Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Botanisk utflykt

Nu var det ett tag sedan sist, ligger en större mängd bilder på hög. Men väljer de från senast, en utflykt med min vän till området Svarta sjö, inget naturvårdsområde (eller sjö), men orört ändå eftersom det är otillgänglig sumpmark och ekonomiskt sett utan värde. Åker till andra sidan sjön hemifrån sett, parkerar vid en byväg, och följer en traktorväg (fint gjord med makadam) över ett stort fält, till alesumpskogen. Gott om jakttorn, bönderna håller efter grisarna. Gott om hare, men ingen bild på dem då jag endast har med mig två gamla manuella 50mm objektiv och min Olympus kamera. Startar med Olympus 50 mm f 1.4. I fortsättningen ska jag ta de moderna objektiven på utflykterna.

På traktorvägen växte detta, en växt av det slaget som man trampar på utan närmare eftertanke. Det är trådklöver, en ärtväxt som finns i många gräsmattor hos de som vägrar förgifta sin trädgård. 

Mellan traktorvägen och fälten fanns en icke besprutad meterbred sträcka, där en del arter fanns, t.ex. vårkorsörten som är vanlig i södra Sverige och Danmark. 

I närheten fanns också blodklöver, en gröngödslingsväxt. 

sedan gick vägen in i alesumpskogen, där var det vått och gyttjigt bredvid vägen, årets första mygg hade kläckts, och det var gott om korsande viltstigar. En bit in bredvid vägen växte någon sorts vildapel, med blommornas utseende utseende snarlikt en prydnadsapel "pink spires" (1390 kr i detaljhandeln), ett högst förvånande fynd. 

närbild

det var inte oväntat att finna en groda i sumpmarken, detta ser ut som en vanlig groda. Finns i hela landet.

nästa växt är ormbär, bör icke förtäras då den kan ge ont i magen. Historiskt använt som medicin mot pesten. Växer lite här och var i lundar m.m, och ända upp på Hardangervidda! 

jordrevan är en flerårig kransblommig ört, i samma familj som en del kryddväxter, ex mynta och timjan. Kan också inordnas i gruppen "vackra ogräs". 

kommer ut mot en öppnare mark, en del är en gräsbevuxen förhöjning, den andra ett grunt vatten med växter. Grisarna har bökat lite här och där, ger en del växter lite möjligheter. Ängsbräsma heter denna lilla blomma, en korsblommig ört som växer över hela norra halvklotet. Värdväxt för aurorafjärilens larver. En sorts kålväxt, kallas också ängskrasse. Ordet bräsma påstås komma från braxnablomster, då den ska blomma när braxen leker. 

denna rejäla knopp är vänderot - valeriana officinalis, och officinalis står för läkeväxt. Finns på apoteket mot oro och dålig sömn, skulle tro det är torkad mald rot, den tål inte längre lagring.  Denna rot gillas också av katter, växten heter också katteleka. 

ältranunkel växer i hela landet vid våta skogskärr. Liksom smörblomman är den giftig.

klockgroda tycker jag detta liknar. Ska finnas på sju lokaler i Skåne, återinplanterad för 50 år sedan. Giftig för rovdjur.

fann denna holk för vattenlevande fågel, kände igen den sedan jag läst om den i ungdomen, men helt glömt vilken fågel det gäller. Vet någon? Kanske Håkan?

tussilago, fröställning

gökblomster i familjen nejlikeväxter, vilken likhet syns på blomman. 

sedan åkte vi en bit till en vattenfylld sandgrop i en torräng utanför Åhus, varierande växtmiljöer. Satte på ett Pentacon 50 1.8 som har lite närmare närgräns. Där vi ställt bilen stod några av fortifikationsverkets gamla trästolpar, och skogsmyrorna svärmade. Tid att testa insektsfoto med det gamla objektivet. Som synes vänsterkanten beskuren.

det gick ganska bra

grusvivan trivdes i sanden

svartkämpar tillhör grodbladssläktet. Kan ge diarré hos betesdjur.

grodyngel fanns i vattnet i botten av sandgropen

detta ska bli nattljus. Införd från östra Nordamerika, har anpassat sig här. Används i naturläkemedel, och kan orsaka fosterdöd.

och detta ska bli hedblomster

Det var allt för idag. 

Inlagt 2022-05-24 11:30 | Läst 365 ggr. | Permalink
Hej Stefan.
Otroligt intressant blogg, med massor av informativ text och bilder.
Som tur är finns det även många kommuner i DK som inte sprejar eller slår dikeskanterna innan blomningen har skett.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Vibybo 2022-05-24 14:06
Hej Erik, tur det finns myndigheter som tänker på liv och skönhet. När det gäller spridande av gift i Sverige, står bönder och trädgårdar för lika delar, och i trädgårdarna behövs det inte.
Erik Madsen 2022-05-24 14:28
PS: I vår koloniträdgård är användningen av bekämpningsmedel FÖRBJUDET.
// ERik //
Intressant, så många vilda växter det finns och man kan nästan inte namnet på någon, imponerade att du fick namn på alla dessa. Hoppas att mina klockgrodor har kommit fram i nästa vecka så ska jag göra ett besök.
Svar från Vibybo 2022-05-24 13:54
Tack Peter, kunde tyvärr inte se undersidan på denna för säkrare bestämning, ville inte störa det lilla livet. Det är min kompis Hans, som varit växtinventerare, som är med mig och sätter namn på det mesta.
pdahlen 2022-05-24 15:27
Jo man skulle ha en Hans med sig :), det har jag inte så jag får klara mig så bra det går med en app
Vilken trevlig bildskörd som radas upp. Nattljuset lät ju rätt ruskigt..
HaD/Gunte..
Svar från Vibybo 2022-05-24 13:53
Tack Gunte, har läst om (ägnat det mesta av mitt liv åt akutvårdens gränser) ett antal medicinskt ruskiga fall som skett efter inmundigande av produkter från hälsokostbutiken.
Trevlig och intressant läsning. Även om jag kunde en och annan sedan tidigare var det mycket nytt. Det är alltid kul med ny kunskap.

Hälsningar Jörgen
Svar från Vibybo 2022-05-25 17:08
Tack Jörgen, det är alltid intressant att upptäcka något nytt, en av tillvarons drivkrafter.
Väldigt intressant och utmärkta bilder. Roligt att se bilder som är tagna med normaloptik, det har jag nästan glömt bort, växlar mellan 24:an och 560! Hälsningar/ Björn
Svar från Vibybo 2022-05-25 17:13
Tack Björn! Nu blir normaloptiken till lätt tele på min M4/3 sensor, men för mig känns det mer som en fördel. Mitt 25mm 1.7 Panasonic använder jag sällan, mest till bilder på barnbarnen där det är perfekt. Panasonic 100-400 är favoriten som används mest. Laowa 7,5mm 2.8 är också mycket trevligt med sitt skärpedjup och närgräns på 12cm, är en sådan som högt uppskattar kort närgräns.
Härlig samling bilder! Kul att se färger i naturen. Det börjar ordna upp sig här hos mig i Stockholms utkant också. De gamla objektiven ser ut att fungera toppen.
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Vibybo 2022-05-25 17:18
Tack Johnny! De har personlighet de gamla objektiven, är inte perfekta och har egenheter, det och det manuella tilltalar mig. Tror säkert att du får gott om färger i dina hemtrakter nu. Att jag frågade dig om stortrappen beror på att jag vill att den återinfördes i mina hemtrakter, den sista sköts 1895.