Betraktelser i sensorformat.
Oskarpa strömstarar
Med några tusentalet exponeringar på dessa charmiga fåglar gäller det att koncentrera sig på annat än skärpa och porträtt. Kvar har jag fortfarande att lyckas fånga dem snyggt i flykten och badbilder tar jag gärna flera.
Med goda vännerna Tommy och Kenny åkte jag till Grevedämmet mitt på påskafton. Tanken var att ljuset skulle leta sig ner i den ganska djupa kanalen där de håller till. Vattnet är ganska brunt och med reflekterande ljus från sidorna blir det ganska trevligt även om det är mitt på dagen.
Här kommer ett, hoppas jag, något udda urval av dagens bilder.
Är jag helt ute och cyklar som visar er dessa?
Här kommer ett par med hyfsad skärpa men som kanske ändå har en något udda tuch.
Det var allt på påskafton. /Frode
365 dagar tidigare
På dagen för ett år sedan hade grodorna redan lagt sina ägg och hade fullt upp med att vakta. Bilden tagen den 25 mars förra året (ni vet, då det var vår så här års). Förresten åkte jag skidor i Ulricehamn hela lördagen :)
Nu är dammen fortfarande bottenfrusen. /Frode
Förra våren, 363 dagar sedan
Ser att många lägger upp drömmar om våren och det är ju rätt kul så jag bidrar jag också. Ute är det just nu 4 grader kallt i Mölndal och minusgraderna skall fortsätta hela tiodygnsprognosen. På lördag blir det skidåkning i Ulricehamn :) Här är alltså en bild tagen för 363 dagar sedan. Nu är den lilla dammen bottenfrusen.
Myran och grodan
/Frode
Fågelsjö utan fågel
Grabben skulle ha skjuts till Vara och då är det ju inte långt till Hornborgasjön. Några få tranor skulle tydligen ha letat sig dit i denna utdragna vinter. Hela sjön utom vid utloppet är istäckt så något vidare fågelliv var det inte. En del gäss förstås runt naturrummet men i övrigt helt dött. Vi fikade och kikade på utställningen som hade vernissage just denna lördag. Ett gäng fågelfotografer visade bilder, många fina i litet olika stilar.
Efter det blev det en liten promenad ut på udden till fågeltornet med förhoppning att få se havsörn men ikke. Vi satte oss i bilen igen och körde runt till andra sidan vid utloppet där jag inte varit tidigare och där var det liv. Svanar, sothöns, änder, gäss, skarvar, måsar mm höll till i det lilla vatten som var öppet. Vi gick ut en bit men stannade och vände då det verkade skapa viss oro. Än så länge får man gå ut i fågelskyddsområdet men den 21/3 är det inte längre tillåtet. Åter i bilen körde vi mot "Trandansen" men också där var det stendött, inte en trana vad vi kunde se.
Några fågelbilder att tala om blev det inte men är kameran med så måste man ju ta några exponeringar och en fin tur fick vi i alla fall.
Ensamma trädet, en klassiker på gränsen till uttjatad
Några svanar tog en sväng
En spricka i isen där flaken trycktes upp mot varandra
Denna bilden är tagen litet senare än den förra, därav det varmare ljuset.
På vägen hem blev det tvärnit. I det skarpa motljuset glödde konturerna av höglandskorna mellan träden.
Om ett par veckor är det nog ett helt annat liv där uppe. Och då var det inget mera denna gång. /Frode
Blandade fåglar i kalvträsk
Torsdag till lördag i månadsskiftet februari-mars ägnades åt fågelfoto i Västerbottens inland. Conny Lundström har jobbat hårt för att vi som gäster skall få en optimal upplevelse. Allt är ordnat på ett mycket fint sätt, från boende i hans gamla föräldrahem i Kalvträsk, mycket och god mat som hans fru Catarina står för, transporter och inte minst ett mycket fint gömsle där man har det hyfsat bekvämt under de långa och intensiva dagarna.
Kl 04:00 var det revelj och frukost för att sedan transporteras ut till gömslet. Några kilometer i bil och så till fots de sista hundratalet metrarna ut på myren. Gömslet ligger fint i myrkanten, pinnar och åtel är smart placerade för att få optimalt avstånd och fina bakgrunder så fotoförutsättningarna är de bästa. Vädret var allt från någon plusgrad med snöblandat regn och litet sol till ganska kallt och tätt snödrev.
Målet var förstås att få fotografera kungsörnen men när den inte var på plats underhöll småfåglar, hackspettar och nötskrikan oss så vi var inte sysslolösa. Vi hade hoppats att duvhöken skulle våga sig fram, vi såg den flera gånger men den flög bara hastigt förbi och det fanns inte en chans att lyckas fånga den på bild.
Här kommer en filmsnutt och flera bilder finns här http://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=344686
Tyvärr hörs en del kameraslutare men jag ville ändå ha med örnens läte. /Frode