Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Promenad på Håslövs ängar

Håslöv är ju ett gammalt namn på delen av byn närmast staden, vid kyrkan heter det Gustav Adolf och mot Fjälkinge till Palestina. Byn heter Skånes Viby. Där är det stillsamt. Enligt en lantmäterikarta från 1600talet såg delar av byn likadant ut då. Min tidigast spårbara förfader, Jochim Jochimson från 1600talets Sverige (baltstaterna i dag), fick gården närmast jag bor som förläning efter att ha överlevt en 7-8 krig. Att jag bor så nära är en tillfällighet, eftersom släkten länge bott i Östra Göinge. 

Nä, det var en utvikning. Håslövs ängar är ett naturreservat utanför byn. De hus som ligger närmast finns där för att 100årsöversvämningarna går dit, men inte längre. Helgeån rinner genom Hammarsjön där, i Norrland hade den hetat Hammarselet. Sjön översvämmar årligen när vårregnen kommer och Smålands snö far ut i Östersjön. Sjön kan då minst dubbla ytan.Och mer om östanvinden trycker upp havet. Normalt har den ett medeldjup på 0,8 meter. 

Håslövs ängar är en s.k. fågellokal och folk kommer i April-Maj för att se. Sen är där knappt en människa, bara kor sommartid. Men vackert är där året om. Eller åtminstone friskt när vinden står i och blötsnön ligger horisontalt i luften. När det fryser om vintern är det stora ytor för skridskor. Tyvärr njuter folk i trakten närmast inget alls av all denna rikedom. De går till sport och köptempel.

Ängarna är väldigt öppna, och utan bra brännvidd blir det inga fågelbilder. Denna dag var det mulet, men det blev bilder ändå.

Där finns naturligtvis karaktärsfåglar, som sånglärkan. Den är alltid först. Men vad lever den av i den vindpinade Marsfrosten. Frön?Och så storspoven förstås. När sonen var liten sa han storboven.Plötsligt far en svarttärna förbi. Har inte hänt mig på denna plats innan, för den hör normalt inte hemma där en bra bit upp på land. Jo, det är en trollslända i näbben. Favoritmaten första halvan av sommaren.Gulärlan  matar ungaroch här är ju ungenSå mjukt och vackert mot hårt och hemskt samtidigtTofsvipan kommer direkt efter sånglärkan. Drar över från Tyskland när vinden är rätt. Trycker sedan ett tag bak Kåsebergas stranddyner innan den drar hit.Och så gladan på sin patrullrunda. En fågel som ökat enormt i antal på 30 år.Plötsligt en flock på 18 tranor. Aldrig hänt mig förr här. Och helt oväntat mitt i sommaren. Men både tranor och sångsvan har häckat ganska länge vid sjön. De stora vassområdena är ju ödemark.Starar finns där kor finns. Ömsesidig nytta. Men när körsbär och annat mognat är de verkligen inte så söta längre. Ungstararna kommer in i små attackflockar på låg höjd som Spitfires. Det är tyst en stund, och sen kokar hela trädet av starar i fullt slagsmål.men just nu är det kul att se dem.

Inlagt 2016-06-16 09:35 | Läst 1976 ggr. | Permalink
När jag besökte Håslövs ängar senast hade jag turen att se tiotalet rödspovar rasta och nån spelade också. Men har det blivit någon häckning i år? De minskar ju stadigt som häckfågel i landet. Svarttärnan med slända är nog också ett tecken på häckning. I Skånes Viby bor min bror Bengt förresten. Mycket trevligt område, inkluderat Hercules dammar.
Jo, skall jag utanför byn med cykeln och njuta, så är det ju närmast ängarna och dammarna som gäller. Och det finns så mycket mer bara lite längre bort. För 30 år sedan var där mängder med rödspov, men för 3-4 år sedan nästan inget. Nu ökar de, och visst tror jag de har häckat de sista åren. Däremot har brushannen försvunnit fullständigt. Svarttärnan fanns för 10 år sedan vid sockerbruksdammarna vid Färlöv, men är nu väletablerade i Herculesdammarna.
Härliga bilder som vanligt! Lite 'vemod' kan man känna när man ser att så många fåglars ungar faktiskt har flugit ut.. 'Peaken' är redan förbi.. Cyklade runt Djurgården här igår, inga Näktergalar hörs längre.. annars hördes nån enstaka Rödhake, Lövsångare, och Bofink, men ingen 'ljudmatta' direkt.. En vecka till midsommar, då har väldigt många arter tystnat..
Hälsn!
Svar från Vibybo 2016-06-16 13:06
Jo, det går förfärande fort. När jag cyklade från sjukhuset igår, stannade jag till vid stranden för att ta några bilder. Till min överraskning hörde jag 2 näktergalar, men annars är det rätt tyst, och holkarnas hål hemma gapar tomt. Ser på dem med saknad. Tack för berömmet!
Fina fågelbilder du presenterat en tid. Många som jag själv inte har bilder på. Fastnar särskilt för sånglärkan. Riktigt bra bilder, dessutom i flykten. Kan inte komma på att jag hört den i år. Har nog minskat väldigt mycket här upp i mina trakter.
Sten
Svar från Vibybo 2016-06-16 18:32
Tack Sten. Lärkan är vid god vigör här. Sjunger ännu. Påminner mig om en händelse i höstas. Stod på ängarna och tog en bild på årets lärkor, som snällt poserade i rad på en stängseltråd. Kanonväder, varmt. När jag tog ner kameran kom i samma sekund något gråsvart stort streck mot mig, passerade lärkorna kloss, och strök förbi min axel. Det måste ha varit en lärkfalk tänkte jag, och det var en häpnadsväckande snabb attack. Såg en annan gång ett par meter framför mig genom fönstret en sparvhök, som satt på en pall och tittade på en förtvivlad stressad sparv, som satt inne i en grov tät buske. Plötsligt slog höken rätt genom buske och tog sparven. Jag hade ögonen öppna, men attacken var så snabb, att jag inte ens såg rörelsen.
Tur att du föredrar ängarna istället för köptemplen, både ärorikt och trevligt att läsa det här blogginlägget.
Storboven hade en tjusig näbb, säkert bra anpassad för dens behov.
Önskar att jag kunde mer om fåglar och vem som är vem i fågelvärden, men nöjer mig oftast med att kalla dem för fågel och fin. Tack vare kameran så har jag lärt mig några, men de är ju så många.
Svar från Vibybo 2016-06-17 06:39
Tack Margareta. Det viktiga är att se på allt detta med glädje och förundran. Njuta av ögonblicket.