Betraktelser i sensorformat.
Naturfotograf goes sports (again).
Sedan förra bloggen har det återigen blivit tillfälle att fota lite sport. Denna gång var det longboard nerför backen på Ramberget i Göteborg. http://www.jsmlongboards.com/nyhet/nyhet_visa.asp?id=121
Grabben och hans kompisar ville dit, de har pratat om det i flera veckor, så det var bara att hänga på sig grejorna och åka med.
Enligt speakern kommer de upp i ca 50km/tim men i t ex alperna finns det backar där de toppar 100km/tim. Att fara nerför asfaltbackar bara några centimeter ovanför måste vara en mäktig fartupplevelse och adrenalinkick. Det var imponerande hur orädda de var, några väl skyddade medan andra åkte i bara hjälm och handskydd och det var riktigt tight många gånger. Gamla MC-ställ kom till heders bland de mest skyddade, de var rejält slitna på utsatta ställen.
Det var litet knöligt att få till det fotomässigt med blandat solljus och skugga men det gick ändå ganska bra tycker jag och även denna gång var det en riktigt kul och utmanande fotoupplevelse.
/FW
Naturfotograf fotar sport.
I går kväll fick jag uppleva en ny typ av fotografering. Tidigare har jag fuskat litet med knattefotboll men detta var första gången jag provade under litet tuffare förhållanden och där det dessutom gick förvånansvärt snabbt. Vi pratar vindsurfing.
Det blåste någonstans mellan tio och femton sekundmeter, det rev och slet både i mig och i utrustningen. Jag körde med 300mm på stativ och 180mm på frihand, hela tiden orolig att stativet med dyrgriparna skulle välta men det gick bra. Luften var full av salt så jag vågade inte vända kameran mot vinden, att försöka få frontlinsen ren från saltgegga är inte lätt ute i fält.
Bröderna Mattias och Andreas stod för surfandet, båda har surfat länge och dessutom rest långt för att leta nya utmaningar inom sin sport. Jag blev grymt imponerad av deras fart och mod, hur de tacklar vågorna (även om de var litet missnöjda med vågornas storlek denna kväll), hur de ramlar och tar sig upp igen på brädan genom att låta seglet lyfta dem upp.
För mig var det lika roligt att bara titta på dem som att fotografera. Här följer ett axplock av bilder från min första (det blir flera) vindsurfsession.
Platsen är Hönö i Göteborgs skärgård.
/FW
Skadad slända
Under dagens promenad stannade jag till, det satt en slända mitt på vägen. Jag böjde mig ner för att kolla läget. Den rörde sig litet, flyttade sig några centimeter men satt sedan stilla igen. När jag försökte lägga handen under den flög den iväg och satte sig i ljungen alldeles intill vägen.
Fram med kameran, men när jag kröp nära och tittade i sökaren såg jag att det var något som inte stämde. Båda fasettögonen var skadade så den såg förmodligen inget.
Vad tror ni? En fågel som har fångat den och släppt eller tappat den?
/FW
Morgondagg och backsippor
Jag gjorde slag i saken. Långfredagen skall bli lååååång så jag gick upp kvart över fyra för att åka till Fjärås bräcka i norra Halland, ville vara där innan solen gick upp. Backsipporna har börjar titta upp och efter en klar och relativt kall natt är förutsättningarna på plats för mycket dagg.
Jag var litet väl tidig, hade gott kunnat vänta en halv timme till men innan solen gick upp letade jag upp en vitsippsbacke, ville testa att fota dem i relativt mörker.
Så småningom bröt solen igenom, temperaturen sjönk och daggen la sig fint överallt. Rejäla kängor och regnbyxor är inte så dumt när man skall kräla runt i det våta gräset och det var bara att sätta igång med backsipporna. Denna gången ville jag koncentrera mig på själva daggen och inte på artporträtt.
Klicka på länken så kan du köra ett bildspel.
http://www.fotosidan.se/slideshow/fullsize.htm?sort=&_portfolios=306561&ck=42
/FW
Grodorna har börjat leka.
Jag har tittat förbi dammen ett antal gånger den senaste veckan för att se om grodorna dykt upp och idag var de där. Leken har väl inte riktigt kommit igång men det var ändå gott om rom som flöt omkring.
Jag började med mitt 105mm makro tillsammans med Nikons nya 2x konverter. Den kombon har jag inte testat tidigare och jag blev imponerad av resultatet. Skärpa, färg och kontrast var precis som jag väntade mig, i alla fall efter detta första test. Att ha en vinkelsökare på kameran underlättar så klart.
Jag hade bestämt mig för att försöka komma ännu lägre än förut. Det är inte så lätt i den här dammen då sidorna sluttar ner mot vattnet där grodorna håller till. Alltså var det på med regnbyxor och kavla upp ärmarna så jag kunde ligga på knä och luta mig mot armbågarna. Det är ganska kallt och söligt men absolut värt besväret.
Rör man sig bara lugnt blir grodorna inte rädda. De ligger lugnt kvar i vattnet och tittar mest nyfiket på mig. Om det råkar bli en hastig rörelse försvinner de flesta snabbt under ytan för att snart vara uppe igen. Det känns verkligen inte som man stör dem i sina förehavanden.
Efter några bilder med objektivets motljusskydd doppat i vattnet plockade jag fram min Olympus Tough 8000. Jag ville prova om jag kunde komma riktigt nära både grodorna och vattenytan.
Till min stora förvåning kom några grodor närmare när jag doppade ner kameran i vattnet framför dem. Två av dem kom till och med fram och satte nosen mot objektivet och liksom buffade på kameran. Jag funderar på om de faktiskt kan ha sett sin spegelbild i objektivet. Jag provade flera gånger och de gjorde likadant varje gång. En helt underbar, kul och förvånande upplevelse måste jag säga.
Nu har en sådan Olympus sina klara begränsningar men ett par skarpa bilder blev det med kameran bara någon centimeter framför nosen och halvt doppad under ytan.
Nikon D700, Makro 105/2,8 VR, TC-20E III
Nikon D700, Makro 105/2,8 VR, TC-20E III
Olympus Tough 8000 några cm framför grodan. Tyvärr funkar makro bara vid det vidvinkligaste läget.
Här är grodan bara ett par cm från kameran men skärpan ville inte tyvärr. Denna bilden inspirerar till flera försök. Gillar ytspänningen.
/FW