Att spegla det jag gillar.

Isvåren i april 1987..

Vet inte om ni minns vilken kraftfull vinter det var 1986/87.. den liknade inget som jag varit med om tidigare i mitt liv, och ingen vinter har varit lika brutal efter den vintern heller.. Detta är nu i år 30 år sedan, då var jag själv 30 år gammal..

Isarna låg väldigt tjocka överallt i Stockholms skärgård och fortfarande i mars så låg havsisen i stort sett ner till Gotland sett från Landsort.. Själv så åkte jag på mina nyinköpta Långfärdsskridskor en solig söndag i mitten på mars ner till Landsorts sydspets på blanka isar från Ankarudden på Torö.

Isarna befors av säkert alla som ägde ett par skridskor.. kändes som det var där 'alla' var.. Även turer ut till Svenska Högarna kunde göras sent in i mars.. något som kanske inte ens görs vart tionde år.. Jag har aldrig lyckats ta mig dit, det är en lång dagstur för att ta sig dit och helst tillbaks..

Den här mängden av tjocka isar började inte släppa förrän så sent som i slutet på april! Själv så höll jag en hög beredskap för att ta kunna ta mig ut så tidigt som möjligt med min lilla båt för att kunna njuta av de syner som islossningen borde kunna bjuda på..

Bara att ta sig ut förbi 'skärgårdsisen' och ut på öppet hav för att kunna ta mig ner till min favoritö Tärnskär krävde en hel del omvägar, skärgårdsisen låg fortfarande tjock mellan många öområden så för min del blev färden ut via norra Runmarö och ett rundande av Bullerös utsida, men sen var det fritt fram..

På den tiden var det så klart bara 'analogt' foto som gällde..  Här är en del bilder inskannade för kanske 15 år sen, kunde säkert göras bättre idag.. men de får duga.. Spåren av de kraftiga havsisarna som rört sig låg kvar på de yttre öarna.. Vädret var fint och det var c:a +15° i luften.. Efter en normal vinter så finns det inga isar kvar kring den 20:e april som här, men detta var ingen normal vinter..

Fantastiska isvallar har tryckts upp..

Även broar har bildats av naturen själv..

Hit men inte längre..

Gick iland på 'Domkyrkan' straxt intill Söderö, nära Långviksskär.

Söderös topp med sin kummel.. Tärnskär längst ut lite till höger i bild, nära horisonten.

Sett från Söderö, mycket is kvar i mellanskärgården längre in.. 'Domkyrkan' närmaste ö här..

Mycket is även här bland de yttre öarna.. längre in vid raden av öar ses ännu mer is kvar.. Fastlandet går ej att nå här, det ligger ytterligare bortom den raden av öar..

Fint ljus och en härlig vårvärme när dessa bilder togs..

Ute på havet låg det 'riktiga' isberg och flöt.. även om denna enorma isvall hade fastnat på nån djupt liggande grynna nån kilometer från närmaste ö.. Isvallen var nog 4-5 meter hög ovanför vattenytan och kalvade då och då.. hur djupt den sträckte sig under ytan vet jag inte.. men även underifrån så flöt det upp stora isflak då och då.. som ses till höger i bild.

Åkte sedan in till Tärnskär nån kilometer innanför det här 'isberget'.. Där låg tjocka isvallar upptryckta från tidigare under vintern, men som sakta nu börjat smälta.. Min 4,25 meter långa båt ses en bit bort i bild, som jämförelse..

Allt ackompanjerat av Alfågelsång här ute.. ni som vet hur fantastiskt det låter.. En väldigt fin skärgårdstur som jag aldrig kommer att få uppleva igen.. vintrarna är inte så här längre, och därmed inte vårarna heller, och inte blir man yngre.. 'once in a lifetime'.. Fler bilder finns, men kommer att dröja tills dom hamnar i en blogg, tid måste finnas för inskanning och annat..

Tack för mig!

Inlagt 2017-04-15 05:52 | Läst 1637 ggr. | Permalink
Jag minns den, för den 4/3 föddes min äldsta son. När vi kom hem var det riktigt kallt i flera veckor till. Fina bilder från den vintern. Ha en fortsatt bra helg! Maria
Svar från ehrsa 2017-04-15 11:08
Aaah, ja då förstår man att du minns våren -87.. Det var verkligen en fantastisk vinter och vår på många sätt.. liknar ingen annan! Det konstiga är att efter den kraftfulla vintern så följde det 5 ovanligt milda vintrar i rad.. då kunde jag åka ut med båten mitt i vintern, utan några isar alls.. Tack! Maria.
Hälsn!
Häftiga bilder som man knappt tror är i Sverige.... själv har jag inget att relatera till den vintern och kan inte riktigt minnas hur det var, hade ju tyvärr inte kommit igång med fotandet då.
Svar från ehrsa 2017-04-15 11:14
Hej! Det var så det kändes, det här är inte Sverige.. kändes som jag var uppe i Arktis någonstans.. Då trodde jag att den här vintern skulle följas av fler kalla vintrar, men istället blev det tvärtom.. 5 varma vintrar i rad blev det efter denna kalla vinter.. kunde åka ut till ytterskärgården med min båt även mitt i vintern, oftast helt utan is.. vilket också var fint så klart! Tack! Sirpa.
Hälsn!