...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

Färgstarkt

Vi matar ju fåglarna året runt, inte så mycket men några talgbollar och ibland lite solrosfrön i lilla stubben. Mest för vår egen skull, det är ju kul att ha dem att spana på när vi sitter på altanen. Men tror även föräldrarna behöver lite extra när dom matar sina hungriga ungar. Det har varit massor av pilfink och gråsparvsungar här. Talgoxarna förvann när de lämnade holken men kom tillbaka efter ett tag. Både talgoxarna och blåmesföräldrarna ser väldigt slitna ut. 

( Det kommer många bilder nu, så blir det för mycket så får ni scrolla fort :-) )

Några bilder lite då och då på ungarna har det blivit.

Börjar med en bild på Måzart , han tittar hit ibland. Här med en blomampel i förgrunden så det blev lite färg.

En dag så ansträngde jag mig lite för att fota mer planerat. Praktlysingen lyser så gult så jag tänkte att den får bli bakgrund till bilderna. Flyttade ner lilla stubben och placerade den på en hink så den kom i lagom höjd för att få det gula i bakgrunden. Satte sedan en stol bakom en liten gran. 

Under dagen så kom det lite nygamla gäster, grönsiskor, grönfinkar och domherren. Hackspettsfamiljen brukar vara här, tuffast av dem alla är ungen, föräldrarna flyger lite ängsligt en bit ifrån men den sitter lugnt kvar och äter. Har nog inte förstått att den borde vara "rädd" för mig.

Pilfink, grönfink och talgoxe på väg ner

Gråsparvarna är flitiga besökare här på sommaren

Här bestämmer grönfinken

Familjen pilfink

" - Här vågar man inte sig ner då den kaxiga domherren äter "

Talgoxungarna är så ljusa på bröstet, några nästan helt utan färg 

Två ungdomar

Se upp ! Nu kommer buttra finken

Vissa funkar tillsammans 

Men ingen göre sig besvär att försöka äta när Herr domherre intagit platsen 

Gråsparv och grönfink, vet inte vem som vann platsen men troligtvis finken 

Försökte mig på några bilder med längre slutartid, men det är ju mycket svårare att få en bra suddig bild än en skarp bild

Tidigare en dag i veckan så satt jag ute på gräsmattan i skuggan och fikade, hörde att måsarna förde att ovanligt väsen. Kollade upp och såg att det var en brun kärrhök som irriterade dem. Aldrig sett en sådan här hemma tidigare. Snabbt in efter kameran och hann med några bilder.

Annars är det mest målning som gäller nu för tiden, jag kanske visar några nya i en blogg framöver

  // Ing-Marie

Inlagt 2024-07-15 13:03 | Läst 495 ggr. | Permalink

"Trevligt tycker jag! Det är tydligen inte bara vintertid som småfåglarna uppskattar lite extra godis.. Skulle säkert själv mata lite då och så om jag bodde 'så till'.. Bilderna blir ju bra också även den här gröna årstiden! Kul med höken en sån har jag aldrig sett här.. Hälsn!"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vad fint det blev med bakgrunden, oskärpan och action mellan fåglarna. Puffbilden var lite kul för jag trodde fågeln var tvärtom, att stjärten var en lång näbb.
Svar från imse 59 2024-07-15 16:17
Tack Peter !
Kollade med ”dina ögon” nu, och då ser det nästan ut som en rödfärgad kungsfiskare 😃
Ing-Marie
pdahlen 2024-07-15 16:37
Precis, tänkte också på kungsfiskare
En härlig serie som inte kändes lång, tvärtom! Fylld med din egen bildkaraktär. Kul du har praktlysing, det är en tacksam blomma man inte direkt behöver fjäska för. Domherren är nog den mest uttrycksfulle här - akta dig eller jag kniper dig i näbben! tycks den säga.
Svar från imse 59 2024-07-16 19:19
Tack så mycket Stefan !
Praktlysingen sprider sig runt lite överallt här, likaså bergsklinten, men den blommar ju över alldeles för fort. Men steglitserna brukar gilla fröställningarna från klinten så några vissna får stå kvar trots att de blir fula.
Domherren är kaxig och inte fullt lika rädd som den är på vintern. För X antal år sedan kom han med två ungar, det var första och enda gången jag sett de små.
Ing-Marie
Vilken strålande serie bilder och det är väl egentligen bara Måzart som sticker ut i det här gänget. Ungarna har inte vett att vara rädda och det kan ge fina resultat. Kul med domherren som kommer på besök. Jag har inte sett någon sedan tidig vår men vi matar å andra sidan inte längre. Jag ser fram emot att se fler av dina akvareller.
Hälsningar Lena
Svar från imse 59 2024-07-16 19:22
Tack så mycket Lena !
Domherren är inte lika skygg nu som den är på vintern.
Kul att kolla på alla ungar när föräldrarna matar dem med frön men så fort de vuxna försvinner så äter de själva.
Ing-Marie
Härlig serie på fåglarna! Saknar stugan där jag kunde sitta i timmar med kameran o fota fåglar. Men jag stortrivs i lägenheten och få ge mig ut istället. Mvh Nina.
Svar från imse 59 2024-07-16 19:24
Tack Nina !
Förstår att du saknar din fina stuga.
Men det viktigaste är väl att du trivs där du bor nu och att du gör det bästa av situationen utifrån det.
Ing-Marie
Trevligt tycker jag! Det är tydligen inte bara vintertid som småfåglarna uppskattar lite extra godis.. Skulle säkert själv mata lite då och så om jag bodde 'så till'.. Bilderna blir ju bra också även den här gröna årstiden! Kul med höken en sån har jag aldrig sett här..
Hälsn!
Svar från imse 59 2024-07-16 19:27
Tack Jan !
Föräldrarna ser väldigt slitna ut så det sitter nog inte fel med lite frön som extra energi.
Trodde först att det var sparvhöken, den cirkulerar här ibland. Så lite överraskad blev jag att det var en kärrhök.
Ing-Marie
2024-07-18 23:27   skvitt
Kanonbilder!

/Skvitt