Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

846 - monokrom spaning

Det var blåsigt ute idag, mulet. Fick dra upp huvan på jackan, annars blåste mössan av. Vattnet stiger så långsamt i sumpmarkerna, ser ut att bli ett normalvått år. Hörde rördromen, såg starar och en hök, men ingen av dem ville vara med på bild. Blev ingen lång runda, bara runt dammarna. 

Genomsnittlig väg, fanns torrare och våtare avsnitt. I de våtare gällde det och veta var vägen gick. Mötte en man med barnvagn och klafsande gångskor. 

Vigg är det gott om. Grågässen håller till i dessa dammar, den dominerande arten. De hade revirstrider nu, våren går framåt. Lägger väl ägg när som helst nu. 

På en vattendränkt äng i närheten letade skrattmåsarna efter mat. Men vad äter de? Något med näring måste ju finnas där. 

Alldeles intill dem hade 2 trutar funnit sin egna plats. Ja, det var allt, mer än så blir det inte idag. 

Inlagt 2019-03-16 15:22 | Läst 978 ggr. | Permalink
Den första bilden är vacker och säger mycket om landskapets karaktär. Skrattmås och Gråtrut är ju riktiga allkonstnärer som alltid hittar sin skärv. Vid min sommarvilla på Åland går gråtruten med vaggande gång på gräsmattan i skymningen. Den tittar lite snett med huvudet, stampar med ena foten - och vips åker näbben ner i marken, och upp kommer det en fet daggmask.
Du skriver att det blir ett normal vått år. Det normala tycks fortfarande vara det normala i sådana frågor. Dina våtmarker måste ju vara avhängiga av vattennivån i Östersjön? Där ligger vattenytan fast sedan ett halvt sekel. Det enligt de mätningar mot fasta mätpunkter i urberget som jag gjorde för ett par år sedan. Vattenytan har jämfört med landet sjunkit undan 24 cm – vilket tämligen precis motsvarar den förväntade landhöjningen. Havet ligger alltså still de senaste 50 åren.
För ett par år sedan hojtade man om en höjning på upp till sju meter i Stockholmstrakten. Vart tog den vägen? Ha ha...
Svar från Vibybo 2019-03-16 16:56
Tack Peter, landskapets karaktär här är platt och har närhet till vatten. Det gör att terrängens utseende kan variera avsevärt över året. Mest vatten blir det när det är snösmältning i Småland, regn och hård ihållande ostlig vind. Då trycks havet upp i ån 1-2 mil in i landet, samtidigt som allt vatten i Småland kommer från andra hållet och något jag kallar 100 års översvämning kan uppstå. Därför är staden nödd att ha vallar då den ligger under havsnivå, upp till några meter.
Intressant jaktteknik truten har, hade en katta som gjorde något liknande. Hon spanade, gick sedan lugnt upp på ett tak, satte sig vid kanten på en takpanna och knackade lite med tassen. Då tittade sparven (som hade bo där) ut och så var det med det.
Klimatreligionen tror jag inte på. Tror att vattennivåerna här legat inom vissa ramar i långa tider, för förr byggdes husen just fram till en viss gräns där vattnet stannade, de visste precis var den gränsen är. Däremot så har man dikat en hel del i trakten förr och lagt om vattenflöden, det är ju ren sumpmark från början.
syntax 2019-03-16 18:54
Skrev magisteruppsats en gång för länge sedan om utdikningar (sjösänkningar) runt förra sekelskiftet. Man hoppades på mycket ny jordbruksmark - men det mesta blev fiasko. Man förstörde värdefulla våtmarker (som man inte var på det klara med då) till nästan ingen nytta. När man har facit i hand nu långt efteråt, framstår det som rena landskapsvandalismen.
Svar från Vibybo 2019-03-16 19:31
Människan mot naturen kan inte bli bra eftersom vi är en del av densamma. Det är mitt enkla sätt att se på det. Så du har alldeles rätt.
Håkan Eklund 2019-03-17 09:57
Sällan jag fått uppleva denna ärlighet i skrift, alltså angående ekologisk vandalism, när en massa våtmarker i tiden dränerades. Jag är helt av samma åsikt. Vårt jordbrukslandskap skulle ha mått bra av mindre utdikning.
- hawk
Fina bilder. Gör sig väl i svartvitt. Den första bilden fastnar direkt på näthinnan, blev jättebra med cykeln i förgrunden. Hos mig skulle den hamna utskriven och på väggen. Även här i Tosteberga är markerna mättade just nu...så man får räkna med att bli litt blöt närm man går ute på ängarna..
Svar från Vibybo 2019-03-16 16:58
Tack, så du finns i Tosteberga? En av mina favoriter när det gäller en utflykt med promenad. En vacker plats på jorden.
Annelie Worgard 2019-03-16 17:15
Vi kanske ska fika ihop någon dag? Vi kan ta med oss varsitt eget fika o träffas nere i hamnen :)
Svar från Vibybo 2019-03-16 19:34
Hör av mig då, en intressant tanke. Tyvärr är jag ofta något trött, men inte alltid.
Din första bild här är fantastisk ! Man kan nästan känna råkall snålblåst !

Hälsar
Eva
Svar från Vibybo 2019-03-16 16:59
Tack Eva, jag är tacksam att ingen plötslig vindstöt knuffade kull mig i vattnet.
Första bilden fångade mej och man kan ju nästan känna hur blött och kallt det var. Jag gillar att få en rapport från hur det ser ut på dina breddgrader och du brukar få med det mesta som jag tycker om att läsa. Jag har inte varit så aktiv på sistone men jag brukar titta in och kolla emellanåt.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2019-03-16 17:04
Tack du Lena, jag gör lite spaningar ibland. Men är oftast stillsam. Har dock målat en stor tavla till ett barnbarn, det var ganska kul. En rymdtavla beställdes, och efter en vecka levererades den där han stod och såg på planeter, kometer, norrsken och stjärnmoln. Annars känns det lite meningslöst att måla och lägga på hög. Sen tar ju vardagslivet det mesta av kraften. Och barnbarnen går före allt annat av det jordiska.
Här lyser våren med sin frånvaro men den kommer säkert här också vad det lider, och med den kommer det Skrattmåsar och kanske det är Tutar. Några Kanadicker har anlänt men det är ganska få ännu. Fint med svartvitt och din första bild gillas.
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2019-03-16 19:38
Tack Stig, kanske jag skulle ta mer landskapsbilder, har funderat på det. Tog fler på rundan, men de blev inget vidare snygga, bara beskrivande. Tror säkert kanadagässen hunnit till dig, många har redan passerat här.
Visst är det bekvämt med elcykel?
Svar från Vibybo 2019-03-16 19:40
Ja det är närmast essentiellt för min del när det gäller att komma ut en runda utanför byn och jag inte vill ta bilen. Svår motvind eller mjuk mark är det nu på våren, det hade jag inte klarat utan batterikraften. Det är dåligt vridmoment i benen.
Skrev till någon att skogen är mitt landskap. Självklart gillar man det Skånska landskapet lika mycket som på din första bild. Skulle gärna göra ett besök där nere. Vigg har vi haft i några sjöar jag brukar besöka men dom har försvunnit. Har inte sett några på flera år.
Sten
Svar från Vibybo 2019-03-16 19:46
Här är det gott om vigg och en del andra dykänder. Gott om grunt vatten och vass, det gillar många fåglar. Det öppna landskapet tog många år för mig att acceptera. Född och uppvuxen i Göinges skogar. Första gången jag som barn tog en promenad på slätten tyckte jag det var helt förfärligt. Men nu gillar jag rymden runt mig. När vinden friskar i känns landskapet levande. Norrmän som varit här brukar klaga på att det finns inget att fästa blicken på, någon fjälltopp i fjärran. Ha det bra Sten.
Hej Stefan.
Billede nummer 1 giver mig en fornemmelse af vinter og kulde - jeg venter nogle dage endnu :-)
Fin komp med cyklen perfekt placeret i billedet.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Vibybo 2019-03-17 09:07
Tack Erik, som tur är var det torrt en bit bort så jag kunde få med cykeln i bilden. Och kallt var det, gick inne med tjock ylletröja hela eftermiddagen innan jag var varm igen. Förstår att du inte vill ge dig ut, det är en genomträngande kyla i blåsten som inte kan vara bra för ledvärk. Själv får jag en allmän värk ibland orsakad av mina mediciner.
Vacker serie i snyggt svv! Fin helg, LO
Svar från Vibybo 2019-03-17 09:08
Tack LO, skall ut och träffa lite folk idag. Ha det bra du också!
Gillar verkligen den första bilden.
😁
Svar från Vibybo 2019-03-17 09:09
Tack Hans-Åke, den passade bäst enfärgad, så då fick de andra bli det också.
Fina bilder. Du får verkligen fram känslan av det råkalla som går genom märg och ben.
/Ulla
Svar från Vibybo 2019-03-17 09:12
Jo du Ulla, så kallt var det, just som du skrev. Men samtidigt går det att ignorera det och njuta av att vara ute. Borde tagit tjockare ytterkläder som vinden inte kan trycka mot kroppen. Tack för kommentaren!
Trevliga bilder alla fyra och snyggt med svartvitt helt och hållet! De ger en fin känsla för årstiden. Bra djup i första bilden med den delvis översvämmade vägen.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2019-03-17 10:59
Tack Bjarne, försökte ge mig ut på cykeln idag med, men orken tröt mitt i färden, blir inne idag.
Härligt att få se från dina våtmarker.
Stillsamma och bilder som är vilsamma för ögat.
Svar från Vibybo 2019-03-17 12:31
Tack Margareta, gott om våtmark här, staden byggdes i ett träsk av den danske kungen Christian den gode (men svenskarna gav honom ett annat namn) för att underlätta försvaret. Staden anlades modernt för den tiden med raka boulevarder.