Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Kanonkulan..

Alla har väl sett den, eller..? Stortorget i Gamla Stan i Stockholm.. Åtminstone har jag sett den sedan barnaålder.. Här kan läsas lite om denna kula.. https://sv.wikipedia.org/wiki/Stortorget,_Stockholm

Knappt synlig här..

Tack för mig!

Postat 2017-04-15 22:26 | Läst 2591 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Isvåren i april 1987..

Vet inte om ni minns vilken kraftfull vinter det var 1986/87.. den liknade inget som jag varit med om tidigare i mitt liv, och ingen vinter har varit lika brutal efter den vintern heller.. Detta är nu i år 30 år sedan, då var jag själv 30 år gammal..

Isarna låg väldigt tjocka överallt i Stockholms skärgård och fortfarande i mars så låg havsisen i stort sett ner till Gotland sett från Landsort.. Själv så åkte jag på mina nyinköpta Långfärdsskridskor en solig söndag i mitten på mars ner till Landsorts sydspets på blanka isar från Ankarudden på Torö.

Isarna befors av säkert alla som ägde ett par skridskor.. kändes som det var där 'alla' var.. Även turer ut till Svenska Högarna kunde göras sent in i mars.. något som kanske inte ens görs vart tionde år.. Jag har aldrig lyckats ta mig dit, det är en lång dagstur för att ta sig dit och helst tillbaks..

Den här mängden av tjocka isar började inte släppa förrän så sent som i slutet på april! Själv så höll jag en hög beredskap för att ta kunna ta mig ut så tidigt som möjligt med min lilla båt för att kunna njuta av de syner som islossningen borde kunna bjuda på..

Bara att ta sig ut förbi 'skärgårdsisen' och ut på öppet hav för att kunna ta mig ner till min favoritö Tärnskär krävde en hel del omvägar, skärgårdsisen låg fortfarande tjock mellan många öområden så för min del blev färden ut via norra Runmarö och ett rundande av Bullerös utsida, men sen var det fritt fram..

På den tiden var det så klart bara 'analogt' foto som gällde..  Här är en del bilder inskannade för kanske 15 år sen, kunde säkert göras bättre idag.. men de får duga.. Spåren av de kraftiga havsisarna som rört sig låg kvar på de yttre öarna.. Vädret var fint och det var c:a +15° i luften.. Efter en normal vinter så finns det inga isar kvar kring den 20:e april som här, men detta var ingen normal vinter..

Fantastiska isvallar har tryckts upp..

Även broar har bildats av naturen själv..

Hit men inte längre..

Gick iland på 'Domkyrkan' straxt intill Söderö, nära Långviksskär.

Söderös topp med sin kummel.. Tärnskär längst ut lite till höger i bild, nära horisonten.

Sett från Söderö, mycket is kvar i mellanskärgården längre in.. 'Domkyrkan' närmaste ö här..

Mycket is även här bland de yttre öarna.. längre in vid raden av öar ses ännu mer is kvar.. Fastlandet går ej att nå här, det ligger ytterligare bortom den raden av öar..

Fint ljus och en härlig vårvärme när dessa bilder togs..

Ute på havet låg det 'riktiga' isberg och flöt.. även om denna enorma isvall hade fastnat på nån djupt liggande grynna nån kilometer från närmaste ö.. Isvallen var nog 4-5 meter hög ovanför vattenytan och kalvade då och då.. hur djupt den sträckte sig under ytan vet jag inte.. men även underifrån så flöt det upp stora isflak då och då.. som ses till höger i bild.

Åkte sedan in till Tärnskär nån kilometer innanför det här 'isberget'.. Där låg tjocka isvallar upptryckta från tidigare under vintern, men som sakta nu börjat smälta.. Min 4,25 meter långa båt ses en bit bort i bild, som jämförelse..

Allt ackompanjerat av Alfågelsång här ute.. ni som vet hur fantastiskt det låter.. En väldigt fin skärgårdstur som jag aldrig kommer att få uppleva igen.. vintrarna är inte så här längre, och därmed inte vårarna heller, och inte blir man yngre.. 'once in a lifetime'.. Fler bilder finns, men kommer att dröja tills dom hamnar i en blogg, tid måste finnas för inskanning och annat..

Tack för mig!

Postat 2017-04-15 05:52 | Läst 1636 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tog min 'vanliga' promenad..

Är jag ledig och vädret är lite småtråkigt, så tar jag gärna T-banan in till city för en lunch och sedan promenerar jag hemåt mot Hornstull gärna med kamera, det är lagom långt under en eftermiddag. Detta kan ske flera gånger i månaden året runt via lite olika stråk, men 'standard 1A' är Drottninggatan som via Riksdagshuset övergår till Västerlånggatan, Slussen, och Hornsgatan. Ett trevligt stråk med liv och rörelse, gillar man att 'gatufota' så finns här mycket motiv..

Igår tisdag gick jag här återigen.. 'standard 1A'.. med vetskapen av det oerhörda som hände här i fredags.. Uppgången från tunnelbanan vid Åhléns..

Här stannade lastbilens framfart..

 

En 'hjälte'.. 800 kg. betong.. En av dessa Lejon slungades ut på övergångsstället på Mäster Samuelsgatan till höger och gjorde troligen så att lastbilen hamnade i Åhléns fasad, istället för att fortsätta Drottninggatan ytterligare söderut.. kanske styrningen gick sönder..

Troligen avled mannen från England här..

Krama en polis, det är fint!

Och man blir glad..

Mer blommor..

Och fler blommor blir det..

Det enda som stoppar sådana här attentat är antagligen dessa pollare som finns vid Regerings och Riksdagskvarteren..

Såg på programmet 'Mythbusters' för ett antal år sedan där dom lät en lastbil krascha in i en sån här pollare i hög fart.. lastbilen blev 'skrot'.. pollaren gick fortfarande att höja och sänka..

Har svårt att tro att 'religion' ställer till såna här attentat.. däremot används tyvärr religion som nått slags rättfärdigande för att 'få' göra sånt här.. Ska bli intressant att få höra vad den här förvirrade individen har att 'skylla på' för att få göra så här.. Själv tror jag det finns någon slags hjärnskada i grunden..

Tack för mig!

Postat 2017-04-12 17:46 | Läst 911 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Kolonin i aktivitet..

Och då är det Hägerkolonin i Isbladskärret på Djurgården i Stockholm som menas.. Det är väl nu som det rör på sig som mest där, antar jag.. Och Hägrarna är som vanligt speciella med sina poser och rörelser, och blir imponerande stora när dom sträcker ut..

Hägrarna 'just nu'..

Tack för mig!

Postat 2017-04-06 21:50 | Läst 1296 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Promenaden hem var också fin..

Det är så här en dag ska spenderas! Först fina möten med både Strömstare och en Gärdsmyg vid bäcken nära Nacka Gård, ses här: http://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/nya-arten-lusia-lensis-eller-linslusen.htm och sedan en fin lite längre promenad via en lunch på Hellasgården, och sedan förbi Dammtorpssjön och Söderbysjön via grusvägar till Björkhagens T-bana för hemtransport, lagom när solen började gå ner..

Blandade bilder från promenaden hemåt..  Isen låg fortfarande på Dammtorpssjön, men vårpåverkad..

Källtorpssjön, där ser man hur isen börjar släppa..

Nära stranden till Källtorpssjön poserade denna Koltrast fint..

Vid bäcken hade jag nyss fotat vår näst minsta fågel Gärdsmyg, och här visade sig den minsta upp sig, Kungsfågel..

Vid Hellasgården bastades det, och badades..

Nära Hellasgården såg jag denna 'möjliga' Bivråk.. eller kanske det är en Ormvråk trots allt..

Vid Dammtorpssjöns södra ände finns detta 'Bäverbo'..

Fint ljus i skogen..

I en grantopp satt plötsligt en Domherre och sjöng sitt entoniga läte.. även om dom också har en fin annan sång, som brukar höras svagare..

Nästan framme vid Björkhagens T-bana..

En ovanligt lyckad 'foto och naturdag' var därmed till ända..     Tack för mig!

Postat 2017-04-02 12:29 | Läst 908 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera