Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2961: HCB - Robert Capa - Eliot Erwitt - W. Eugene Smith - Rita Vandivert - Josef Kodoudelka .....

.... Susan Sontag - Joel Meyerowitz - Fan Ho - Ernst Hass - William Eggleston - Hiroshi Hamaya o.s.v.

Listan över kända fotografer är lång och kan lätt bli mycket längre. Speciellt när man räknar in fotografer som började i fotografiets barndom och med analog film.

Det som slår mig är att även fotografer som började med digital fotografering också lutar sig mot dessa stora koryféerna. De fotograferade i en helt annan tid och med många olika bakgrunder.

Hvar finns de digitala förebilderna i detta? Jag frågade mig själv och sedan Windows Copilot om det fanns några kända och betydelsefulla digitalfotografer. Svaret var inte överväldigande, men jag kunde nog ha letat djupare. Men de går nog att hitta på Instagram. Det omedelbara svaret gick så här:

Frederik Trovatten -en dansk prisbelönt fotograf som bor i Mexiko, där han fotograferar porträtt på gatan. (Jag kände honom redan).

Lee Jeffries - engelska, som jag inte hade hört talas om alls. Han fotograferar hemlösa och har fotograferat bandmedlemmar från musikgruppen "Metallica".

Paola Franqui - som fotografera Street Portraits.

Girma Berta - manlig fotograf som tar bilder med iPhone.

Min analoga period är inget att skriva hem om :-) Den tog också slut någon gång och det var först när jag fick en digitalkamera på min 50-årsdag som lusten kom tillbaka. Det blev sedan en ny erfarenhet och en hobby som jag tog mig an med stor entusiasm. Men det var också för min del de många analoga fotograferna som jag studerade och inspirerades av. Inte för att jag kan säga att det har gjort mig till en fantastisk fotograf, men jag är en glad amatörfotograf som tycker mycket om denna fantastiska hobby.

De 2 fotografer som jag fortfarande studerar och gillar bäst är William Eggleston och speciellt Leica-fotografen Ralph Gibson. Den senare bytte från analog till digital när Leica lånade honom en digital Leica och han har inte tagit ett analogt foto sedan dess.

Roskilde-bloggen # 2900: What do you like best - Black and White or color ? - Fotosidan

På gensyn.

Inlagt 2024-10-17 21:09 | Läst 82 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag fick också min första digitala kamera i 50års present, men det var inte många pixlar, kanske 4Mpix.

Att läsa om andra fotografer har jag inte ägnat någon tid åt, har några böcker som ger lite råd om makro o fågelfoto samt på senare tid även astro