Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Igår

Ja igår blev det promenad vid ålakusten, som varit känd för sitt ålfiske. Tyvärr är det ont om ål numera av olika skäl. Ynglen kallade glasål har fiskats i förfärande mängd i bl.a. sydeuropa, när de kommit hit mals de i bitar i vattenkraftverken, så det blir inte mycket över till de enstaka yrkesfiskare som ännu har tillstånd. På första bilden här en traditionell bild av ålakusten, där en riktig ålafiskare verkar. 

som ni ser på bilden ovan var det grådis över kusten, men behagligt vindstilla. Så även idag disbilder. Och sen kan jag redan här säga, att det blev alldeles för mycket bilder. 

De senaste omgångarna har jag burit en bekväm utrustning, fågelkameran om nacken och en liten Sony RX100 i fickan, den är ett litet underverk. Platsen vi åkte till var Gropahålet, som ligger vid Helge ås södra utlopp, söder om utloppet gick vi. Där fann jag en trädstam på stranden av ån, den såg fin ut helt enkelt. Bak och över den synes parkslide, en aggressivt invasiv art från Japan. Här har den växt över ett stort område, blir flera meter hög över sommaren och kväver allt i sin väg. 

Detta lilla träd har växt mycket långsamt och hunnit samla på sig en större mängd blåslav

klibbalens knoppar sticker ut med sin färg

så länge jag minns har det växt stora bestånd nyponrosor här, dessa är väldigt gamla. överväxta av blåslav

ibland gjorde solen små snabba försök att tränga genom molntäcket

korta stunder kunde det t.o.m. glittra till

och fågelspaningen då, hur gick det med den? Några flockar änder som drog iväg i diset, på åmynningens pir satt de vanliga skarvarna, lite vårdräkt

sen fick vi syn på det jag hoppas på i Februari Mars, en ishavsfågel

alfågeln ja, blir inte mycket till bilder långt ut i diset och max beskärning

syns ju vad det är, flocken låg så långt ut att ögat med svårighet alls kunde urskilja dem, här blev det en bild när det ljuset plötsligt glimtade

skäggdopping i vinterdräkt, inte riktigt lika långt ut i vattnet

sen in i tallskogen, mörkt med närapå max ISO, trädkrypare som var ovanligt undflyende

den hade sällskap av kungsfåglar

det var allt

Inlagt 2023-02-17 11:12 | Läst 288 ggr. | Permalink
Trevliga motiv! Ett område som nästan 'kräver' att kameran är med.. Känner lite så när jag går i mitt närområde Tantolunden, det är sällan jag går där utan att en kamera är med.. Man blir dessutom lite mer observant när kameran finns med!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2023-02-17 15:09
Tack Jan, visst blir jag mer observant med en kamera med, finns alltid något, ja nästan alltid. Alfågel måste väl vara något du sett på tidiga vårutflykter i havsbandet?
ehrsa 2023-02-17 18:28
Hej! Ja, Alfågel ses ofta redan från oktober som jag minns det.. i ytterskärgårdens fjärdar. Även sången kan höras då, samma sång som man hör på våren, eller under vinterns långfärdsskridskoturer i ytterskärgården, när det finns öppet vatten längst ut, gärna vid en iskant.. Det har hänt mig många gånger.. Men har slutat med skrinningen numera p.g.a ålder och hälsa.. Men också p.g.a. sämre och kortare vintrar av 'kända' skäl.. tyvärr!

Här är Alfågelns sång: https://sverigesradio.se/artikel/2777744
Hälsn!
Det är en härlig kuststräcka att vandra längs. Första bilden visar karaktären mycket bra. Bilderna med ljuset över havet är kanonsköna också!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2023-02-18 14:35
Tack så mycket Bjarne, det har varit en plats där jag var mycket med barnen när de var små.