Tillvarons fångade bilder..
Utsikt från en parkbänk..
Idag var det varmt.. igen.. Pust! "Tanto-beach" straxt intill mitt boende fick vara för mig, förstod att där skulle det säkert vara "knökfullt" en så här varm dag som idag. Det fick istället bli en cykelrunda på byn! I lagom takt så brukar det faktiskt kunna svalka mer än det alstrar värme.
Så här såg det ut vid Tantobadet..
Näe, det blev cykeln till ett lunch och ett kaffe och glasställe! Därefter gömde jag mig i skuggan i allén på Strandvägen ett tag, där brukar det alltid finnas en hel del att titta på. Det är nog den gatan i Stockholm som alla vill "visa upp sig" på, oavsett hur man färdas. Satt kanske där i 20 minuter, men det hände alltid nått nytt så där kunde man ha suttit länge idag..
Utsikten från parkbänken idag:
Sen cyklade jag hemåt..
Utanför Riksdagshuset dansade en kvinna med EU flagga i handen och en slips runt midjan.. Kanske "inte alla hästar hemma där".. men det vet jag ju inte.
Thaibåten vid norra Hammarbyhamnen såg också välfylld ut..
Även Krokodiler trivs i den här värmen..
Ha det gott!
Hur släcker Tornseglare sin törst..?
Genom munnen skulle "lustigkurren" ha sagt.. :-) Och det är ju rätt, men hur? En Tornseglare kan inte landa och dricka vid nån vattensamling, då kan den inte komma upp och flyga igen..
Vi är ganska många som fascineras av dessa "lufthavens flygaress", en fågel som åtminstone skänker mig väldigt mycket glädje där jag bor. De första brukar dyka upp i slutet på maj och förgyller sedan mina sommarkvällar en bra bit in i augusti med sina hiskeliga förbiflygningar utanför balkongräcket.
Häckar gör dom på precis samma ställen under takplåten som dom alltid har gjort, år efter år.. bl.a. rakt ovanför mitt stora fönster i lägenheten. Brukar se buken på dom nån dm. utanför fönstret när dom gör sin inflygning rakt upp mot takplåten.
Dessa fåglar är fantastiska på flera sätt, att dom tillbringar hela året mellan sina häckningar ständigt flygande, dygnet runt, är ju otroligt bara det! Äter sover dricker.. allt fixar dom flygandes! Äter sina insekter gör dom med sin extra stora mun, flygandes. Kan nog tro att dom även snappar åt sig regndroppar i luften på samma sätt för att få vätska när så bjuds, men detta är bara gissningar från mig.
Men hur gör dom när det inte finns några regnmoln i närheten, som nu när det är värmebölja dessutom? Det är detta som denna lilla blogg med bilder denna gång handlar om. För mig började det med att jag för flera år sen såg ett gäng Tornseglare som gjorde ett antal neddykningar mot en liten "pöl" ute på Årstafältet här i Stockholm.
Jag trodde att dom fångade insekter ovanför vattenytan, men såg också att dom "ritade" ett litet streck på vattenytan under någon bråkdel av en sekund.. dom drack helt enkelt vatten, flygandes! Kanske att dom också tar med sig vätska i krävan hem till ungarna? Det vet jag inget om, men förmodligen så är det så.
Dom gör en ganska brant neddykning för att få fart, och glidflyger sedan med öppen mun och låter nedre näbbhalvan gå ned i vattnet för att med fartens hjälp "skopa" in vatten i munnen. Samtidigt som dom glidflyger över vattenytan så håller dom vingarna stilla i en "V-position", detta förmodligen för att kunna dra vingarna nedåt för att snabbt få ett "lyft", om dom kommer lite för nära vattenytan.. händer det så lär det vara "kört", om dom skulle misslyckas med den manövern!
Finns det en vindriktning så gör dom manövern i motvind/motvåg, är det vindstilla så kan dom komma lite hur som helst från olika håll. Hela manövern går oftast på några sekunder, och själva "doppet" med näbben i vattnet går på delar av en sekund, är min gissning. Hela den här manövern är otroligt gracil i sitt utförande!
Skulle detta kunna gå att fånga i bild? Kände att detta får bli sommarens utmaning.. Och det gick! Jag har varit där under tre eftermiddagar nu i juli. Men det var bara hög aktivitet där när temperaturen var +25° och högre.
Första tillfället provade jag mest med 400 mm, men märkte att det var extremt svårt att ens hinna få in en dykande fågel i sökaren under den korta tiden, och skulle kameran hinna att fokusera..? Det blev många felfokuserade bilder då, eller så missade jag fågeln helt..
Den senaste gången jag var där så zoomade jag ut till 300 mm istället, och då gick det mycket bättre! Med min D800E så finns det också en hel del pixlar att kunna beskära i efteråt.
Det kanske redan finns en massa bilder på Tornseglare som dricker vatten flygandes, men jag har nog aldrig sett detta på bild. Det kanske går att hitta om man googlar på det hela, men det har jag inte gjort ännu.
Här är "pölen" på Årstafältet i Stockholm där bilderna är tagna.
Och här följer nu en hel del bilder på Tornseglare när dom dricker vatten..
Ett blått streck på vattenytan och en brant stigning, allt är över på nån sekund!
Här är en länk till ett återbesök vid 'pölen' två år senare, också det en varm sommardag där samma beteende kunde fotograferas: http://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/ater-till-polen.htm
Ha det gott!
Fjädern..
Plötsligt hände det! En fjäder kom flygande förbi.. här på åttonde våningen, utan sin ägare.. Den tog till och med höjd, innan den försvann mot väst. Vart skulle den? Varför stack den iväg ifrån sin ägare? Får man verkligen rymma från sin ägare på det sättet? Och vem är egentligen ägaren? Är den efterlyst? Vill den bara byta ägare kanske? Missnöjd med lönen kanske? Eller bara för mycket utnyttjad av sin förra ägare? Får upphittaren en hittelön?
Frågorna blir många..
Och där drar den iväg, snart utom synhåll!
Ha det gott!
Dramat i pölen.. eller, Firren som fångade en Polack..
Det hände sig att två Polska fritidsfiskare metade i den lilla pölen ute på Årstafältet, straxt söder om Södermalm i Stockholm. Årstafältet är en fin oas med vacker natur som endast sparsamt hävdas. Ett fält som tyvärr kommer att förstöras och bebyggas med en hel del bostäder framöver, det är väldigt trist!
Där finns en liten pöl som egentligen ingår i en naturlig rening av det dagvatten som kommer från Östbergahöjden och även från Årsta. Vattnet får sin naturliga rening innan det slutligen rinner ut i Årstaviken, som är en del av Mälaren.
Det märkliga är att i den här pölen finns det en hel del fisk, har jag sett genom åren. Det jag sett är Mört, okänt för mig om det finns fler arter?
Här är "pölen", den är inte så stor..
Men ändå rätt så fin, med röda Näckrosor bland annat.
Och även Trollsländor, så klart!
Och här är några småfirrar, i ett dike intill. Mört tror jag detta är.
De Polska fritidsfiskarna hade en del napp på sina metspön, oftast småfisk men här är en av de större! Och det är lätt att glömma bort alla metspön, när man just fått en skaplig fångst.. Notera spöt med röd topp..
Oj, vad händer? Ett spö kommer flytande.. Samtidigt som förvånade skratt hörs!
Är det vinden som tagit spöt? Samtidigt så flyter spöt lite konstigt tvärs vindriktningen.. Och nu är det på väg åt höger i bild.. Det är alltså en firre som tagit spöt och simmat iväg med det.. Samtidigt som fritidsfiskarna var fokuserade på sin förra fångst.. Vem fiskar vem egentligen..? Agna med fiskarens spö upp mot ytan, och bogsera runt det i vattnet så har du antagligen snart just i detta fall fångat en Polsk fritidsfiskare.. Hur stor är egentligen denna fisk, kan den sluka en människa..?
Och här kommer Polackerna, för att försöka få tag i "ekipaget"..
Så nära, men ändå för långt bort..
Spöt börjar nu röra sig mot vinden.. måste var en stark firre.. bara att följa efter..
Oj, nu kommer den rakt mot vinden, mot mig!
Och nu drar den iväg mot mitten på sjön..
Förmodligen en del konfunderade änder här..
Nu börjar den komma närmare och närmare mig!
Men så viker den av ut mot Näckrosorna.. där lär den ju fastna!
Och det gjorde den! Hur djupt är det här egentligen? Hur är bottnen? Det visar sig att det är grunt, och bottnen är hård, vilken tur!
Och där fångade firren sin Polack..
Hur stor är firren? Finns den kvar?
Nej, tyvärr! Den stack bland Näckrosorna..
Men alla vann.. Firren fick vara kvar i pölen, och fiskaren fick tillbaks sitt spö.. Slutet gott allting gott!