Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Flugor och getingar

Nu har insekterna haft sin topp och börjat minska igen. Tog några bilder först.

Först en harkrank, sitter på en målad vägg. På skånska långben, på småländska skrangelben, latin Tipulodea. Flyger illa och krokigt, går lätt sönder. Äter inget, dör ung. Har en för mig okänd, lite märklig anatomi. Vad är det som ser ut som 2 instuckna nålar i ryggslutet? Är ryggsköldens innehåll muskler eller körtlar? 2 små spröt i nosen är infällda, annars spretar de ju ganska mycket. Deras larver kan göra skada med att på våren äta upp gräsmatterötter, sedan kommer kråkfåglar, sliter upp gräset och tar larverna. // Efter att ha läst på, är de infällda spröten maxillära palper (säger mig inget) och jag kan få väldigt detaljerad information om delarnas namn, men inget om funktionen. 

En blomsterflugaGeting som sitter mitt i plommonsylten då någon vänlig fågel öppnat frukten. Framifrån. Den har ett vackert mönster, getingen. Det finns ett otal arter, men jag benämner denna "vanlig geting". Det känns bra. Så en grön fluga på ett plommon som legat lite längre. Möjligen heter flugan Lucilia, det låter fint. Ser på vingen och tänker mig följande: Den kläcktes fuktig, fällde ut vingen, och så torkade den i denna fasta position. Praktiskt och bra. Men jag vet ju inte, om det är riktigt. En annan flugvariant som också uppskattar kombinationen sol och frukt. Förstora gärna och studera huvudet. Grön metallik på ljust gulgrönt. Men jag tror inte färgerna skär sig.Och nu, sett från andra sidan. 

Inlagt 2016-09-21 15:41 | Läst 2452 ggr. | Permalink
Fina bilder! Är någon stackad?
/MA
Nä, jag har läst om begreppet stackning, och det är säkert väldigt givande och krävande samtidigt. Men jag har aldrig funderat på att pröva. Ännu. De är alla tagna med bländare troligen sådär 8 till 16. Utom den översta som är blixt och bländare 22. Den satt nämligen i djup skugga.
Mats Axelsson 2016-09-21 16:19
Det är ju bra skärpedjup men bl22 förklarar :-)
/MA
De där "nålarna i ryggen" är nog svängkolvar som hjälper till att hålla balansen.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%A4ngkolv

Jag är ingen insektsexpert men hade råkat läsa det någon gång. Insekten på Wikipedia påminner ju om din skrangelben.
Svar från Vibybo 2016-09-21 17:28
Tack Per! Det stämmer nog, för jag läste, att just harkranken har sina svängkolvar ute även vid vila. Jag hade ingen aning om vad svängkolvar var, tack för dina ord, nu kopplar det. Det måste vara motsvarigheten till hur vevaxeln balanseras i en kolvmotor (även om det senare innebär en mindre komplicerad konstruktion). De är en balanserande motvikt till vingen.
Fantastiskt bra bilder och flugorna är ju i denna förstoringen riktigt vackra. Bra fotat.
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2016-09-21 19:06
Tack Stig! Jag måste erkänna, att jag har slutat mosa dem. Går ofta lika lätt att släppa ut eller fånga. De är fantastiska konstruktioner.
Jättefina bilder! Bra skärpedjup, svårt annars eftersom jag annars finner mig behöva stor bländare för att tillräcklig snabbhet. Mina bilder blir oftast oskarpa på någon del pga skärpedjupet, trots min lite mindre sensor.
Maxillen är käken och papler (plur, sing en papel) är upphöjningar i huden, eller vårtor eller knottror.
//GöranR
Svar från Vibybo 2016-09-21 22:22
Tack. Eftersom de satt still, hade jag bländarprioritet, och koll på ISOn. Annars är jag något darrig i mig själv, och körde på ungefär 1/90 - 1/125 sek. Det viktigaste var kraftigt solsken. Annars är nog blixt nödvändigt.
Låter som ett tråkigt liv. "äter inget" , och kort dessutom.
Men intressant läsning med medföljande bilder.
Såg i somras att getingarna kan se ganska olika ut, hade en variant här som inte liknade de jag sett tidigare i sin färgteckning. tog inga bilder på dem, då jag inte är sams med getingar.
Svar från Vibybo 2016-09-22 11:41
Tack Margareta, det är nog inte många som är vän med getingar. Det är varelser jag närmar mig försiktigt, men med intresse. Livsfarliga är dom, kan sätta sig på glass eller äpple som sedan den icke uppmärksamme stoppar i munnen, barn t.ex. Harkranken lever ju huvudsakligen sitt liv underjordiskt som larv, de har livscykel ungefär som dagsländor.