Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2900: What do you like best - Black and White or color ?

"Vad gillar du bäst - svartvitt eller färg ?"

Ralph Gibson svarade:

I like all Three :-)

Jag gillar alla tre :-)

Fuji X100F med Acros -rakt ut ur kameran - inte konverterad.

Fuji X100F med Fuji Eterna - rakt ut ur kameran.

Jag håller helt med Gibson :-)

Det finns ett mycket fint program från "Leica Akademie Workshop" från 5 mars 2021. Här berättar han bland annat att han alltid har fotograferat med Leica och analog. Leica erbjöd honom att låna och testa Leicas digitala monokroma kamera. Han var lite ambivalent till det, men sa ja. När han tog det första digitala fotot och såg det på skärmen blev han så positivt överraskad och har inte tagit ett analogt foto sedan dess.

Här är länken:

#LeicaConversation - Ralph Gibson's Turning-Point Pictures (youtube.com)

På gensyn.

Inlagt 2024-07-10 19:45 | Läst 1017 ggr. | Permalink

"Hej Erik, det var intressant, hade inte haft något emot Leicas svartvita kameror, men priset finner jag inte försvarbart, tvivlar inte på att de är bra. OMX large och mid cap, det kan vara nog så spännande läsning."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag föredrar oftast färg, det är väl det som är verkligheten då verkligheten inte är svart/vit. Men någon gång kan s/v passa in för ett konstfoto. Nu åker vi över till Danmark, varför vet jag inte riktigt då det typ ska regna hela tiden och på lördag ska det komma skyfall
Svar från Erik Madsen 2024-07-11 10:27
Hej Peter - tack för dina kommentarer.
Poängen här är att man enkelt kan gilla både sv/v och färger.
Nej, det förstår jag inte heller - det ska bli riktigt skitväder hela helgen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
pdahlen 2024-07-11 15:02
Faktiskt bättre väder idag än vad jag hade räknat med.Det var en fantastisk seger för Jonas igår, det var ju inget man hade räknat med (men ändå hoppats)
Frågan är om färg är verkligheten? Den har ju skapats genom programmering och olika kameror har olika färgvarianter. Dessutom kan Du själv välja olika. Frågan är i den här bilden om den röda kniven har exakt den röda färgen? Och om en landskapsbild hade exakt samma färg som naturen bjöd på.
En svartvit bild vill inte återge verkligheten som vi ser den, utan fotografen skapar sin egen bild med betoning på ljus, kontrast och former. Färg kan ge för mycket information.
Men färgbilden i den här bilden är bättre, eftersom svartvitt lever på ljuset och det känns litet grått i Din svartvita version. Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2024-07-11 13:15
Hej Wolfgang - tack för dina kommentarer.
Poängen med inlägget handlade inte om att använda svartvitt eller färger. (Inte videon heller). Tvärtom - vi/jag gillar alla TRE :-)
Mina bilder här var endast tänkta som en illustration för ämnet (både och) och inte som en skildring av "verkligheten". Jag har för övrigt även "märkt" dem som "Bloggfoton" och till och med som "Mediokra" :-)
Jag håller helt med dig om skillnaderna och användningen av svartvitt och färg. Du får inte vara för hård mot mig om mina amatörmässiga svartvita bilder :-) - du vet min brist på svartvitt erfraring tidigare.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Har du sett videon ?
Wolfgang 2024-07-11 15:04
Erik, jag trodde att Du ville veta, vilken som är bäst, den svartvita eller färgbilden. Det var inte inte meningen att vara "hård" mot Dig när det gäller den svartvita versionen, men jag tyckte helt enkelt att färgbilden var bättre. Jag bedömde bara skillnaden. Vi både gillar ju både svartvitt och färg. Svartvitt visar inte verkligheten och det är inte heller avsikten. En oljemålning visar ju inte heller verkligheten. Frågan är egentligen om vi ser verkligheten med våra ögon? Människor uppfattar färg olika, eftersom färgen skapas i våra hjärnor och de är olika. Jag har sett delar av videon. Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2024-07-11 21:56
Ok då är vi överens - igen :-)
Jag brukar inte visa både svartvita och färgfotografier i samma blogginlägg av samma ämne. Här dock 2 olika bilder (filer) och inte ett konverterat färgfoto till sv/v.
Vänliga hälsningar. Erik.
Hej Erik, det var intressant, hade inte haft något emot Leicas svartvita kameror, men priset finner jag inte försvarbart, tvivlar inte på att de är bra. OMX large och mid cap, det kan vara nog så spännande läsning.
Svar från Erik Madsen 2024-07-11 21:51
Hej Stefan, tack för dina kommentarer.
En Leica har aldrig varit inom min budget. Det är inte nödvändigt heller - eller hur ?
Nu var det mer hans uttalande att han gillade både svartvitt och färg, vilket var ett av många intressanta uttalanden i videon.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik,
Gibson gav ett perfekt svar. Jag har inte heller tagit en enda analog bild sedan jag fick möjlighet att fotografera digitalt. För mej skedde det betydligt tidigare i tjänsten än privat.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2024-07-11 23:48
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Gibson är en mycket smart och skicklig man med lång erfarenhet av fotografering – inte minst inom mörkrumsarbete. Som han gjorde i marinen som rekryt. Han började fotografera först runt 1961-62.
Det var nästan samtidigt som jag - ingen jämförelse alls :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svårt att välja men personligen föredrar jag färg.
Svar från Erik Madsen 2024-07-15 10:45
Hej Morgan, tack för din kommentar.
Nu var det inte meningen att det skulle vara ett val här heller. Men att man gillade både svart och vitt OCH färger. Jag fotograferar också mest färger – det har jag gjort under hela min analoga period.
Fuji skriver också själv någonstans: "We are all about color". Av de 9 simuleringar som är standard i min X100F är 6 simuleringar av Fujis egna analoga färgfilmer !
Med många vänliga hälsningar från Erik.