Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Promenad igår

Kom ut i går f.m. och visar lite av bilderna, det var ett militärt övningsområde bara några km hemifrån, det är bra marker, får stå oexploaterade. Ute med en vän, vi gick in i en tallskog där understundom en stridsvagn kan göra en handbromsvändning, annars är det orört. På andra sidan tallarna är det stora fält med stora boskapshjordar. Inte mycket landskapsbilder blev det, men lite liv hördes långt upp i talltopparna

annars var det att se nedåt som gällde, där fanns det motiv, makrobilder blev det rakt igenom sedan, bland getramsen fann vi en larv

det skal bli en stekel - phymatocera aterrima, finner inget svenskt namn. Sedan fladdrade en och annan fjäril av de mindre sorterna, som denna

gulvingade fältmätare heter den, heter man inget finns man inte sägs det, men jag tror nog man kan finnas utan namn. Nästa är en gräshoppa

som liknar större klubbgräshoppa. Men nu blir det myror resten av bilderna, nämligen stackmyror, tycker det liknar underarten ängsmyra

de är aggressiva rackare, se på den här - beredd att spruta myrsyra och bita samtidigt. På nästa bild två olika stora myror

är det en arbetare och en drottning? De tar sig lätt genom skogsbottnens hinderbana

till och med om de tagit ett stort byte

i detta fall en gräshoppa , storleksmässigt som om jag och min vän släpat en ko genom skogen, en rejäl köttbit är det

lite rörelseoskärpa blir det. De ser ut att stycka och bära samtidigt. Men det var allt för idag. 

Inlagt 2024-08-21 10:34 | Läst 374 ggr. | Permalink
Hej Stefan.
Hoppas du höll dig utanför skjutfältet :-)
Det var bra att hackspettan kunde överrösta skotten.
Du är bra på insektsfotografering 0ch med fin information.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Vibybo 2024-08-25 06:37
Hej Erik! Det är sällan de skjuter där, och när de gör det hörs det tydligt hem, det rullar också militärkolonner på vägen utanför hemma. De brukar också ha tydliga skyltar om förbud. Jag är glad över militärens områden, de skyddar naturen.
Oj, vilka häftiga bilder på myrorna, inte konstigt att det svider till ordentligt när man får ett bett.
Och det är väl inte för intet man säger "flitig som en myra", skaplig fångst de bär på där.
Ing-Marie
Svar från Vibybo 2024-08-25 06:53
Tack Ing-Marie! Jag fann en myrstig på skogsbotten och fotograferade några bilder snabbt utan att kunna se bra i den skarpa solen, jag blev överraskad när jag fick se i datorn vad det föreställde.
Du hittar många kryp och fåglar när du är ute! Gillar den larviga bilden lite extra i all sin "enkelhet".
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2024-08-25 06:57
Tack Bjarne, ibland hittar jag i stort sett ingenting, inte lönt packa upp kameran ens. Det är så olika. Så jag kommer hem med allt från 0 till 400 bilder, oftast 50 - 100.
Fint, vet inte om det är rätt uttryck att kalla det kul att fotografera myror, iaf delvis men det är kul att ligga vid stacken och studera deras liv. Dock inte så kul att upptäcka att man har myror överallt. Något jag såg var att de hade en rak kurs, de kunde klättra över ett hinder istället för att ägna 1cm till att gå runt hindret.
Svar från Vibybo 2024-08-25 07:04
Ja, de har väldigt rak kurs och smal stig, såg de hade myrstig på en stor tall också rakt upp, tror de går efter doftspår. Dessa bilderna togs rakt ned i skogsbotten i kraftig sol, så jag såg inte mycket, men blev positivt överraskad när bilderna kom upp i datorn.
Fräck larv och rejäla bitverktyg på myran.
Hittade en ganska stor larv i trädgården häromdagen.
Visade sig vara en större träfjärilslarv och jag blev inte biten ;)
HaD/Gunte..
Svar från Vibybo 2024-08-25 07:13
Ja, det är ett fynd att få se en larv, men de gör inte så mycket väsen av sig heller, så det är lätt att missa dem. Tack Gunte!
Myror är fascinerande djur och första bilden med den aggressiva myran visar ju ett "monster". Men det är mycket med myror som är fantastiskt, som deras sociala liv och struktur samt att de kan släpa hem ett byte "motsvarande en ko" till sina artfränder.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2024-08-25 08:28
Tack Lena! Insektsvärlden är märklig, som en främmande värld. Har läst på sistone mer om hoppspindlars syn och strategier vid jakt. Bilderna här var en överraskning, tog några bilder rakt ned i myrstigen i skogsbotten under stark sol, såg bara delvis vad jag gjorde, och visste inte riktigt resultatet förrän minneskortet kom i datorn.
Intressant inlägg och givande. Bilderna är fina och spännande motiv. Myror har jag många gånger tänkt fotografera men det blir aldrig som man tänkt sig.
Svar från Vibybo 2024-08-25 08:36
Tack Morgan! Det är svårt med myror, här chansade jag, såg inte ens ordentligt vad jag gjorde, och det blev faktiskt bilder! Men om du vill, testa en kall höstmorgon när de första solstrålarna rör myrstacken, de kan vara rätt tröga då, men det är ingen garanti!
Häftigt med insekter och myror är svårt då de är så snabba. För mig har det mest blivit fjärilar i år än så länge. Mvh Nina
Svar från Vibybo 2024-08-25 08:42
Ja, de är illa snabba, solen hjälpte till med slutartiden här å ena sidan, å andra så gjorde solen att jag såg inte riktigt vad jag gjorde, så det blev en överraskning när bilderna kom upp i datorn. Tack för kommentaren!