Fortfarande lika oklart med inriktning. Jag skriver om det jag känner för och om saker jag gärna skulle få mer kunskap om och höra andras åsikter.

Anrik? Pyttsan!

Uttrycket "anrik"  betyder för mig helt klart något mer än bara ålder. Något respektabelt,  något positivt med ett inslag av heder. Något med förtjänster alltså.

I rapporteringen om finanskrisen användes anrik ofta om Lehman Brothers.  "Den anrika investmentbanken Lehman Brothers!".  Det var nog antagligen ett bra tag sedan detta företag levde upp till epitetet "hedervärt gammalt företag"?  I dag i Aftonbladet slank ordet anrik med i Lena Mellins krönika  ( jag respekterar och uppskattar hennes skriverier f. ö.)  när hon nämner Carnegie. Vilken spelhåla som helst skulle kunna kallas anrik känns det som.

Visst är det lite intressant vilka betydelser olika människor kan lägga i ett ord.  Ungeför samma ofta men ändå med viss skillnad beroende på hur och var vi lärt oss ordet eller uttrycket.

Inlagt 2008-10-28 22:29 | Läst 1380 ggr. | Permalink
Anrik førknippar jag med anrikningsverket som jag jobbade i under mina førsta år i arbetslivet. Då separerade man det som var værdefullt från det som var skræp. Nu har ordet i allmæn mening devalverats många gånger...:)

/Janne
Svar från Enicar 2008-10-28 23:35
Perfekt kommentar/reflektion. Separerat värdefullt från skräp är precis vad man gjort i finanssvängen.
( och behållit skräpet)
:-)