...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

Skäl för sitt namn

Det blir inte många turer med kameran när det är så varmt. Men kvällarna är ju sköna så jag åkte ut en sväng rätt sent i början på veckan, hamnade vid Tunaområdet utanför centrum. 

Ett område under utveckling, Microsofts stora hallar, storkök , gym, div. firmor mm. finns redan här men många ytor är förberedda för nya verksamheter. Tänkte att det kanske finns lite fåglar där bland buskar och stenar då det är mycket skog i närheten. 

Blev kvar där tills solen försvann bakom träden. Det var fåglarna som mestadels stod på toppen av de stora stenarna som underhöll mig och här har man ju full förståelse varför de fått sitt namn. Stenskvättorna.

Så här kommer ett gäng bilder på både vuxna och ungar.

Gokväll ! 

   // Ing-Marie 

Inlagt 2024-06-30 00:33 | Läst 387 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fin serie och du har rätt om namnet, den är ju nästan alltid på en sten. Jag har dock bara sett dem längs kusten, du har väl fotograferat dem mer in i landet antar jag?
Svar från imse 59 2024-07-02 17:06
Tack Peter !
Ja det är ju några mil till kusten. Ser dom inte så ofta här heller, men har för mig att de fanns just här förra året också. Kanske trivs de för att de finns mycket bortsprängda stenar här.
Ing-Marie
Ett helt urval fina bilder, både porträtt och inplacerade i landskapet. I min födelseort heter fågeln "stoinskida" vilket betyder stenskita. Har mest sett dem på betesängar vid havet där jag bor nu.
Svar från imse 59 2024-07-02 17:15
Tack Stefan !
Hm, det var väl inte ett så fint namn :-)
Jag var osäker på ungarna men enligt ett "proffs" så är det stenskvättor. Jag går efter att de sitter på stenar, buskskvättorna håller väl till mer i buskarna om man ska tro på namnet.
Ing-Marie
Mycket bra! En fågel som jag sällan ser här, men det händer ibland i 'flyttider' på hösten, då oftast uppe på 'Tantoberget' i närområdet. Den sista bilden är magiskt fin med det ljuset!
Hälsn!
Svar från imse 59 2024-07-02 17:17
Tack Jan !
Här är det nog alla bortsprängda stenar som gör att de trivs just här.
Jag stannade för att få det där sista ljuset och höll tummarna för att den lille skulle sitta kvar :-)
Ing-Marie
Kul med stenskvättor i en sådan miljö. Ungen är ju riktigt söt. Jag har sett dem vid Hjälsta något år, då man går ut till tornet, alltid på en sten. Den sista bilden är toppenfin och man kan kanske ana att det är en liten stenskvätta.
Hälsningar Lena
Svar från imse 59 2024-07-02 17:21
Tack Lena !
Jag frågade ett "proffs" för säkerhets skull om ungarna var stenskvättor.
Jag har också sett dem efter vägen till tornet. Jag blandar ihop sten- och buskskvättor men går efter om de sitter i buskarna eller på en sten och litar på det :-)
Ing-Marie
Jättefina bilder. Det är en vacker fågel även om den inte är så färgglad. Motljusbilderna på slutet är fantastiska, men även de två innan med bra "förgrundssudd".
Hälsningar, Bjarne
Svar från imse 59 2024-07-02 17:22
Tack Bjarne !
Håller med dig om att de fyra sista blev bäst.
Väntade in det sista ljuset och var nöjd över att den lilla satt kvar till jag fått mina bilder.
Ing-Marie