Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2910: Varför bloggar vi här på Fotosidan ?

Jag undrar vad som finns där ute i framtiden ?

I november 2011 blev jag bronsmedlem på FS, där jag kunde ladda upp 10 bilder i ett album!
Sedan blev det silver och guld där kunde jag i december 2012 skapa en "Fotoblogg". Och ladda upp så många bilder som jag ville och i många album och kollektioner.
Idag heter mitt medlemskap "Plusmedlem" med möjlighet att även skapa en "Portfolio".

Innan jag började blogga läste jag lite om det mediet för att tillämpa det på min användning. Egentligen är det nog i första hand ett textmedium, som jag minns det? Men här på FS verkar det mer som en gemenskap om en hobby som vi alla har. Därför presenteras också en hel del bilder, vilket för mig verkar helt naturligt på en fotosida.
Fotografierna blir därmed väldigt mångsidiga och med olika kvaliteter.

Att jämföra FS-bloggarna med Facebook och andra sociala medier är orättvist – tycker jag. Fotosidan skriver: "På Fotosidan så är det i grupperna som bildkritik främst sker. Missa inte att gå med i grupper så hittar du likasinnade och kan dela bilder och kritik med varandra"

Jag och andra har tidigare konstaterat att bildkritik och analys är svår att genomföra här i bloggmiljön – av olika anledningar. Bristande kunskaper, förmåga att uttrycka sig i skrift m.m.  

Jag kan därför svara på frågan i min rubrik - för mig själv: Bloggen här är en slags digital dagbok, där jag  skriver och visar vad jag vill.

Med många vänliga hälsningar från Erik - ordningsmannen från Roskilde/DK.

PS:

Fotosidan skriver: "Bloggar är till för vardagliga betraktelser, ungefär som en dagbok. Eftersom detta är en fotosida så bör bloggarna i huvudsak handla om foto.Bloggarna är inte politiska verktyg eller användas för reklam och detsamma gäller för övrig text man skriver".

EM skiver: En af FS-kategorierne hedder: "Intresse bilddagbok".

Inlagt 2024-08-16 22:57 | Läst 312 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Har också bloggen med ett liknande syfte som dig liksom dom flesta andra antar jag. Håller dessutom inte till på några andra
ställen, Bloggen räcker gott även om det blir ojämna inlägg..
Läcker "gröna gången foto", en sådan fanns här i byn en gång i tiden, en lång lång en..
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2024-08-17 12:49
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Vi är helt överens.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Så länge inte bloggen används för ren politisk propaganda eller marknadsföring av annat, prylar eller åsikter ser jag det inte som något problem. Jag uttryckte mycket mer åsikter när jag bloggade här tidigare och kollade också med redaktionen vad som var ok och vad som inte var det eftersom det fanns dem som då och då anmärkte på innehållet i kommentarsfälten. Fick då svaret att det var helt ok att skriva sina åsikter inom rimliga gränser och att bloggandet inte alls alltid behövde handla om foto.

Sedan är det ju också så att mycket foto är ställningstagande i sig och utspelar sig i en kontext som behöver förklaras. Om fotografen då gör det och även tar ställning så kan jag hålla med eller inte, men jag behöver ju inte gå in och anmärka om jag inte håller med. Det är enklare att låta var och en sköta sitt och att hoppa över sådant man själv inte gillar tycker jag. Så mitt tips är att låta redaktionen vara poliser om det behövs och kanske tänka tanken att det kanske är jag som överreagerar om jag tycker att jag måste anmärka på sådant andra publicerar om inte redaktionen gör det.

Det skulle ju bli ganska urvattnat om man alltid var tvungen att gå på tårna med det man publicerade för att ingen skulle kunna stöta sig, det finns människor som stöter sig på det mesta. Eller för att citera Fritiof Nilsson Piraten: "Skriver man om synålar är det alltid nån enögd jävel som känner sig kränkt."
/Affe
syntax 2024-08-17 08:20
Ha, ha - jag hade glömt det utmärkta citatet av Fritiof Nilson Piraten. Tack för den uppfriskningen!
Så här ser jag på min blogg:

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/ilford-kodachrome-5.htm

Alltså en loggning av mina fotoaktiviteter från förr. Ovanligt, men korrekt inom begreppet blogg, tror jag.
Svar från Erik Madsen 2024-08-17 17:27
Hej Alf - tack för ditt inlägg.
Min blogg och frågor var i första hand ett försök att poängtera att vi bloggar av olika anledningar och med olika förväntningar och med olika bildkvaliteter – det är OK. Jag skriver inte att man inte kan skriva vad man vill!
Min poäng var mest: FS: "På Fotosidan så är det i grupperna som bildkritik främst sker. Missa inte att gå med i grupper så hittar du likasinnade och kan dela bilder och kritik med varandra"
Jag spelar inte heller polis – när jag skrev på som ordningsmannen var det meningen att det skulle bli med glimten i ögat. Det var ett ord som jag inte kände till och läste först här på FS-bloggarna :-)
Mitt PS är bara fakta från FS egen framsida.
Med många vänliga hälsningar från Erik - polisen från Roskilde/DK :-) :-)
Svar från Erik Madsen 2024-08-17 17:42
Hej Peter H.
Din kommentar var nog inte till mig, utan mer till Alf ?
Jag har dock tillåtit mig att läsa din blogg som du länkar till. Precis som jag gör på en vanlig basis med dina. Med kommentarer som jag inte vet om de är tillräckligt kloka :-):-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
alf109 2024-08-17 17:50
Det var inte menat som kritik utan mer hur jag personligen ser på detta rätt allmänt.
/Affe
Svar från Erik Madsen 2024-08-17 18:16
Det samme her Alf :-)
Mvh. Erik.
Jag har bloggen som en säck samt ett snöre, liksom knyta ihop säcken. Det är i bloggen bilden får en mening, att koppla bilden i en tidslinje och med en beskrivning vad det är. Om man bara har alla bilderna på en disk så får man inte sammanhanget. Jag tittar på mina bilder i bloggen, är de inte i bloggen så finns de inte. Har en önskan att göra en årsbok från bloggen, så det är lättare att bläddra igenom åren, får se om det blir en verklighet någon gång
Svar från Erik Madsen 2024-08-17 16:33
Hej Peter D. - tack för dina kommentarer och beskrivning.
Jag har samma inställning. De flesta av mina blogginlägg brukar innehålla 4-5-6 bilder, som bildar en liten bildberättelse. Det är väldigt få av mina och många andras fotografier som räcker till de riktigt stora och seriösa analyserna och fotokritiken – tror jag.
Idén med fotoboken är bra.
Med många vänliga hälsningar från Erik
Hej Erik! En mycket vacker bild, där blicken verkligen dras genom "tunneln" till det ljusa på andra sidan.

Om bloggen så tycker jag också att foto ska vara i fokus i Fotosidans bloggar. Sedan kan man komplettera det med personlig funderingar och vardagsberättelser om man vill. Text och/eller foto? Ja, där tycker jag att man kan välja vilken balans man vill ha. Inte fel om man kan ha lite bildkritik i bloggen heller. Det har jag gärna.

Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2024-08-17 12:47
Hej Bjarne - tack för dina kommentarer.
Jag håller helt med dig.
Det är OK med bildkritik och analys, men jag tycker inte att det är det viktigaste i bloggmiljön här på FS. Jag försöker också kommentera bilderna så gott jag kan. Det är inte många som gör det, du är en av dem och du är bra på det.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Som ny gruppvärd för gruppen Cityscapes började jag blogga för att kommunicera med medlemmarna.

Sen har det blivit annat också. Idag om en krönika som blivit publicerad i lokaltidningen. Kul för mig men kanske inte för andra som vill ha foto, inget annat, här på Fotosidan.

Det har nästan alltid gått att ha en egentagen bild med i bloggen. Men det blir ibland lite krystat.

Gillar din bild, både idyll och att man inte vet vad som väntar.
Svar från Erik Madsen 2024-08-17 16:24
Hej Måns - tack för fina kommentarer och funderingar.
Jag tror att vi är väldigt överens.
Vid ett tillfälle blev jag inbjuden att ta över som gruppvärd för en bilveterangrupp. Jag la upp många bilder där – både i gruppen men även i mina egna album. När jag inte längre (av hälsoskäl) kom till veteranmiljööarna upphörde mitt värdskap. Efter att jag fick min blogg här blev det mindre och mindre med bilder till mina album.
Jag ser att du är medlem i "Fotokritikgruppen" och det är det jag menar, det kanske fanns fler här som borde vara med där.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Intressanta tankar Erik. "Bloggen här är en slags digital dagbok, där jag skriver och visar vad jag vill."
Tycker den meningen täcker väldigt bra vad det handlar om, att ta bilder för sig själv och sen ha ett forum där man kan visa dem för andra och komplettera med skrivna tankar.
Och kanske ibland få till stånd nåt slags resonemang on bilder, fotografi i allmänhet etc.
Ha det//GöranR
Svar från Erik Madsen 2024-08-18 16:20
Hej Göran.
Vi är helt överens. Jag var också nästan helt medveten om det.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Visst är bloggen en typ av bilddagbok även för mej och det är mest vardagliga bilder som hamnar i den, samt en och annan resa. Jag tycker att det ska vara bilder i en fotoblogg, åtminstone en, men den diskussionen tror jag vi har haft förut.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2024-08-18 16:26
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Det är helt klart att du använder den som dagbok, men också som ett sätt att berätta om dina resor och undervattensupplevelser. Du är också en super fotograf, men dina fotografier lever främst ihop med dina alltid välskrivna texter.
Med många vänliga hälsningar från Erik.