Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

När tuppen är mer röd än gul.. 🐓

***

Då vet man att man har gått upp lite för tidigt den här årstiden och dagen kommer att bli annorlunda.. Men det är inte alltid sånt går att styra, andra (även jag) har varit med och 'passivt' bestämt i föreningen att alla fönster i lägenheterna kommer att göras om till '3-glas istället för de gamla 2-glas' (från 1967), och blir troligen mycket bättre på att hålla kyla ute och värme kvar inne, och det ihop med 'värmeåtervinning' av frånluften från varje lägenhet (kanske c:a +22°) och till det även solceller på alla tak (platta tak), ihop med ett sökt bidrag från EU på beviljade 25 milj. kronor, borde göra dessa åtgärder lönsamt sett över tid, och ihop med en elkostnad som nu hanteras via föreningen centralt, och med c:a 270 lägenheter så lär nog föreningen få bättre villkor än vad varje enskild lägenhetsinnehavare hade fått.. Hur stor skillnad det kan göra på elräkningen vet inte jag.. Den som lever får se!

Och nu har turen kommit till min lilla lägenhet med fönsterbytet och omisolering av väggen mot köket på balkongen + målning, vilket gör att jag lämnar lägenheten 07:00 på morgonen mån. - fre. och återkommer c:a 15:00 på eftermiddagen när hantverkarna slutat sin arbetsdag.. Fungerar rätt bra men det blir rätt så många steg per dag, ute på stan.. 'Snittet' första veckan på 5 dagar blev 22 000 steg, med som mest 29 000 steg och det kändes i kroppen efter ett par dagar, den blev trött men vädret var i alla fall bra! 5 tidiga morgnar i rad krävde också 2 timmars sömn varje eftermiddag för att inte bli helt 'utbränd'.. Det kändes lite som sista året jag jobbade, med också då ofta allt för tidiga morgnar.. Det finns inga vinster med tidiga morgnar, det kommer surt efter.. Då som nu! Idag när detta skrivs så börjar andra veckan gå mot sitt slut, och jag har haft tur med min mindre lägenhet, den har gått snabbare än tidsplanen, så jag har haft ledigt från hantverkarna hela denna vecka, och hantverkarna återkommer inte förrän kommande tisdag vecka tre, och slutför det hela med de nya fönstren och montering av persienner och sist men inte minst så putsas fönstren.. Så slapp man det också!

Här följer en del bilder från mina morgon/förmiddags/eftermiddagspromenader.. Man hinner mycket på en 'arbetsdag' även när man är ledig och bara 'fördriver' tid.. Allt fotat med  Nikon Z50 + Z dx 16 - 50 mm. + Z 180 - 600 mm. (tuppen) + Iphone 12. Börjar med tuppen på Högalidskyrkan..

När klockan blivit 07:00 så gick jag först en runda upp i Tantolunden i mitt närområde här på Södermalm, bilden under fotad nära Zinkens vandrarhem/hotell.

       

Bra med äpplen i år, för mig betyder det alltid Sidensvansar senare under kommande mörkare tider..

Uppe på  'Tantoberget med bilhinder'.. Annars kommer gärna 'bilburna' hit från förorten och 'missbrukar' en del.. även om man inte får åka upp här!

 

Gick sedan Årstaviken bort mot  Västerbron.. Här Pålsundet sett bort mot Gamla Stan längst bort..

Hamnade mitt i morgonrusningen över bron..

Landade sen vid 'Preem' Norr Mälarstrand nedanför Kungsholms torg, för min andra morgonfrukost.. Hade troligen gått lite mer än 10 000 steg redan här..

Längre österut höll man på att renovera kajen för fullt..

Så här fin blir den då..

Hamnade sen vid Stockholms Stadshus i fint förmiddagsljus..

Tänk att där högst upp i tornet under den gröna kopparplåten har jag som rökdykarledare, och två rökdykare varit uppe och släckt en glödbrand under kopparplåten.. Nån eländig rökare hade stått och rökt där och kastat en fimp som hamnat ihop med nått naturligt skräp som tagit eld och sedan genom kraftig 'värmeledning' i just kopparplåt tänt på träkonstruktionen under som håller upp hela tornet.. Hade det fått pyra över natten så kanske hela tornet hade rasat, det är nånstans 'kring/över' 80 meter högt, det kändes i benen kan jag säga att bära min skydds och släckutrustning dit upp, kanske 25-30 kg. Men vi släckte det på 3 man, stigarledning finns för släckvatten dit upp och med en släckbil stående på innergården med påkopplad pump, där vi 'normalt' kör med 15 kg. tryck, och 8 kg. krävs här för att bara få vattnet upp till 80 m. höjd.. och sen gärna några kilo till för att ha något att spruta med..

   

På innergården tycks vissa fasad och takarbeten pågå.. Där 'fiktiva'  fasader täcker de annars så trista byggnadsställningarna..

     

Promenerade sedan via Tegelbacken bort till 'Stockholm city' pendeltågsstationen för att åka till Huddinge centrum för en lunch där, har inte varit där sedan jag slutade jobba innan Jul 2017, och det var sig likt.. lunchen smakade fint! Rätt så fin entré ner från Vasagatan..

Svischade förbi Liljeholmssidan på Årstaviken här på väg mot Huddinge, det tog väl bara drygt 10  min. tror jag..  Forts följer, 5 dagar drivandes på stan för att fördriva tiden med en kamera är lång tid..

Tack för mig!

Postat 2024-08-29 17:52 | Läst 207 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Astro i hög upplösning, och en planet i absoluta 'närområdet'..

***

Kanske har ni redan sett dessa 25 nya bilder som NASA släppte för nån vecka sen, som bl.a. är tagna av det fantastiska 'James Webb' teleskopet som i sig befinner sig rätt så långt bort ute i rymden..

Klicka gärna på största bild och högsta upplösning på denna Youtubelänk!

**

 Själv kan jag bidra med ett mobilfoto (Iphone 12) på planeten Mars fotat 20:e maj..

Tack för mig!   Jodå, mår bra nu också..

Postat 2024-08-07 22:05 | Läst 294 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera