Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Spindlar -de lever sitt eget liv

Före sensommaren såg jag knappt en insekt häromkring, men sedan kom de, och spindlar i överflöd. Det är tacksamt för den som har makroobjektiv och intresse. När jag ser på bilderna, så är spindelns kropp väldigt lik uppbyggnaden av de läckra skaldjur vi äter. Exoskelett med innehåll. De lever ett lite undanskymt liv, men kan ibland komma fram i solen. Eller så kan jag leta upp en, t.ex. i ett skjul. 

Spindlar - araneae - består av fram och bakkropp, samt har åtta ben. De har i stort sett alltid käkar med giftigt bett, men ofarligt för oss här i Sverige. Bytet fångas, gift sprutas in, och sedan suger de i sig maten. De håller nere antalet skadeinsekter i trädgården. En del arter jagar sina byten, en del fångar med nät. Vanligast har de åtta ögon, för bra runtomsikt. De har hjärta, men inget blodomlopp utan ett öppet system. Hjärna och nervsystem. De andas antingen med ett lamellsystem (inte så bra) eller rörsystem (extremt effektivt). Matsmältningen sker först i bytesdjuret (giftet som sprutades in), sedan i tarmen. Sedan har de också ett kärlsystem med njurfunktion. Äggen läggs i en silkeskokong. Intressant är, att små spindlar kan sprida sig över världen genom att släppa ut en silkestråd som sedan vinden tar tag i, spindeln lyfter och kan stiga väldigt högt upp till starka luftströmmar. Som bekant har ju luften helt andra egenskaper för en liten lätt varelse.

Korsspindeln är benämnd hjulspindel på grund av nätets form. Dock verkar detta exemplar bryta regeln. Fann den i trädgårdsskjulet.FramifrånLe mot fotografenFixar nätLite mer färg på undersidanPåverkas inte så värst av tyngdkraften?Hänger i tråd med limdropparSe här, en helt annan art, så pytteliten och av jaktspindeltyp. Gillar att gömma sig under blad. och till sist en brunmurrig typ i brunmurrig omgivning och av för mig okänd härstamning. 

Inlagt 2016-09-17 09:13 | Läst 1695 ggr. | Permalink
Tror dina bilder är lite för bra eftersom jag ryser lite då jag ser dina spindlar😀 de är alltså inte mina favoritdjur. Texten om spindlarna var intressant, mycket jag inte visste om dem.
Verkar som om din spindel fptt det lite trassligt i sitt nät, garntrassel brukar jag kalla det om det ser ut så i mina nystan.
Svar från Vibybo 2016-09-17 09:38
Tack Margareta, trasslet är lite av mitt fel, någon gång måste ju gräsklipparen ut också....
Spindlar är intressanta djur, och gör sig bra på bild också! Dessutom är de intelligenta. Vissa arter av hoppspindlar kan smyga sig på ett byte under lång tid, även om de förlorar bytet ur sikte stundtals. Det ser forskarna som bevis på hög intelligens, åtminstone med småkrypsmått.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Vibybo 2016-09-17 17:55
Tack för kommentaren! Det är intressant med intelligens, jag tror att människor oftast underskattar andra varelser, kanske mer ett bevis på mänsklig dumhet.
Utmärkta spindelbilder! Tog också några häromdagen, få se om det blir en blogg också. Många djur är också intressanta för en tekniker, spindlar bla för sina trådar. Plastkompositer är ju plaster som förstärkts med fibrer. Där finns enkla kompositer, som materialet i många båtskrov, som förstärkts med huggen glasfiber och mycket avancerade kompositer som förstärkts med långa kolfibrer, används i flygplansskrov tex, och som har högre specifik hållfasthet än stål. Men alla tekniskt avancerade, syntetiskt tillverkade fibrer slås med hästlängder av spindelnätets bärtrådar som både har högre hållfasthet och samtidigt är mycket segare. Därför har de också extremt bra energiupptagningsförmåga. Ingen har dock ännu med spindlars hjälp lyckats framställa större mängder av sånt material till skillnad mot silke tex.
Mycket kringsnack men väldigt fina spindelbilder är det!/ Björn T
Svar från Vibybo 2016-09-17 17:59
Tack Björn! Här kommer lite mer kringsnack, jag glömde lägga in det bara !
http://vetenskapsnytt.blogspot.se/2009/03/spindelvavens-evoluttion-ett-tekniskt.html
Intressant text och väldigt fina bilder. Bild nr två ser så näpen ut, känns som den tittar på mig som betraktare av din bild.
Själv tycker jag om spindlar men hjälper dom ofta ut så de inte ska torka inne. Men jag har en fin en som dyker upp i taket när det är natt och den får vara inne. Inte gör den mig något ont utan bara gott faktiskt. Den tar de små insekterna som flyger in när det blir mörkt och fönstret är på glänt.
Svar från Vibybo 2016-09-17 21:59
Tack snälla Agneta. Jag gör som du. Man ska vara rädd om sina små vänner (som Bamse sa).