Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Hemma, på kvällen

För några dagar sedan, fick plötslig aktivitet mellan 9 och 10 på kvällen, det händer väldigt sällan. Ut genom dörren med kameran, där på gräsmattan går Pigge som jag bara ser i skymningen, ett rent under jag fått ha Pigge hos mig hela sommaren. Plommonen har börjat falla, det är godisdags för en liten igelkotte. 

man kan se på bilden ovan hur gott det är, annars finns ett rikt urval av vinbergssnäckor i trädgården, ingen risk de tar slut

sedan gick jag bort till garaget, såg upp mot tornseglarna på himlen, långt bort mot sjön sänkte sig den gyllene solen så tornseglarna fick lite klickar av guld på sig

ett par dagar innan i körsbärsträdet (som sedan ett par dagar är totalt plundrat av starar), en mindre attackskara närmar sig

de trivs

nu är det mullbärsträden som är aktuella, i dem ser man inget, stora och täta, men det prasslas och tasslas när bären rasslar ner, småfåglarna gillar också bären, körsbäret till vänster är deras verk, en prick, medan stararna mer sliter sönder bären, och då kommer ju småfåglarna lättare åt innehållet

till sist en ros

Inlagt 2024-07-17 16:52 | Läst 332 ggr. | Permalink
Trevliga händelser här! Lätt att gilla Igelkottar.. Har faktiskt sett en Igelkott även här för kanske 10 år sen, den var på väg uppför några trappor (i en 'regnränna' vid sidan om) rakt mot Hornsgatan.. inte så bra! Jag petade lite på den så att den vände nedåt igen till tryggare områden nere på 'gården' där jag bor, sen finns ju Tantolunden nära där med alla koloniträdgårdar, hoppas det sen gick bra! Har inte sett nån 'kotte' sen dess.. Ser uppätna körsbär och dess rester även här under dess träd, tror att det varit Starar även här, brukar se flockar av dom dra runt här i nån vecka tills bären är slut, sen drar dom vidare södrröver gissar jag.. Men har inte sett nån flock specifikt här än, däremot en mindre flock på gräsytan nedanför Riksdagshuset för drygt en vecka sen, samma gräsyta Som Riksdagshägern stod och solade på för kanske en månad sen.. Hälsn!
Svar från Vibybo 2024-07-18 19:36
Det var bra du visade igelkotten rätt väg, dagens trafiktäthet är förödande för de små liven, och sen vet jag inte hur det är med hundar i trädgårdarna. De första 10 åren jag bodde här hade vi hela familjer igelkott, lärde mig att sluta gräva kompostgropar, för där trillade ungarna ned så de fick lyftas upp nästa dag. Tack Jan!
ehrsa 2024-07-20 12:31
Alla hundar ska vara kopplade inom 'tullarna' i Stockholm året runt, möjligen får dom gå lösa innanför inhägnade kolonilotter, men det vet jag inte.. Annars är dom bara 'fria' att springa lösa på de specifika inhägnade hundrastgårdar som finns rätt så frekvent även innanför tullarna. Sen är nästan hela 'Gärdet' på Djurgården tillgängligt för lösspringande hundar, året om, om jag inte minns fel..
Hälsn!
Mycket mysigt att ha en egen kotte i trädgården och man ser verkligen att den njuter av frukterna på marken. Du fick också fina bilder på tornseglarna. Det är verkligen hög aktivitet på dem nu, antar att det är ungfåglar som flyger runt på kvällarna. Jag förstås att stararna trivs, snyggt att de kan lämna några bär till småfåglarna.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2024-07-18 19:43
Tack Lena! Tornseglarna blir fler efterhand nu, hela familjer, efter hand som det blir mer högsommar (kallt och regnigt nu!) så flyger de lägre mellan hus och träd i en vansinnig fart med höga skrik så det svischar i luften. De första 10 åren här hade vi hela igelkottsfamiljer här, de små ungarna är så söta, sedan är de vuxnas parningsritual mycket speciell och ljudlig när de jagar runt i cirkel i någon rabatt, den kan hålla på och springa runt i timmar.
Ett blogginlägg med riktig sommarkänsla! Och illustrerat med fina bilder, får mig att se fram emot nästa halva av semestern.

Tack för det! /Thomas
Svar från Vibybo 2024-07-18 19:47
Tack så mycket ! Glöm inte att koppla av rejält och ladda om, strunta i saker som inte behövs.
Igelkott är ett välkommet inslag i trädgården, kul att ha en på besök. Gillade plommonen ser det ut som, även om de var lite sura. Fin serie bilder
Svar från Vibybo 2024-07-18 19:51
Tack Peter! Vi hade många igelkottar här när vi flyttade in, efter hand försvann alla, nu har vi haft en ett par år, en dyrbar liten varelse. Gjort inköpsrunda på bärodling idag.
Där jag bodde förut hade vi flera igelkottar som höll till i området och ofta besökte vår och grannarnas tomter. Så roligt när de kom på besök, lät nästan som ett miniånglok då de tuffade fram.
Där vi bor nu, har vi sett igelkott en enda gång och nu när de sanerat marken på allmännigen bredvid oss så lör nog ingen flytta dit på der kala området.
Synd fär de är så söta och mysiga att ha i närheten.
Fin bild du fick på din lilla kotte.
Svar från Vibybo 2024-07-18 19:58
Ja, igelkottar kan ha märkliga läten, särskilt i parningstider. Det fanns många när vi kom hit, sen försvann alla, men denne lille har funnits här i två år. Bilar är farliga för dem, vet inte hur det är med hundar. De vill ha uppvuxet snårigt med lite sniglar, frukt och annat gott.
Fina bilder på Pigge. Plommonen ser goda ut inbjuder till att man vill smaka.
Ulla