Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

749

Så blir det nu de sista bilderna från en av Norrlands minsta orter - Veniksel. Min blick är nu vänd nedåt, det blir marken som avbildas. Som vanligt har jag sökt detaljer, något som fångar mitt öga och sinnet. Och organismer jag gillar, lavar t.ex.       

   Det är bara så vackert alltsammans, det öppna, riset och allt som är där. Denna skogen är 100 år gammal, det brann då nämligen.          Sagolik skönhet i skogen, så tyst, så rent.          Mossor och nu kommer jag till ämnet -     lavarna. Det finns ett antal arter bägarlav.         En härlig liten värld där min fantasi får flyga fritt.        Här växer lavarna i ring på gnejs tror jag. Det är algen i dem som står för mesta energiinsamlingen, medan svampen parasiterar på algerna, men bygger upp strukturen, kroppen.          Stenar som dessa faller jag pladask för.          Känns som ursprunglig skönhet.         Röda lavar är min favorit. Tror det är svampens energilager, fettrikt, som gör laven röd istället för grön. Det är i vart fall ett tecken på att den lever i yppersta välmåga, annars försvinner färgen efter hand. 

Inlagt 2018-07-30 10:05 | Läst 2395 ggr. | Permalink
Lavar är fantastiska! Har man ögonen med sig kan man få se mängder med kartbilder över okända världar på stenar och i rösen. Bägarlavar är intressanta, tjusiga när de "blommar".

Red/ Missade ju att skriva in Kochenillav som är den jag tänker på med tjusig "blomning".
Svar från Vibybo 2018-07-30 10:55
Tack Christer, de har alltid varit favoriter, är också en grundläggande del när det gäller livet på planeten. Det tar en väldig tid för lavar att få en sten välklädd och intressant. Bara fantasin sätter gränser när man betraktar dem, och den varan har jag gott om.
Bilder som jag verkligen gillar. Finns inget bättre än att gå i en gammal skog och titta på lavar och mossor. Det är precis det där man längtar upp till Norrland för. Kan erkänna att jag inte kan namnen på särskilt många men det spelar ingen roll. Går att hitta fantastiska mönster.
Sten
Svar från Vibybo 2018-07-30 14:23
Tack Sten, det här med artbestämningar av allt möjligt levande, det är sannerligen inte lätt. Dessutom ändrar det sig ibland. Har funderat på hur länge till Linnés sexualsystem håller, hur länge till latinska namn används, världen är ju stor, vita latintalande människor få och DNA nog viktigare än yttre likheter. Men Linné var kul på sitt sätt, namngav illaluktande växter efter folk han inte gillade.
Sen är det ju mycket riktigt så, att stå i en vacker skog och bara se och lyssna är som den finaste själsliga medicin.
Fina bilder, visar skogens skönhet och denna skog ser ju inte ut att lida i torka. Man kan undra hur det blir med svampen här nere i år, behövs nog mycket regn för det ska bli något. Förra året var ju bästa året någonsin, tror vi plockade 20 korgar (mest trattkantareller) på kanske 5-10 timmar vi var ute, uppdelat på en 4 svampturer. Det är hur som helst väldigt skönt att vara ute i en skog
Svar från Vibybo 2018-07-30 14:28
Tack Peter, tror inte mycket på svamp, och torkan håller i sig. Plockade mycket förr och var rätt duktig på ätliga arter, men hade inte svampögon och fann inte så många. Nuförtiden med alla avancerade mediciner som blandas i mig, så är jag mycket försiktig med svamp, det är nog med bärsäsongen då olika starkt färgade bär kan påverka koncentrationerna av en del mediciner ganska mycket.
Vilka fina bilder på mossa o lav gillar lav och mossa det vi har här i skogarna de tre sista bilderna på sten är jättefina Ha det skönt i sommarvärmen Hälsningar Gert
Svar från Vibybo 2018-07-30 18:07
Tack Gert! Det fanns många stenar att välja på där uppe i Norrland, bara att plocka det bästa. Sommarvärme och feber löser jag med en tröja doppad i kallvatten.
Fascinerande! Vackra bilder också!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2018-07-30 19:14
Mycket tack Jan!