Att spegla det jag gillar.

Kolonin i aktivitet..

Och då är det Hägerkolonin i Isbladskärret på Djurgården i Stockholm som menas.. Det är väl nu som det rör på sig som mest där, antar jag.. Och Hägrarna är som vanligt speciella med sina poser och rörelser, och blir imponerande stora när dom sträcker ut..

Hägrarna 'just nu'..

Tack för mig!

Inlagt 2017-04-06 21:50 | Läst 1297 ggr. | Permalink
Så underligt se att de bygger så tätt samt att det är inne i Stockholm.
Så små pinnar de kommer med ...det blir många turer till ett bo..
Är det ätbart eller till boet på en del bilder.
Härligt se...bra gjort.
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2017-04-07 10:22
Hej! Hägrar ser till och med lite 'underliga' ut, måste man nog tycka.. Känns som dom är lite mer 'urtidsaktiga' än andra fåglar.. Men dom är väldigt vackra! Det känns som dom gärna är nära varann vid häckningstider, men detta gäller inte andra tider på året, då är dom gärna för sig själva istället.. Just nu har dom väl bara börjat med häckningen, kanske dom har lagt de första äggen? Så nu tycks dom mest reparera sina gamla bon, senare när ungarna kläckts blir det många turer fram och tillbaks med föda till hungriga ungar.. Kul att följa i alla fall, det är stora fåglar! Tack! Gun-Inger.
Hälsn!
Gun-Inger Arvidsson 2017-04-07 21:49
Vet jag får se fler bilder efter hand.
Gia
Vilka underbara bilder!
Jag har bläddrat flera gånger!!
Lola
Svar från ehrsa 2017-04-07 10:24
Hej! Hägrar är fina och trevliga att fota! Dom ser speciella ut med sina olika 'poser' som dom visar upp.. Dom är underhållande kort sagt! Nu och framöver är dom väl värda ett besök! Tack! Lola.
Hälsn!
Läckert läckert på Hägern som är så spännande, ser så exotisk ut i våra trakter, fint! Hälsn, LO
Svar från ehrsa 2017-04-07 10:28
Hej! Hägern är en lite märklig fågel med sitt 'urtida' utseende, men väldigt trevlig att fånga på bild! Praktiskt också att den är kolonihäckande så här, det är händelser hela tiden här, som ger en hel del fina motiv! Tack! Lars Olov.
Hälsn!
Fina bilder på en fin och lite märklig fågel. När jag var liten fick jag höra att några förrymda hägrar från en av Skansens voljärer häckade på taket till den samma. Och att det var de individerna som i sin tur var anfäder till alla Sveriges hägrar. Skröna?(!)
Svar från ehrsa 2017-04-07 10:37
Hej! Det stämmer nog en hel del det som du skriver om! När jag började se Hägrar och även fota lite analogt var 1980, och då hade dom sin koloni i Tallar precis på gränsen mellan Skansens inhägnad och Rosendals trädgårdar, alldeles nära det dåvarande Varghägnet. Men senare så flyttade kolonin bort till Isbladskärret 1,7 km bort, det finns även en liten 'filial' 200 meter västerut från Isbladskärret, norr om kanalen. Hägern är tydligen vanlig i hela Europa och häckar ända uppe i Nordnorge t.o.m. så spridningen i Sverige kan nog även ha kommit från andra håll än bara Skansen, gissar jag. Tack! Gunnar.
Hälsn!
En fantastisk samling hägerbilder, det är så vackra fåglar, även om lätet inte är det finaste. Kul att de kan bli stadsbor, har sett det på TV, hur de kan bo i stora parker med dammar, Paris t.ex.. På bilderna syns en rejäl koloni, träden de bygger i måste vara tåliga mot övergödning. Man ska nog inte gå rakt under.
Svar från ehrsa 2017-04-07 10:46
Hej! Hägern är fin, en speciell fågel med sitt urtidsaktiga 'uttryck'! Det är praktiskt också att dom är kolonihäckande, det blir enkelt om man vill fotografera dom.. Det händer saker hela tiden dessutom, motiven finns där hela tiden.. Håller med om lätet, det känns också 'urtidsaktigt'.. Det känns som Hägern är en fågel som lätt anpassar sig till oss människor, till skillnad mot Tranor t.ex.. Ibland känns det som en del fåglar gillar den liv och rörelse som städer har att erbjuda, istället för att hålla till i en skog där kanske inte så mycket händer.. Det kanske är så att träden drar mycket nytta av spillningen från Hägrarna, så att träden blir starkare och stabilare, vilket i sin tur gynnar Hägrarna.. en symbios på något sätt.. Tack! Stefan.
Hälsn!
Härliga hägerbilder! Nästan att jag får intrycket av att Stockholm är en enda stor djurpark! Ute på landet är de väldigt skygga och svåra att komma nära.

/ Kenneth
Svar från ehrsa 2017-04-07 11:11
Hej! Lite så är det, ibland känns det som det blir som ett koncentrat av djurliv i de parker och grönområden som finns här.. Sticker jag ut i skogen utanför stan ser jag ofta betydligt mindre med fåglar, allmänt sett.. Tror också att en del arter faktiskt gillar det 'liv och rörelse' som staden erbjuder.. Det står inte 'still' på samma sätt som ute i 'skogsområdena'.. Sen lämnar väl vi människor en hel del ätbart efter oss dessutom.. Men just den här Hägerkolonin är en 'avknoppning' från Skansenhägrar en gång i tiden.. När jag fotade Hägrar analogt 1980 så fanns kolonin precis vid staketet till Skansen uppe i Tallar, 1,7 kilometer från nuvarande koloni.. det var 37 år sedan.. Tack! Kenneth.
Hälsn!
Många härliga bilder på bobyggarna som verkligen jobbar med pinnar och strån. På sista bilden ser det nästan "överbefåglat" ut, för många bon är det, man hoppas att grannsämjan är god.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2017-04-08 21:03
Hej! Det är trevligt att stå här och titta och fota vid lämpliga tillfällen! Det är så pass många Hägrar så det är nästan alltid någon i luften eller på väg att lyfta eller landa.. Det bjuds på många fotomotiv.. Faktum är att det finns en liten 'filial' till den här kolonin, det är på norra sidan om Djurgårdskanalen och 200 meter närmare Djurgårdsbrunn, så kolonin kanske är på väg att expandera där.. tror jag! Tack! Stig.
Hälsn!
Tack för en bra lägesrapport och en hel serie härliga bilder. De ser ju rätt roliga ut när det kommer flygande med långa pinnar och ska landa högt upp i trädkronorna.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2017-04-08 21:08
Hej! Ja, nu och framöver är det läge att ta med kamera och 'telet'.. känns som det bjuds på en hel del motiv här nu.. Dom är verkligen speciella Hägrarna.. Känns som en del 'små' pinnar mer är 'presenter' till sin trolovade, än bomaterial.. Tack! Lena.
Hälsn!
Vilka fantastiskt vackra bilder ! Och roliga också.
Bild nr 7 nerifrån är ju för läcker, där det ser ut som om den står i luften.
Lite cirkus över det hela !
ing-marie
Svar från ehrsa 2017-04-08 21:11
Hej! Hägrarna är speciella, känns som det är en fågel som bjussar lite extra på sig.. Dom är roliga att titta på, och att fota också så klart.. dom gör sig väldigt bra på bild! Det brukar Lena H. visa så bra i sina Hägerbilder! Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
Vilka härliga häger bilder har inte sett häger bygga bo Trevligt att få se ha en trevlig kväll Gert
Svar från ehrsa 2017-04-08 21:15
Hej! Gert. Den här kolonin är nog den enda plats som jag känner till att dom häckar, så det verkar inte vara på så speciellt många platser som detta sker.. Dom är roliga att titta på, det händer saker hela tiden där.. Tack!
Hälsn!
Enormt fina bilder på de bobyggande hägrarna. Skarpa till tusen. Tänker lite på vad Gunnar Staland skriver. När jag besökte Skansen i mitten av 60 talet fanns det hägra som häckade där. Även en del vitkindade gäss. Förmodligen vingklippta för att hålla sig inom parken. Att det är avkommor från den tiden är nog ingen tvekan om men sedan har det naturligtvis blandats med vilda. Dom mängder med vitkindade har förmodligen sitt ursprung från dom gäss som passerade Gotland tidigare. Minns inte tiden men jag tror inte vitkindade häckade i Sverige för 40 år sedan.
Sten
Svar från ehrsa 2017-04-08 21:23
Hej! Sten. Jag skriver under på allt som du skriver här ovan! När jag började fota lite analogt 1980 så häckade Hägrarna i tallar precis vid gränsen mellan Skansens område och Rosendals trädgårdar, det är 37 år sedan.. Och dom vitkindade lyckades tydligen träffa 'vilda' vitkindade vid övervintringsplatserna och sedan locka med dom hit till Djurgården för att häcka här, istället för uppe vid den Ryska tundran.. det är ju spännnande! Men det är märkligt hur orädda dom är för oss människor, dom bryr sig i stort sett inte alls.. Tack! Sten.
Hälsn!
Kul med luftakrobatik och när de flyger runt med bopinnarna. Måste nog bege mig dit vid tillfälle. det var ett tag sedan. Extra fina flygbilder i mitten med mörk bakgrund och snyggt ljus på fåglarna.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2017-04-08 21:31
Hej! Dom är speciella Hägrarna, väldigt trevliga att fota! Gillar också flygbilderna med mörk bakgrund extra mycket! Solen lyste svagt på fåglarna med lite motljuseffekt, samtidigt som bakgrunden här låg i lagom skugga.. Det är väl nu och in lite i juli som ett besök vid Isbladskärret kanske är bäst, gissar jag! Tack! Bjarne.
Hälsn!
Härliga bilder på hägrarna vid Isbladskärret, kul att se att dom är i full gång med bobygget :)
Tänk att jag fortfarande inte varit där, måste nog ta mig i kragen och åka dit någon dag :)
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2017-04-08 21:35
Hej! Ja, du får ta med telet och gå ett varv runt kärret, beroende på var solen står så finns det platser runt sjön som kan ge lite bättre ljus än andra platser, även andra arter kan ses olika bra beroende på var man står. Men Hägrar är fina, dom gör sig väldigt bra på bild! Man har chans till rätt så många flygbilder här! Tack! Fredrik.
Hälsn!
De är mäktiga dessa utridsfåglar och de ser även märkliga ut då de sitter högt uppe i trädtopparna.
Så fina bilder du har på dem och några andra trevliga fåglar också.
Svar från ehrsa 2017-04-11 10:55
Hej! Hägrarna är verkligen fina som fotoobjekt! Dom är stora, och ser lite komiska ut i sina olika poser och stilar.. En spännande fågel! Tack! Margareta. Har tänkt på er och undrat hur det är.. Bra att du hörde av dig!
Hälsn!
Margareta Cortés 2017-04-11 11:31
Livet rullar på och vi försöker kurera oss så got det går, både maken och jag. Skulle ha varit i Barcelona förra veckan men fick ställa in, nu väntar jag på besked om operation av mitt knä, var tydligen trasigare än vi trodde. Få se vad de säger.