på en vråk, svepte denna lärkfalk plötsligt förbi i mulet väder på långt håll. Hemma ser jag i den usla bildkvaliten till trots, att falken tagit något. Faktiskt tycker jag det ser ut som en ladusvala. Men det går ju inte att avgöra. Frågan är - kan en lärkfalk slå en ladusvala?
Promenad på Håslövs ängar
Håslöv är ju ett gammalt namn på delen av byn närmast staden, vid kyrkan heter det Gustav Adolf och mot Fjälkinge till Palestina. Byn heter Skånes Viby. Där är det stillsamt. Enligt en lantmäterikarta från 1600talet såg delar av byn likadant ut då. Min tidigast spårbara förfader, Jochim Jochimson från 1600talets Sverige (baltstaterna i dag), fick gården närmast jag bor som förläning efter att ha överlevt en 7-8 krig. Att jag bor så nära är en tillfällighet, eftersom släkten länge bott i Östra Göinge.
Nä, det var en utvikning. Håslövs ängar är ett naturreservat utanför byn. De hus som ligger närmast finns där för att 100årsöversvämningarna går dit, men inte längre. Helgeån rinner genom Hammarsjön där, i Norrland hade den hetat Hammarselet. Sjön översvämmar årligen när vårregnen kommer och Smålands snö far ut i Östersjön. Sjön kan då minst dubbla ytan.Och mer om östanvinden trycker upp havet. Normalt har den ett medeldjup på 0,8 meter.
Håslövs ängar är en s.k. fågellokal och folk kommer i April-Maj för att se. Sen är där knappt en människa, bara kor sommartid. Men vackert är där året om. Eller åtminstone friskt när vinden står i och blötsnön ligger horisontalt i luften. När det fryser om vintern är det stora ytor för skridskor. Tyvärr njuter folk i trakten närmast inget alls av all denna rikedom. De går till sport och köptempel.
Ängarna är väldigt öppna, och utan bra brännvidd blir det inga fågelbilder. Denna dag var det mulet, men det blev bilder ändå.
Där finns naturligtvis karaktärsfåglar, som sånglärkan. Den är alltid först. Men vad lever den av i den vindpinade Marsfrosten. Frön?Och så storspoven förstås. När sonen var liten sa han storboven.Plötsligt far en svarttärna förbi. Har inte hänt mig på denna plats innan, för den hör normalt inte hemma där en bra bit upp på land. Jo, det är en trollslända i näbben. Favoritmaten första halvan av sommaren.Gulärlan matar ungaroch här är ju ungenSå mjukt och vackert mot hårt och hemskt samtidigtTofsvipan kommer direkt efter sånglärkan. Drar över från Tyskland när vinden är rätt. Trycker sedan ett tag bak Kåsebergas stranddyner innan den drar hit.Och så gladan på sin patrullrunda. En fågel som ökat enormt i antal på 30 år.Plötsligt en flock på 18 tranor. Aldrig hänt mig förr här. Och helt oväntat mitt i sommaren. Men både tranor och sångsvan har häckat ganska länge vid sjön. De stora vassområdena är ju ödemark.Starar finns där kor finns. Ömsesidig nytta. Men när körsbär och annat mognat är de verkligen inte så söta längre. Ungstararna kommer in i små attackflockar på låg höjd som Spitfires. Det är tyst en stund, och sen kokar hela trädet av starar i fullt slagsmål.men just nu är det kul att se dem.
Trädgårdsrunda 2
Trädgårdsrundan är härlig, när det är ett minimum av trädgårdsarbete, vädret varmt och fint, med fågelsång och blommor runt mig. Se på allt vackert, spana åt alla håll, lyssna. Ner med näsan i rosor och doftpioner, dra in - fruktigt, fylligt, milt eller tungt i doften? Men berusande! Kameran måste ju bara fram. Glädjas åt ögonblicket, det är ju allt som finns, ta vara på tiden. För tiden går fort.
Först mamma ekorre. Ser ut att fundera på, om hon ska stanna kvar som modell, eller dra.Är det MEJ du pratar med....va? säger mamma ekorreHär är en av ungarna, tar en jordnöt ur lådan. Det föddes 2 ungar på vinden februari 2015. Båda har stannat i kvarteretRödstjärtshonan, piper genomträngandehannen är mer tystlåten och skyggMidsommarblomstret brer ut sig, och trivs oavsett skötselAklejor, 3 stycken. Förökar sig tacksamt, men helst blir de blå.Förgätmigej, sprider sig som den vill, det är tacksamtFiskljusen har jag länge försökt ta bilder på vid sjön, men vassområdena är för stora, de är för långt bort. Plötsligt kom den rakt över huset, på väg mellan 2 sjöar. Typiskt fåglar, de flyger var de vill, man kan få en bild när man minst anar det.Sol genom vingarnaDoftpionSå kom tornseglaren och snurrade över migmen vad gör den nu, äter? Riktigt dålig bildkvalite, men ville visa, att fåglar kan göra mycket man inte ser med blotta ögat.Dagliljan, växer närapå viltMitten av en trädgårdsvallmoOh Iris! Så vacker, så skörFrestande för pollinatörerKöpte en gul akleja, tänk sån glädje det går att ha i flera veckor, bara för en ynka kostnad av 20kr.Och så frestelsen som bara inte går att motstå, skönheten, den underbara rosen