Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Dagens tornseglare

Fotograferat i pauser mellan bärplockning i trädgården idag

med min Olympus E-MII från 2017 samt Panasonic 100-400 jämngammal, inte helt nytt. 

Inlagt 2024-07-09 14:56 | Läst 346 ggr. | Permalink
Fint fångat, inte enkelt att fånga med tele. Kul med den bilden som också har en insekt
Svar från Vibybo 2024-07-10 18:51
Tack Peter, det gick bättre än förväntat att ta bilder på dem, blev förvånad vid redigering att se alla fulla krävor på fåglarna, ser ut att ha bulldogansikten.
Hej,
Lärorikt. Har aldrig sett så många detaljer. Tack.
Ha det gott
Bob
Svar från Vibybo 2024-07-10 18:52
Tack så mycket Bob, deras fulla krävor gör att de är lite bulliga i "ansiktet".
Kul, det blev rätt bra men själv undviker jag telebilder mot blå/vit himmel numera.. försöker inte ens helt ärligt! Vill gärna ha nån typ av bakgrund med där gärna 'snygga' moln med inblandning av blå himmel brukar bli extra fint! Själv kör jag 'vidvinkligt' när dom passerar nära här, vilket dom gör regelbundet, men just i sommar blir det få bilder p.g.a viss ombyggnation av balkongen i föreningens regi, så det här blir inget stort 'Tornseglarår' för mig, tvärtom! Ser ut som Tornseglaren på flera bilder här har med sig vatten i krävan hem till boet, så 'svullna' brukar krävan se ut då!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2024-07-10 18:59
Jag har misstänkt något har hänt på "ditt" hus, då du inte visat nya närbilder på tornseglarna. Har inget annat val hemma ä himlen som bakgrund, hus och stora träd nära, det är uppåt som gäller. Flyga under takhöjd börjar de nog med om ett par veckor, igår hörde jag ett lätt "skrikande" men senare när det blir varmare innan de ger sig iväg, brukar de flyga mellan hus och träd i en fasansfull fart skriande i högan sky, så härligt! Trodde det var insekter i krävan, men visst kan det vara vatten.
ehrsa 2024-07-11 13:20
Här är en Tornseglare som är på väg att fylla krävan med vatten, som den sen flyger hem till boet med, dessa riskabla manövrer gjorde Tornseglarna alltid i grupp och tycktes ofta återkomma ungefär varje kvart (troligen olika grupper) och man kunde ofta se att krävan var 'svullen' efter ett sån här 'skopning' av vatten, likt 'brandflygplan', och det skedde alltid bara när temperaturen var klart över +25°. Jag passerade den pölen med cykel med en viss regelbundenhet, och det var bara vid hög temperatur som dom kom och dök ner här..

Här är en bild: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/357254/3205408.htm

Här en blogg: https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/hur-slacker-tornseglare-sin-torst.htm

En till blogg: https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/vissa-av-oss-gommer-sig-i.htm

Hälsn!
Svar från Vibybo 2024-07-11 14:00
Tack Jan, det kan inte bli mer väl illustrerat än så. Synnerligen väldokumenterat. Närmaste vatten är några dammar 3 km bort, sjön detsamma, men där har jag aldrig någonsin sett dessa manövrar, kanske i några delvis överväxta (näckrosor) dammar 2 km bort, har sett svalor göra liknande lågflygning där.
Strålande bilder på tornseglare i flykten! Det här är inte lätt och jag har testat flera gånger. Enastående detaljrikedom och skärpa i dina bilder. Plockade du bär samtidigt?
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2024-07-10 19:12
Tack Lena, det blev bättre än jag själv kunde tro, har en plats på gräsmattan att stå, i kanten av stora plommonträdet (stort!!) med hus och höga träd runt, så det är himlen att spana mot som gäller, ingen förvarning så det får bli när de vänder runt och är på himlen mer än ett par sekunder, men bättre när de kommer mot mig, då är solen bakom mig och sikten bäst. Krävorna är fulla, ser lite bulliga ut i synen, trodde det var insekter, Jan säger vatten, visst kan det vara så. Jag gjorde tre saker var för sig, inte samtidigt, plockade, fotograferade och vilade (lite feber som så ofta).
Gillar att man får se själva flygandet, hur hela kroppen är med och vingar och stjärtfjädrar jobbar. Hur en grundposition, den man ser då dom cirklar runt, återkommer. Där känns flykten stabil. Medan andra, som i fjärde bilden, bara blixtrar förbi.
Svar från Vibybo 2024-07-10 19:17
Tack Måns för en fin kommentar! Visst är de kul att se på och studera, en fågel med ett så fascinerande annorlunda liv. Deras extremiteter är ju så små som synes på bilderna, och de kan navigera perfekt i en obegriplig fart. De har olika flyktmönster, just denna dag hade de några för mig fördelaktiga ovanför gräsmattan.
Här har du fångat svårt motiv utmärkt. Verkligen en snabb fågel. -Bra!