Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2899: Ändringar av en av mina gatumiljöer.

Det finns planer på att Stændertorvet ska vara bilfritt under en provperiod på några månader i sommar. Det är ett ganska stort torg, där man vill tillföra lite mer liv utöver marknadsdagarna på onsdagar och lördagar. Bilarna tar nog bara en liten del av utrymmet, men man/kommunen vill gärna ha dem permanent borta från centrum.

Bilderna är från i lördags. Skyltarna och stängningsmarkeringarna var borta igår onsdag.

På gensyn.

Inlagt 2024-07-04 20:20 | Läst 802 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det ser inte ut som en miljö där det ska köra bilar. Det är ju en sandlåda du visar. Är det här något som folk är positiva till eller tror du att det blir en massa missnöje över en sådan förändring?
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2024-07-04 20:54
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Ordet miljö kan nog betyda många saker. När jag använder det menar jag stadsmiljö. Torg, platser, gator och parker, t.ex.
Bilarna ska vara borta – till en början under några sommarmånader.
Ja, det är en stor sandlåda. Det är med flit jag fotograferar det på avstånd för att inte bli "överfallen" av föräldrarna :-)
Det är helt nytt så jag har inte hört några reaktioner, men det skal nok finnas någon som är emot det. Jag väntar.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Trevligt! I Stockholm är det en hel del gator eller bara nått kvarter på 0lika gator som blir mer eller mindre avstängda för biltrafik nu under sommaren, och restauranger flyttar ut sina serveringar halvt ut i gatan, cyklister och gående kan fortsätta att passera, men eftersom det då blir ett 'gångfartsområde' så är det på de gåendes villkor.. Även parkeringsplatser har minskats ner t.ex. på 'Skeppsbron' på kajen vid Gamla Stan, istället har det kommit upp sittplatser och bord för vem som helst och en del växtlighet intill, det såg fint och inbjudande ut när jag gick förbi där för ett par dagar sen!
Hilsen!
Svar från Erik Madsen 2024-07-07 12:38
Hej Jan - tack för dina kommentarer.
Jag tror att det är en trend som sprider sig. Vi har ytterligare ett torg i andra änden av stan - Hestetorvet, dit kommer jag mer. Den gjordes exklusivt för parkeringsplatser 1962, även den med ett underjordiskt parkeringsgarage. Senare återfördes hela torget till sin ursprungliga form
stort torg och ingen plats för bilar. Idag är det ett stort öppet torg, där det är marknadsdagar på onsdagar och lördagar och enskilda evenemang under hela året. Annars händer inte så mycket. Nu pratas det om att de vill ändra på det igen med träd, buskar och mer miljö !
Nu måste vi se om jag kan dokumentera en eventuell utveckling.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Spännande. En sandstrand mitt på torget? Konstiga bänkar som står i en båge som jag inte riktigt förstår vad det är. Men det är ju bra om bilder väcker frågor!
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2024-07-07 12:49
Hej Bjarne - tack för dina kommentarer.
Sandlådan ligger lite längre bort i ett hörn av torget. Jag är dock nyfiken på om de (kommunen) underhåller och håller sanden ren.
Jag har bara varit på torget där det har varit torgdagar och mycket folk, så jag kunde inte få en ordentlig översiktsbild. I ett sådant läge hade det varit trevligt med en drönare :-) Jag måste studera det närmare på torget en vardag.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag såg en bortglömd napp på näst sista bilden och "zoomade" in på den i det sista.
Hej Erik! Det är väl fint de gör lite för barnen, de tillför liv och lek till torget, det ska vara liv på ett torg. Annars har det ingen mening.
Svar från Erik Madsen 2024-07-09 19:33
Hej Stefan - tack för dina kommentarer.
Vi är helt överens.
Med många vänliga hälsningar från Erik.