Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

639 - is vid havet

Nu har jag letat detaljer i is, vilket i kombination med sol är helt oemotståndligt. Har förstått att jag inte är ensam om detta. När jag ändå gick vid havet, landskapet såg ut som vanligt, och fåglarna hade flugit sin kos (några få fanns kvar), ja då återstod detaljerna, ett tacksamt område för fotointresserade. Så det blir isskupturer för hela slanten, naturen har utfört samtliga konstverk.    

   Med päronsmak??       Utomjordiskt       ja.....             Som ett universum         eller frusen hjärna med aktiva neuroner??       Ser läskig ut, kan det vara Ptilothamnion rödalg??   Lite mer normal vinterbild       men hur blir det så här; glider ner och fryser samtidigt? Kan det kallas semiplastiskt? När det nu snart börjar töa misstänker jag att det snart uppstår en semiplastisk brottzon i denna figuren, som ser ut att gå mot sitt oundvikliga slut med ett stelt hånskratt (figuren i figuren).   

Inlagt 2018-02-07 16:02 | Läst 837 ggr. | Permalink
Det där var fina iakttagelser, o bilder - läckert! LO
Svar från Vibybo 2018-02-07 16:16
Tack, har alltid gillat isfigurer, eller bilder i is, eller bilder av is.
I bild 7 är det vintergatan som återspeglas i isen. Kul med mönster som sätter fantasin i rörelse.
Svar från Vibybo 2018-02-07 18:11
Tack Ragnar, har tagit bilder i isen som visat många märkliga saker i isrymden, det är spännande.
Fina isbilder, de leker verkligen med fantasin. Tycker själv om att leta liknande motiv/detaljer.
/Janne
Svar från Vibybo 2018-02-07 18:13
Tack Jan, det är oemotståndligt, kunde i yngre dar krypa på isen i timmar, men får nu nöja mig med vattenpölar då isen på sjön inte håller längre.
Många fina isbilder, man kanske skulle ta med sig makrot på en tur
Svar från Vibybo 2018-02-07 19:56
Tack, har själv små kamerahus med små objektiv och kan då ta med mig 3 olika kameror för 1. landskap 2. makro och 3. fågel. Rekommenderas, slipper byta objektiv ute.
Naturens egna färger och former (och smaker kanske). Mycket fina detaljer och mönster som kanske bara fanns när du var där och fotade. Nästa dag kan de vara borta och det har bildats nya små konstverk.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2018-02-08 09:57
Tack Lena, allt detta bildas/skapas oavsett oss, om vi är där och iakttar eller ej, en kontinuerlig process. Man får vara tacksam för förmånen att få se detaljerna som avslöjar helheten. Det sägs att ur en vattenmolekyls egenskaper kan man ana havet utan att någonsin ha sett eller hört om det, men det hade jag definitivt inte varit kapabel till.
Ja, att fota is är jag svag för.. började vintern 1982 ute vid Kanholmsfjärden en vacker vinterdag! Då var det analogt så klart. Sen fortsatte det hela i några årtionden ihop med långfärdsskridskoåkning. Men det är väldigt viktigt att skärpan finns där, annars får man inte den där extra fina 'Kosta Boda känslan'.. det ska vara lyster i isen! Det finaste kan bli när man får ner det blåa från himlen i en isformation, eller likaså en orange/röd solnedgång.. Som här: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/225697/1525824.htm
https://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/225697/1525805.htm
Hälsn!
Svar från Vibybo 2018-02-08 10:07
Det var riktigt fina bilder Jan, speciellt den första kunde Mackmyra kanske använda i sin reklam? Undrar om du använt manuell fokus där? Skälet till frågan är att mina nuvarande kameror ibland verkar ha ett litet fokusproblem i lågkontrastmotiv i kombination med stark ljuskälla, vilket kanske inte är så konstigt. Ett exempel är bild rakt in i is som inte är så kontrastrik samtidigt som en kraftfull ljuskälla riktas rakt in i optiken, det är då solen som reflekteras så klart, och skulle kunna ge en fin stjärneffekt, men så blir det inte. Det gäller att välja rätt vinkel märkte jag, med lagom mycket ljus.
ehrsa 2018-02-08 10:24
Hej! Båda dessa bilder är tagna med den enklaste av enkla och tidiga kompakta digitalkameror. en Minolta Dimage X med 2,1 milj. pixlar.. med bara 'autofokus'. Jag minns att den ändå var extremt bra på att sätta fokus rätt, bättre än de flesta andra kameror jag haft efter det.. Hade sedan en Dimage Xi med 3,2 milj. pixlar som levererade ännu bättre bilder, men lite senare så försvann ju Minolta helt.. Det är knepigt med att få till fokus rätt, känns som alla kameror reagerar olika och kräver ofta testning och flera alternativa bilder, ibland ser man inte förrän hemma i datorn vilken bild som blev bäst.. Men jag tror att 'lågt' fotande så att himlens blåa ljus eller en solnedgångs (soluppgång) gulröda ljus 'bryts' in i isen kan bli otroligt fint! Kanske också lite extra 'minus' med exponeringskompensationen brukar kunna bli extra bra! Det är väl troligen bästa perioden framöver nu vad gäller isbilder, så det gäller att passa på vid klart väder! Vi får prova!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2018-02-08 10:38
Jo, mina första isbilder togs skarpt med en av de första Panasonic digital långzoom ( 12X tror jag) kamerorna, aldrig skärpeproblem.