Roskilde-bloggen # 2683: Lite lokal geografi runt Vikingaskeppsmuseet.
20. juni 2023.
Eller kanske mer en liten rundtur.
Bildtexterna finns under bilderna här hos mig.
Från hamnplatsen i Roskilde kommer man till denna lilla bro över till "Museums øen". Roskildes hamnbassäng är här ute till vänster.....
..... utsikten här med Marinan utanför själva bassängen och turbåten "Sagafjord", som också har sin plats utanför hamnpiren.
När jag tittar till höger kan man se den lilla jollehamnen som jag visade i ett tidigare blogginlägg där jag stod borta på andra sidan där några människor går.
Restaurang "Snekken" syns till höger.
Från toppen av den lilla bron kan man se "vindebroen", som leder från "Museums øen" över till Vikingaskeppsmuseet.
Vindebroen, som gör det möjligt för "Havhingsten" att ta sig in och ut från sin plats i den lilla bassängen där den ligger på sommaren, när den inte ska på togt.
Till vänster tittar damen på museets övriga vikingaskepp och jollar.....
..... som här - Vikingaskeppsmuseets egen lilla hamn. Roskilde hamn ligger till vänster. (Bilden här är från ett tidigare besök)
Utsikt inifrån jollehamnen mot vindebroen och med Vikingaskeppsmuseet i bakgrunden till höger. Man kan också just se lite av "stævnen" af Havhingsten till höger.
Här är ett foto från ett tidigare besök som visar Havshingsten (även kallad "Skuldelev 2") på sin plats. Den tas i land på vintern, där den är täckt med presenningar.
Mvh. Erik.
/B
Jag har varit där nere idag för att ta reda på lite mer om deras nuvarande projekt. Det var något jag inte riktigt kunde få ihop med informationen jag fick från en av guiderna häromdagen.
Mer om det i ett kommande blogginlägg - cliffhanger.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Är det bara Vikingatidens båtar som man bygger? Eller finns det tidigare byggen från tex. Folkvandringstid? 350-600 e.Kr
Vet du?
/B
Mvh. Erik.
Jag läste en gång ett reportage i en amerikansk träbåtstidning. Dom var mäkta imponerade av verksamheten. Skarpslipade handborr tog sig genom ekträ minst lika fort som eldrivna verktyg. Allt spill togs till vara som bränsle ungefär som för tusen år sen fast inte som öppna eldar utan i ugnar.
Dom var imponerade av båtarna också. 11 knop under segel och lätta att ro för sin storlek.
Jag tror att både Vikingamuseet och framför allt "Havshingsten" är välkända för den som är intresserad av vikingatiden och kanske även av gamla träbåtar.
Originalet byggdes i Irland. Den kom vid ett tillfälle till Danmark och vikingarna i Lejre lite utanför Roskilde, sänkte den och fyra andra fartyg på den smalaste platsen i Roskilde Fjord för att hindra fiender från att anfalla från havssidan. Mer om det i kommande blogginlägg.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Rekonstruktionen "Havhingsten" seglade till Dublin 2007/08 och hem till Roskilde igen!
Det lockar också massor av turister. Jag var där nere igen idag och kunde knappt ta mig förbi dem, de fanns överallt. Men det är också bra för ekonomin i Roskilde.
Det var varmt - 25-26 grader och soligt med ett tunt molnlager - behagligt här vid vattnet.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Roskildes befolkning år i 2023 på 52 580, vilket gör den till Danmarks 10:e största stad, Roskilde kommun har 89 447.
Havshingsten är världens längsta rekonstruerade vikingaskepp ca. 30 meter, men resterna av en som var längre hittades. Den låg på botten av fjorden - längst inne vid hamnen, som hittades vid utgrävning till nuvarande museums ön.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hav det godt du med.
//Erik //
Det är spännande med denna typ av arkeologi där man rekonstruerar och provar på riktigt.
Det är i alla fall en stor turistattraktion och den största här i Roskilde, i höjd med vår katedral.
Med många vänliga hälsningar från Erik.