Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Små svampar nu på hösten

Fotograferat i samma lilla skog som den stora eken jag nyligen visade, där fanns mycket intressanta saker, tämligen orört. Artbestämningarna varierar från säkert till försök att finna likhet. Det är med svampar som allt annat, det kan se riktigt olika ut beroende på olika faktorer som ålder, växtplats, fuktighet. 

Startar med laxskivling, en vild gissning

sedan mjölkhätta??

nästa är brunskinn, det är ganska säkert

toppslätskivling tror jag, då innehåller den psilocybin, vilket kan göra den intressant för enstaka individer, två går bra enligt giftinformationscentralen

sen kan det mycket väl vara gamla exemplar av knottrig rottryffel, den första ser tömd och trött ut

och så kanske unga exemplar av knottrig rottryffel tillsammans med möjlig hjortskölding

en pytteliten skålsvamp an någon sort

en trolig spindling av någon sort

till sist fnösktickan (gammal, våt), månadens kryptogam i april 1998, redan Plinius d.ä. nämnde den vid eldslagning, också funnen vid stenåldersutgrävningar. Den var viktig förr, odlades på gårdar och även i större skala för export, den från Böhmen var finast och odlades i fabriksskala. Användes till eldslagning, vård och kläder. Luttrar fnöske var torkat efter salpeterindränkning, och då tog det eld lättare med flinta och stål. Som vård blodstillande eller bränna på huden. Livrustkammaren har en mössa gjord av fnöske. Kunde även användas som stubin, småslöjd, färga garn och allt möjligt. https://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/vaxter/kryptogamer/manadenskryptogam/svampar/fnosktickan/textilanvandning.1592.html

Inlagt 2023-10-25 10:36 | Läst 259 ggr. | Permalink
Trevligt! Gillar bilder på riktigt låg nivå där även himlen kan vara med, även om det blir svårt med exponeringen då.. svamp och blå himmel kan bli riktigt bra!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2023-10-26 11:16
Tack så mycket Jan! Vidvinkel med mycket kort närgräns är tacksamt i en del lägen. Startade med bildvinkeln en dag när jag undrade hur småkrypen såg på världen.
Många härliga svampar du har hittat. Fin bildserie med härlig höststämning.
Hälsningar Halina
Svar från Vibybo 2023-10-26 11:17
Tack så mycket Halina, artrikedomen och alla dess egenskaper är helt fantastiskt.
Många fina svampar på rundan, ser att du "fick fingret" på en bild ;)
HaD/Gunte..
Svar från Vibybo 2023-10-26 11:18
Tack Gunte, det var väl di sma undar jordi som stack upp sitt gröna finger mot inkräktaren.
Fnösticka, aldrig hört talas om, än mindre vad det kan användas till. Jag ser också små svampar i skogen men jag har aldrig kommit mej för att försöka artbestämma dem. Kul läsning och fina bilder som illustrerar. Jag håller mej till de vanligaste ätbara.
Hälsingar Lena
Svar från Vibybo 2023-10-26 11:24
Tack Lena, hade hört om fnösktickan då den i äldre tider var viktig för att kunna bära glöd med sig, resten har jag läst på. Artrikedomen och egenskaperna hos olika svampar i skogen, dess innehåll och nytta/skada (samma sak ur olika synpunkt) är fascinerande, vi ser ju nästan ingenting, bara fruktkroppar. Har själv tyvärr en utpräglad oförmåga att finna ätliga svampar.
Om du har en nyare androidtelefon - testa Google lens någon gång.
Fina svampbilder med härliga färger och omfattande skärpedjup och perspektiv! Har du använt dig av stacking?
hils
Svar från Vibybo 2023-10-26 11:33
Tack så mycket! Jag har visserligen inbyggd stacking i en kamera, men använder det aldrig. Bilderna är tagna med dels stark vidvinkel med mycket kort närgräns, normalzoom och makrooptik, allt med olika bländaröppningar på fri hand.
De där små parasollerna är ett vanligt fotoobjekt i skogen, passar fint till att fotograferas, fint
Svar från Vibybo 2023-10-26 11:36
Tack Peter, de är lite spännande, sen är olika svamparter och deras egenskaper också spännande, men här trevar jag mig fram och gör mina gissningar, endast mykologer klarar att uttala sig säkert. Beroende på olika saker kan svamparna i samma art se så olika ut.