Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Carduelis chloris

Grönfinken har haft ett riktigt bra år i trakterna. Dessa bilder är tagna vid havet på senhösten, när de letade frön bland strandvegetation och sand. 

En viloplats i frösökandet  Sand på näbbenKort skärpedjup  I strandrågenBland sand och tångOch i björken. 

Inlagt 2016-12-19 15:06 | Läst 750 ggr. | Permalink
Trevliga bilder på finkarna! Hos mig brukar man se enstaka exemplar av grönfink under förflyttningstider höst och vår.
Svar från Vibybo 2016-12-19 19:11
Tack Sture, jag tror de gjorde sin vinterflyttning härifrån för någon månad sedan. Senaste veckan har jag inte sett en enda.
Fina bilder på Grönfinkarna! Jag har alltid ett litet gäng här i 'lunden', men dom är inte så lätta att komma riktigt nära, sitter också gärna högt upp i ett träd, vilket också gör dom svåra att få bra på bild..
Hälsn!
Svar från Vibybo 2016-12-19 19:14
Tack, de sitter gärna högst upp, det är alldeles säkert. Men ibland har jag tur, eller så sätter de sig högst upp i ett mycket litet träd.
Fin bildserie på en trevlig fink som så fint poserar vid stranden. De gånger jag lyckats ta någon bild med min Tamron så får jag inte samma skärpa i bilden, men jag får inte så många försök så jag hinner justera tid och bländare(eller också är det svaga ljuset).
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2016-12-19 19:23
Tack Stig, hyggligt mycket ljus är en förutsättning för detta objektiv på APS-C. Det nuvarande icke-ljuset gör att jag lämnar det nedpackat tills solen kommer mer. Vidare måste skärpepricken ligga exakt på pippin, på väldigt nära håll på huvudet t.o.m., eftersom skärpedjupet är så litet. Och så vid själva "avfyrningen" är det som vid skytte, den som inte håller still missar. Kör ofta med "P" inställning, och fokusprogram varierar med situationen.
Tjena Stefan!

Fina bilder på grönfinkarna och ja vadå...2:a bilden fågeln som är högst upp kan faktiskt vara en vinterhämpling.

Ingen grönfink i alla fall, ser näbben lite dåligt men om du kollar i datorn. Är näbben liten och gulaktig så har du fotat en vinterhämpling.

Daniel
Svar från Vibybo 2016-12-19 19:41
Tack! Så noga tittade jag aldrig, gjorde ett antagande bara gällande flocken, typiskt mej. När jag nu förstorar upp originalet, är de helt säkert ingen grönfink. Knappast vinterhämpling heller, även om de är vanliga på vintern någon mil norr om Åhus, vid Tostebergakusten. Åtminstone har jag bestämt mig för att de är vinterhämplingar, med min ringa kunskap, går mest efter lätet. Nä, jag tror det är gulhämpling, det stämmer med såväl utseende som plats och tid. Åtminstone borde det stämma.
Daniel Steen 2016-12-20 10:00
Flocken är grönfinkar men den ena fågeln är inte det.

Gulhämpling finns i Skåne men ytterst sällan under vintern. Fågeln är inte en gulhämpling. Den har inte det utseendet, liknar mer en grönsiska, har en kort men grov näbb. Håller fortfarande på vinterhämpling av det jag ser på bilden men det är alltid svårt med enstaka bilder.

Fortsätt fota fåglar, du gör det bra!

Daniel
Många fina fåglar där, läste kommentarerna för en gångs skull, brukar inte göra det innan jag skriver min för att inte bli påverkad, men imponeras över att så många har så stora kunskaper om fåglar och kan känna igen.
Tycker mitt minne är för kort för att minnas efter att ha slagit i fågelboken.
Svar från Vibybo 2016-12-20 00:11
Tack Margareta, jag gillar att se på fåglar, och känner igen en del. Är helt klart ingen ornitolog, och att slå i en fågelbok är ingen garanti för att rätt identifiera en art. Jag tycker nog mest om att stå och se på dem helt enkelt. När jag rör mig ute i fågelmarker under fågelskådarsäsong stöter jag på de mer hårdföra fågelskådarna ibland, med blandade erfarenheter. De brukar vara lätta att känna igen på kläder och utrustning. Jag närmar mig dem försiktigt, av erfarenhet. En del kommer nämligen fram till mig och är direkt oförskämda utan att jag gjort något. Men andra å andra sidan, kan börja tala plötsligt och berätta fantastiska saker, Se fåglar i min närhet som jag aldrig hade upptäckt, det är jag ingen mästare på. Göktyta t.ex. Det gör mig tacksam.
F.ö är där 4 sätt att fotografera fåglar. 1) Gömsle: använder jag ej. 2: Bautabamseoptik: använder jag ej. 3: Flanera och gå in i intressanta obsevationer: Ja, det gör jag. 4. Under tid iaktta bestämd plats eller art eller individ, lära mig beteende och så komma närmare: Ja, det gör jag.
Finfina bilder på grönfink. Gillar speciellt den med kort skärpedjup!
Svar från Vibybo 2016-12-20 21:27
Tack Mikael, kort skärpedjup är ibland passande effekt.