Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

647 -is

Vinterbilder blir det nu, men inte vitt snötäcke, utan ren is. Det har ju varit ganska bottenfruset i de grundare delarna av sjön hemma, och tjälen är fortfarande hård i marken. I genomsnitt 0 grader varje dygn de senaste dagarna förmodligen. Men både i går och i dag har en vårkänsla infunnit sig. Mer eller mindre sol, ganska vindstilla och fåglarna har fått vårkänslor. Hörde hur talgoxen harklade sig lite lätt igår, tog några prövande och osäkra melodier, men i dag sjöng den hyfsat bra. Sparvarna tjattrar hejvilt mätta i magen. Grönfinkarna låter i träden längs med promenadvägen. Fasantuppen har fått mer färg och örontofsarna har börjat växa ut, stilig herre. Såg inne hos grannen i dag hur två fasantuppar hade uppgörelse, men ännu var kampen bara halvdan, mest show. Men nu blir det isbilder:     

   Den igenfrusna sjön, längst fram Bengts båt. Hade laddat för fågelfoto, skulle bara kika lite här, men isen lockade så jag satte Olympus 60mm på Panasonc GX1, ett misstag då ingen har skakreducering. Gick sedan rakt ut på isen, det var vackert och härligt. Tycker om att gå på isen när det är solsken, leta strukturer i isen och bara njuta rent allmänt.      Jag fann ett universum i isen, stjärnor, svarta hål och stjärnkluster.       Och små bubblor i tiden        Ett fruset naket träd         Fruset ögonblick        Strukturer uppenbarade sig       mer eller mindre tydligt       som närbild på nosen av ett rymdskepp       Där fann jag kanten        och här har ett brott skett.    

Inlagt 2018-02-15 14:58 | Läst 368 ggr. | Permalink
Fint med luftbubblor i isen. Den första bilden kan väl inte vara med 60mm, det är någon vidvinkel? Vågar du ut på isen, isen som låg på dammarna i Lund i början av veckan var helt borta i går
Svar från Vibybo 2018-02-15 16:09
Inte nu, nu får isen vara. Vill inte ens ge mig ut dit, för mycket lera som fastnar över allt. Första bilden är med Olympus lockobjektiv 9mm, ett sådant på ett litet hus slinker lätt ner i fickan. Bilderna togs dagen innan första plusgraderna. Har lärt mig erfarenhetsmässigt att i sjön finns strömmar och istjockleken kan variera betydligt på bara ett par meters avstånd.
ehrsa 2018-02-16 19:07
Men ser du såna här 'strukturer' och luftbubblor i isen så är det enkelt att se hur tjock isen är, med bara ögonen.. Annars är det isens tjocklek i kvadrat och alltid gånger fem, så vet man vad isen klarar i belastning, det gäller kärnis! Ex: en 5 cm. tjock kärnis blir 5² x 5 = 125 kg.. En 10 cm. tjock kärnis blir 10² x 5 = 500 kg.. Är isen endast 3 cm. tjock blir det endast 3² x 5 = 45 kg.. Är kärnisen 30 cm. tjock så blir det 30² x 5 = 4500 kg.. Ytan belastningen klarar är väl tänkt som en människas belastningsyta.. Det här stämmer väldigt bra! Men är det vit 'stöp/snöis' med luft i (därför är den vit) så behöver den vara tjockare!
Hälsn!
Ja naturen finns runt omkring oss om man bara vill se den. 2,3, och 5:an tycker jag nog bäst om.
Sten
Svar från Vibybo 2018-02-15 18:51
Rätt Sten, så är det, jag tycker om att se på is, men det är en sällsynt vara här om vintern med tjock blank is man kan promenera över och bara njuta. Tack!
Du har väl ordentliga broddar? Fantastiska stjärnhimlar du fann i isen och fler spännande detaljer. Hos oss är det snö på isen och så kan det förbli fram till att den blir så svag att man inte törs gå ut.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2018-02-15 21:41
Tack Lena, har under boende i Norge lärt mig gå utan broddar på kullrig hal våt is i flera km. Hemligheten är att slappna av och inte spänna sig.
Oj, vad fint! Sånt här har jag också fotat mycket förr.. Isen bjuder på så många vackra motiv! Man blir lite avundsjuk på din fina is här!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2018-02-16 19:01
Tack Jan, det blev inte alls så fint som det blev en gång för många år sedan, men fint att gå ute var det. Nu smälter allt här, +5 på dagen, och förskräcklig mjuklera i vägarna nära sjön.