773
Fortsatt ett mycket stilla liv hemma. Följde rådet från Lena H och gjorde en hemkokt chilisås, det gick bra, sen är det mycket mer lättdoserat än färska frukter när det gäller att få den rätta styrkan i maten. Fann också 2 färdiga fikon ute och efter denna varma sommaren så var det smak i dem, en helt unik god smak. Det har inte hunnit utvecklas förr om åren. Så jag gjorde lite marmelad så vi får varsin portion hemma, riktigt gott. I övrigt tyst i trädgården, lite vindsus och nästan inga tranor cirklande på himlen som det annars brukar vara.
Ett pyttelitet ogräs i trädgården. Vackra ogräs behålls.
En s.k. köttfluga. Sedan var det inte mer från trädgården. Men varför blir allt understruket?
Till höger chilisåsen, nykokt. Gillar färgen. Till vänster persikosylt från igår.
Årets hela fikonskörd, inte mycket men för första gången fullt ut solmogen. Och riktigt god.
Fikonmarmelad för 2 mackor blev det.

Tack Dan, fikonmarmeladen blev en höjdare.
Det är mycket som ska skördas nu, problemet börjar bli att få plats med det, kylen är nu så full med burkar att man snart inte hittar något. Persiko, Chili o fikon fin blandning.
Har just nu 60-70 äpplen som man fungerar på vad man ska göra med, inte tillräckligt mogna för att äta, vi har nog redan 20 burkar mos. Vindruvor har jag också plockat, en 10 klasar, blev riktigt bra i år
Tack Peter, känner igen det där ja. En del av persikosylten skall jag skicka i en låda till barnbarnen i Kalix. Kanske lite annat också. Att det blev smak i de 2 Fikonen var helt oväntat, de blev riktigt goda. Sen är där många fler fikon, men bara halvstora, så där har jag inga förhoppningar, de är under bar himmel i rabatten. Hade också druvor tidigare, en rejäl stock. Tyvärr så en dag bestämde sig hela kvarterets sparvar att där var ett idealiskt ställe att sitta och skita hela natten, så vinstocken fick huggas ned.
Tack Yvonne, hösten är skördetid, färger och en möjlighet att frossa i nyttigheter, smaker och dofter, en härlig tid. Ett år som detta blir det mycket att lägga in för vintern också. Förr frös jag in den rensade chilin, men i år blev det sås på burk, tror det är bättre.
Hälsn!
Tack du, man kan säga att de två Fikonen var stor smak av det lilla. Förresten har jag en både fantasifull och märklig stavningskontroll på denna platt, t.ex. vägrar den skriva Fikonen med litet f.
Ha det gott/Stig
Tack Stig, det är en härlig skördetid nu, gäller att ta vara på det om möjligheten finns. Plommonchutney låter riktigt gott, något att njuta av inne under vinterns busväder.
Hälsningar, Bjarne
Tack Bjarne, kan bara äta en liten del av överflödet från träden, så det känns bra att kunna ta vara på valde delar.
Ja den smög sig in den rackaren. Har kokat lite mer persikor idag, skönt att orka med det, annars hade de fått ligga och ruttna.
Till och med flugan var riktigt stilig.
Tack Margareta, lite småpyssel hemma passade mig utmärkt, det är en fantastisk fördel att kunna njuta av solmoget egenodlat.