Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

1000 - i kanten av Degeberga 21/8

Det har varit ett rekordaktigt regnande sista dagarna här hemma, upp till brädden av regnmätaren sista natten. Lyckligtvis var det betydligt bättre väder då bilderna togs, även om Augusti varit den kallast på ett antal årtionden i mina trakter. Blir inte samma sötma i frukten, men persikorna som startat nu är rätt goda ändå. Bilderna är tagna under en liten promenad alldeles i kanten av Degeberga, en ort i en vacker trakt just norr om Österlen. 

Vi parkerade bland villorna och klev ut i betesmarken. Omedelbart vi klev ur bilen anslöt sig en liten katta, mycket sällskapssjuk och språksam, följde med mest hela vägen. 

väldigt söt katt, trevligt sällskap

hoppade över bäcken fram och tillbaka

fin liten bäck, rann ömsom genom skog, ömsom äng

den bjöd på både sol och skugga för vattenlevande varelser, och skydd i kanterna

slingrade sig vackert och hade grusbotten. Såg mycket småfisk i den, en del av den var nog öring. Men fisken gick inte att få bild på, de pilade undan, kan nog behövas då det skall finnas kungsfiskare här. 

mycket av de väldigt branta backarna i betesmarken hade blivit terasserad av boskapens vandrande genom många år

det var väldigt mycket hagtornsbär, har sett mycket bär på rönnar också, undrar hur vintern blir

på bilden här under en riktigt stor gråal. Alar är markförbättrare, och står för 1,5% av virkesförrådet i landet, men just gråalens virke används möjligtvis till ved endast. 

En fin ask, dock inte Yggdrasil. Karakteristiska blad, sen lövsprickning, kan bli över 30 meter hög. Virket vackert och användbart till mycket.

humle växte här och där längs med bäcken

blekbalsaminen växte i skuggan under träden längs med vattnet. Invasiv art som infördes på 1800-talet, upptäcktes först som ogräs i Lund. 

jättebalsaminen ser ju fin ut, stor och ståtlig, men är en invasiv art, etablerad sen 100 år. Kommer från Himalaya.

skatnävan växte i den upptrampade magra marken

att nästa växt hör till potatisfamiljen syns ju tydligt, det är besksöta. Den har lite vedartade stjälkar som kan bli ganska långa. Innehåller alkaloiden solanin. 

nästa är äkta (vanlig) förgätmigej

nästa är bäckveronikan, enligt uppgift ätlig. Den växte i bäcken.

triften var överblommad

smörblomman är en ranunkelväxt, korna ogillar smaken

trasig och urblekt i sommarens slut

liknar i viss mån en slåttergräsfjäril, men ändå inte i sista bilden här

Det var allt det, tack för tålamodet

Inlagt 2021-08-28 17:11 | Läst 1139 ggr. | Permalink
Hej Stefan.
Det ligner åbenbart samme vejrforhold som her i Roskilde - kølig august og masser af regn her de sidst flere dage - også i dag øser det ned.
Det blev en meget fin og varieret serie. Sjovt med katten. Sommerfuglen på det sidste foto - gillas også.
Med mange venlige hilsner fra Erik.
Svar från Vibybo 2021-08-29 16:12
Hej Erik! Det har utlovats bättre väder, men Augusti kommer att bli en rekordmånad, både med kyla och regn. Men det är ju bra att vattenmagasinen fylls på. Min bildserie var bara enkel - promenerar och funderar, inget speciellt, mer vanligt. Ibland kan vanligt kännas befriande.
För det första hoppas jag att katten hittade hem. Skatnäva har jag aldrig hört talas om. Gillar deras krypande växtsätt. Har fotat en del andra sorter som ser nästan lika ut. En som hade fint röda blad, så man kunde tro att det var höst men det var på sommaren. Stinknäva finns i skogen jag brukade besöka.
Sten
Svar från Vibybo 2021-08-29 16:21
Tack Sten! Nävor (geranium) är tacksamma växter, antalet arter avtar också raskt när man rör sig åt norr i landet.
Fina bilder, innehållsrikt och intressant inlägg:)
Svar från Vibybo 2021-08-29 16:23
Tack så mycket Mats, det var bara en promenera-fundera blogg om en dag i tillvaron.
Du har många vackra områden runtomkring dig! Kul att följa med på utflykten, känns som en vardagsutflykt med extra mycket. Blev extra intresserad av blekbalsaminen, bild 11. Den ser lik ut den klätterväxt jag gått förbi nästan varje dag i Saxe. Kanske tror jag ändå det är humle, men det finns likheter här. Och augusti har varit kall också i Dalarna, nästan extremväderskall.....Hälsningar/ Björn
Svar från Vibybo 2021-08-29 20:32
Hej Björn! Jo, det finns övermåttan med vackra fotoobjekt i min närhet, eller intressanta av andra skäl, lätt att bli hemmablind. Små fläckar av naturvårdsområden på kartan, inte så besökta, nästan okända, vilket gör dem avslappnade, ostörda. Blekbalsaminen var där som mest knähög, växte vid vatten i skuggan, såg inte att den klättrade på den platsen. Och ja, det var en vardagsutflykt med extra plus.
Khalad 2021-08-29 22:01
Hej Stefan, ser att du har texten före bilderna, den jag tyckte var lik det jag såg var ju humle, bilden före blekbalsaminen......./ Björn
Intressant och lärorikt och vad fint med en lokal guide på turen
Svar från Vibybo 2021-08-29 20:33
Tack Peter, bara en promenad med funderingar, lite vardag med plus när jag nu någon gång har möjligheten.
Det är vackert där vid Degeberga-backarna. Fina bilder, gillar den med bäcken extra och många fina blom- och insektsbilder också. Kul med den fina katten!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2021-08-29 20:46
Hej Bjarne! När man har tid och kraft för en sådan promenad blir det en höjdpunkt i veckan.