Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Under ekarna i den lilla skogen

Där finns mindre växter på skogens golv, som blir riktigt fina när de får utvecklas i fred, i ostörd natur. När fuktigare och svalare tider råder nu, så trivs lavar och mossor, de är grundläggande i naturen. Lavar är mer ett samhälle än varelser, uppbyggda av några svamparter (mykobionten) samt alger och bakterier (fotobionten).  Mossor är enklare byggda än blomväxter, nära släkt med kärlväxter (den andra vegetationen). På första bilden draperas en stam som vilar sig ned till ursprunget, normalzoom

nu kommer jag att skriva en del arter framöver, men jag är inte alls säker, tycker bara det ser ut så. Kvastmossa med sporbehållare

eller pilledutter, också normalzoom

här blir det makroobjektiv

slånlavar, normalzoom

bägarlavsläktet med vidvinkelmakro

och vanlig ostackad makro

filtlav, normalzoom

och makro

Ute blåser nu höststormar, grenarna piskar hus och trädgård. Imorgon utlovas regnstorm, får se om det blir någon promenad, vi funderar på att försöka. Började mata fåglarna för två veckor sen kanske, tog mindre än en timme för talgoxarna, sen blåmesarna att upptäcka maten, de är fantastiska på att undersöka och finna. Efter någon dag satt en ung förskrämd sparv där, knappt sett dem i sommar. Nästa dag sju sparvar, nu är de ett 30-tal, från hela byn verkar det som. Grönfinkarna är kaxigast. Såg en hel flock björktrastar i det äppelträd jag tänkte plocka snart, vind och fåglar har nog tagit nästan allt skulle jag tro nu, men man måste dela med sig. Fågelmatningen blir lite komplicerad i vinden. 

Inlagt 2023-10-20 15:07 | Läst 195 ggr. | Permalink
Spännande värld med lavar och mossor, vacker dessutom! Gillar nog dessa mer än alla 'oändliga' småkryp.. Kul med matningen, sånt är ju alltid tacksamt! Såg mina första Sidensvansar här i 'närområdet' (Tanto) i förrgår, men visste inte det förrän jag tittade på bilderna i datorn.. Fotade några bilder på en större men gles flock av Björktrastar som kom flygande lite för långt bort, straxt efter kom en liten flock till, det var de som var Sidensvansarna, kunde t.o.m. se (knappt) det gula på stjärtfjädrarna och det röda på vingfjärdarna, även om det var på gränsen att kunna se det! Tror jag fotade bra bilder på Sidensvansar redan i oktober förra året, och nu dök dom åter upp i oktober! Nu vet jag att dom redan finns här.. eller så är dom på resa ytterligare söderöver..?
Hälsn!
Svar från Vibybo 2023-10-21 14:09
Tack Jan, sidensvansarna brukar bara visa sig i mina trakter vid riktigt sträng vinter, det var ett tag sen. Det är få som tar sig tid att se på den lilla världen, den är ju inte så uppseendeväckande för de som passerar.
Kul med sådana bilder på "det lilla". Fina kulturer du visar. Tar lång tid att utveckla.
Svar från Vibybo 2023-10-21 14:10
Tack Peter, det tar hundratals år att skapa sådana landskap, en halv dag att förstöra.
Det är en spännande värld som du fotograferat, det är något speciellt när man får se det så nära. Bra inlägg!
Svar från Vibybo 2023-10-21 14:12
Tack Morgan, lägg dig i gräset på en äng en varm sommardag och bara titta, det finns mängder att upptäcka som kommit som ett trollslag ur den kalla vinterjorden. Men just lavar och mossor är bäst i mildvintern, de blir så torra på sommaren.
Hej Stefan - spännande serie - jag gillar den.
Det är ingen ämnesvärld som jag har haft i sökaren, men jag är imponerad av mångfalden du visar.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Vibybo 2023-10-21 14:15
Hej Erik, det kräver att man kan klättra bland fallna träd och stora stenar för att upptäcka detta, men detta
https://www.jetsonaero.com/
hade varit något för dig!
Ja det är en spännande värld i det lilla med en oändlig artrikedom, för svårt för mig att kunna namnen på ;). Filtlaven ser spännande ut, många strukturer att undersöka.
HaD/Gunte..
Svar från Vibybo 2023-10-21 14:18
Det är nog ett litet fåtal i landet som med lupp och allvarlig min botaniserar skogsgolvet och kan namnge alla arterna, det kräver livslångt engagemang.
Fantastiskt liv är du under trädet. Gillar pilleduetterna lite extra. Jag tycker de är så fina!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2023-10-21 14:18
Ja visst är de fina! det är ju den vanligaste formen av sporkapslar på mossor, den alla känner igen.
Jag insåg att jag missat detta inlägg. Den spännande lilla världen som jag kan så lite om. Fint med först bilden som en typ av översikt. Kul att få veta de riktiga namnen på en del av dessa småttingar. Kvastmossa med sporbehållare, hade inte en aning. Det har blåst hos oss också men inte så mycket som i Skåne har jag förstått.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2023-10-22 13:42
Det gör inget om du missar inlägg Lena, det går inte att sitta med detta förjämnan, bättre att ha tid och ut och leva. Vindarna är över nu här, men det blåste sönder Åhus stolthet, den långa bryggan ut i havet. En av mina favoritplatser, en pir i en liten hamn blev så misshandlad att stenblock på flera ton styck kastades upp på piren, de låg som skydd i havet före piren.