Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Nötväckan

Bilder ur lagret, tagna tidigare i vinter. Tar inte cykeln ut ur byn idag, det är nollgradigt och på morgonen var det en tunn isskorpa över allt. Dubbdäcken var för gamla, fick kasta dem och har inte köpt nya. Annars är dubbdäck på cykeln väldigt effektivt. Det blev veckohandla istället.

Det går åt en del frön när jag matar nötväckan, den äter inte många av dem, utan gömmer istället fröna inom en radie av 50-100 meter. 

                      

Inlagt 2017-01-22 11:21 | Läst 1711 ggr. | Permalink
Toppenfina bilder på nötväckan. Det är en fågel som är mycket underhållande att titta på. Den sprätter ut en massa frön när den kommer till automaten. Som att den jobbar i maskopi med de arter som helt äter från marken. Sedan tar den ett frö och flyger iväg med det, för att direkt återvända och hämta ett nytt. Jag har också en massa bilder på den då den sitter upp och ner. Det tycks verkligen inte spela någon roll för den. Intressant hur den fjärde tån med sin långa klo hakar fast och kan hålla hela fågeln i dessa underliga positioner.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2017-01-22 14:51
Tack! De verkar ju ha olika uppgifter fåglarna, sprättare, samlare, gömmare och allt på olika nivå över marken. Sen har de ju inte så mycket tyngd. Naturlagarna verkar ju olika på varelser beroende på storlek och massa.
Väldigt fina bilder på nötväckan. Den är kul som sitter med huvudet nedåt. Jag har för mig att det är ett fåtal fåglar som gör det. Jag tycker bilderna 7 och 8 är extra fina.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2017-01-22 15:12
Tack, 7 & 8 är ju de typiska positionerna för denna art. Jag vet bara om trädkryparen också som kan gå med huvudet nedåt, förutom nötväckan, men normalt går trädkryparen uppåt spiralliknande, och flyger ner mot marken till nästa träd.
En gång tog jag några bilder på 2 Nötväckor som besökte mitt fågelbord men jag hade för långsam exponering för att få någon skarp bild. Men du har lyckats desto bättre och det är kul att se hur den klättrar upp och ned efter trädstammen med huvudet före.
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2017-01-22 19:47
Tack Stig, det gäller att fånga dem när de är stilla vintertid, skulle tro jag haft 1/800 sek här, minns inte riktigt.
Fina bilder! En liten krabat som är väldigt rolig att sitta och betrakta när han hämtar frön och sedan gömmer undan i olika stammar. Har ett par i trädgården som har sina gömmor strax utanför trädgårdsgränsen i ett skogsparti. Där kan man spendera några timmar. De brukar också vara ganska slösaktiga vid fågelbordet, då de brukar skvätta ut mer frö än vad de tar med sig eller äter. Letar väl efter godbitarna.
Svar från Vibybo 2017-01-22 19:49
Tack Mikael, det var min nötpåse de var intresserade av. De pillade ut nötterna och flög iväg med dem. Men även solrosfrö dög. De flesta bilderna är tagna i skogen dock, en halvmil hemifrån.
Aha, du har avslöjat banditen och hittat hans gömställen. ;)
Inte nog med att den gömmer frön, den är så kräsen och sprätter iväg drösvis innan den hittar ett frö som tilltalar den. Mina barn döpte Nötväckan till Sprättolle då de var små.
Fina bilder har du på den.
Svar från Vibybo 2017-01-23 15:32
Tack, kanske ett bra namn. Jag brukar tänka, att det är bra med sprättfåglar, för en del, som fasaner t.ex. äter bara det de finner i marknivå.
Det var en liten kul krabat du tagit bilder på.
Den kan ta sig fram på många sätt.
Mysigt få se tack för de...
Gun-Inger
Svar från Vibybo 2017-01-27 06:14
Tack, den är lätt att känna igen i skogen. Högljudd också, mest om våren.