Betraktelser i sensorformat.
Hasselsnok
Vår vackraste (tycker jag) och mest sällsynta orm är hasselsnoken. En trevlig bekantskap som jag nu haft nöjet att fotografera ett par gånger. Gillar man inte ormar borde man tycka om just hasselsnoken för dess huvudsakliga föda är faktiskt andra ormar.
Det här var det sista jag såg av den idag. /Frode
På ormjakt
Tog en tur i förmiddags för att försöka hitta huggormar. Det gick väl sådär, såg inte röken av dem. Däremot höll jag på att trampa på en hasselsnok och det är ju underbart kul, en orm som inte ses så ofta och som är fantastiskt vacker. Påsken har verkligen varit fin om man gillar värme, nu börjar det skimra grönt överallt och mycket vackert finns att titta på samtidigt. Vitsipporna blommar som bäst och en del blåsippor finns kvar.
Börjar ömsa skinn
Detalj av den vackra kroppen
En dag att minnas. /Frode
En tjänlig dag på jobbet
I dag (natt) stod klockan på halv tre men jag vaknade en kvart tidigare, lika bra det så fick jag litet mera tid innan jag åkte iväg. Jag hämtade mina goda vänner och fotokollegor Kenny och Lennart och vid halv fem var vi på plats för att se och fota orrspel. Klockan fem var vi i ordning i var sitt gömsle och nu var det bara att vänta. Det dröjde inte länge så hörde vi de första orrarna, fortfarande väldigt mörkt men jag kunde urskilja några svarta skuggor en bit bort. Bara att lugnt invänta ljuset och då passar det ju bra att äta frukost. Mackor och kaffe är förstås vansinnigt gott vid sådana här tillfällen och med tanke på att det var några grader kallt var det inte fel med litet varmt kaffe.
En stund senare var det dags att börja fota, den första bilden togs ca tio i sex medan det fortfarande var ganska mörkt. Ljuset ko sakta och det var bara att fota på, jag hade tur och fick den bästa placeringen, jag hade orrar runt mig och ganska nära hela morgonen.
Vid åtta var showen slut, vi bestämde oss att åka vidare till Hornborgasjön, vi hade hört tranor trumpeta hela morgonen så varför inte? Men först åkte vi till fågeludden men det gav inte så mycket. Upptaget i doppinggömslet och ganska trång över huvud taget av alla besökare fast det fortfarande var ganska tidigt på dagen. En bit från fågeludden ligger en liten pöl där det brukar vara ett par svarthakedopping och mycket riktigt, en av dem var i alla fall på plats och ett antal tyskar som redan låg på mage runt pölen. Vi stannade en liten stund innan vi avslutade dagen vid trandansen. Stort spektakel, både av alla trumpetande tranor, gäss och sångsvanar men också alla människor, massor av allt. Inte så mycket fotoläge men att fånga några i flykten kan man ju alltid prova.
Allt som allt en tjänlig dag på "jobbet" och har du orkat läsa hit så håll till godo med litet bilder :)
Klicka gärna på första bilden så blir den större och då går det fint att bläddra i stort läge.
Dagens första bild 05:50
Litet oro ibland
Dominera
Och mera oro
Men också lugnare stunder. Trots det var tupparna så upphetsade att de skakade.
Vidare till Hornborgasjön, någon slags punkare? Ett skäggdoppingpar var plötsligt nästan under spången.
Svarthakedoppingen
En sångsvan kom in för landning vid trandansen, med tranor i bakgrunden
Och så några tranor till slut när ljuset var platt och tråkigt :)
Nu skulle det sitta fint med litet sömn :) /Frode
Upp klockan 4
För att hinna ut innan solen går upp får men helt enkelt gå upp mitt i natten, nu före sommartiden blir det, i alla fall denna gången, kl 4. Morgonens "uppdrag" var att försöka fota flygande sjöfågel. Hallandskusten är bra och hamnpiren i Glommen blev vårt mål. Ett par grader varmt och östlig vind gjorde att vi fick lä längst ut mot havet. Vi var på plats precis när solen hade gått upp och det dröjde inte länge förrän de första fåglarna passerade. Ejdrar, gravänder, svanar, gräsänder, skarv och skrake bjöds det på och dessutom en säl men den vågade sig inte så nära. Det fanns förstås annat också...
Klockan är ca tio över sex och solen ger ett varmt sken
Att panorera med lång slutartid är spännande, man vet aldrig om det lyckas eller inte, här ca 1/125s
Tack för titten :) /Frode
Resan fortsatte till norra Grekland och Kerkinisjön
Från Bulgarien åkte vi in i Grekland alldeles vid den Turkiska gränsen och följde den ner till Evronflodens delta. Evron är gränsflod mellan Turkiet och Grekland, hårt bevakad med höga torn. Deltat är fullt av fågel och det mest spektakulära för oss nordbor var kanske flamingo men de var svåra att komma nära. Mycket rovfågel och sjöfågel förstås. Härifrån åkte vi vidare mot det andra stora målet för vår resa, Kerkinisjön och dess krushuvade pelikaner. Där finns också den östliga vita pelikanen. Den krushuvade är den tyngsta flygande fågeln med ett vingspann på upp till 3,5 meter och en vikt upp mot 15kg (de allra största). Det är en mäktig upplevelse att komma dem nära. I sjön finns det en fiskare som tar ut oss fotografer på sjön till pelikanerna. Det går att komma ganska nära dem från stranden också men i båten kommer de alldeles intill då de vet att det vankas fisk. Tre gånger under lika många dagar var vi ute på sjön, en timme åt gången, och kamerorna gick varma och vi blev ganska blöta, kamerorna också, när giganterna slogs om fisken på en meters avstånd. Jag fick några rejäla duschar och en vinge i huvudet men allt gick bra. Det var roligt att hänga över relingen med kameran i vattenytan, det ger en alldeles speciell känsla av närhet. I båten hade jag med en 28mm vidvinkel och ett 70-200 på fullformat, perfekt för denna typen av fotografering.
Här den mycket vänlige fiskaren Thomas som tog med oss ut på sjön
Alla fick inte plats i den lilla traditionella ekan
Krushuvade pelikaner
Den vita, inte riktigt lika stor som den krushuvade men kan faktiskt ha ännu större vingspann.
På vägen såg vi som sagt en del annat, här några sothöns som tog fart på startbanan.
/Frode