Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Små promenader

Startar med i förrgår när mitt hjärtas dam var hos tandläkaren, då passade jag på att köra till den närliggande Lillö, den ligger i kanten av Kristianstad med ån runt om. På Lillö ligger ruinerna av Lillö borgruin som första gången nämndes 1343 tillhörande familjen Tott, hela 5 våningar hög! men sen på 1600-talet kom som bekant svenskarna, och det blev ruiner. Man tror den såg ut såhär (men mycket större)

gick ut på bron till ruinen, det är en vallgrav runtom, såg uppåt när en 76 Bombardier crj 900 passerade - "det perfekta valet för regionalt flyg" 

bron är delvis täckt av träd, fick syn på någon fågel, vet ej riktigt vad det är, många sångare borde gett sig iväg för länge sen, kanske en sen unge?

såg ned i vattnet på ena sidan bron, där fanns en fjäder och mört

tog en bild till där för att få en bild utan detaljer, men det ser mer ut som uppstigning ur djupet

och andra sidan bron då? ja den var inte helt lätt att upptäcka, men fisktittning är rätt kul, fick syn på en gäddeskutta, det är en mycket liten gädda på mitt hemspråk

den höll sig nära axslinga och låg på lur där i solen, zommade in optiken lite, men vad har den på huvudet? löss? eller biten av en större artfrände?

men nu framåt en dag, var igår i kanten av ett villaområde i Åhus, några få bilder därifrån: först någon flicksländeart

sedan en lockespindel - hornlocke tror jag som jag inte fått bild på tidigare, här jobbar den sig genom gräsdjungeln, jag tar arten på kroppen teckning då jag inte kan se hornen ur denna vinkeln

sedan en småharkrank - limonia trivittata

och avslutar med en storharkrank, möjligen tipula luna, åtminstone stämmer vingmönstret

Inlagt 2024-08-08 15:12 | Läst 366 ggr. | Permalink
Fin blandning här! Osäker på fågeln, den lyfter hjässfjädrarna här, det kanske är nån ledtråd..? Gillar Gäddan, den är vacker! Även 'modellen' av den tidigare borgen var ett ovanligt trevligt initiativ tycker jag!
Hälsn!
Hej Stefan.
Väntetiden användes väl. Det blev en väldigt varierad bukett fina bilder.
Med många vänliga hälsningar från Erik.