Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

EM-bloggen # 2444 / Byggstil vid hamnen i Roskilde.

ROSKILDE, DEN 4. MAJ 2022.

Bildtexterne är under bilderne,

Jag lovade vid ett tillfälle att visa varför den nya hamnbyggnaden skulle ha det här utseendet. Vi kan bara "ane" en av de äldre byggnaderna i bakgrunden.

Inte beskuren, men med den "inbyggda" digitala 70 mm (ekv. FF).

Restaurang "Snekken" var en av de första byggnaderna på hamnen efter att hela den gamla delen av hamnområdet renoverats. Tanken var att stilen skulle se ut som en slags varvsbyggnad. Vandrarhemmet, som ligger här till höger (jag har visat det tidigare) ligger parallellt med "Snekken" och är i samma stil.

Vikingaskeppsmuseets verkstadsbyggnader i samma material och stil – med patina efter några år. Skeppsmuseet syns i bakgrunden. Jag kör in här till höger.....

.... och kommer in til "Café Knarr". Knarr var en nordisk båttyp från vikingatiden. Den bäst bevarade Knarr hittades i Roskilde Fjord även känd som "Skuldelev 1". Den kan ses på Vikingaskeppsmuseet.

Flera byggnader i samma stil.

Café Knarr serverar mat tillagad enligt principerna för "Ny nordisk Vikingemad". Klipp från deras hemsida: Vi benytter os af de råvarer, der var kendt af vikingerne, så her er hverken kartofler, tomater eller agurker, men fladbrød, kvan, havtorn og perlebyg. Smag vores årstidsrelaterede frokosttallerken, salater, sandwich, hjemmebagte kager, varme drikke, økologisk most, sodavand og øl.

På gensyn.

Inlagt 2022-05-04 22:31 | Läst 794 ggr. | Permalink

"Husen passar bra in i miljön och jag kan förstå att de ska likna någon typ av varvsbyggnader. Hellre den här typen av hus än något i glas och betong. Trähus ser mer varmt och inbjudande ut. Fint reportage. Hälsningar Lena"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej. Fina och intressanta bilder. Vikingamat - jo jag tackar. Sköljs väl ned med mängder med mjöd. Hälsar NL
Svar från Erik Madsen 2022-05-05 21:37
Hej NL - tack för dina kommentarer.
Jag har inte testat det än, men jag har en vän som säger att det är gott. Det måste jag testa här i år. Serveras mjöd ? kanske något som påminner om det ?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Tycker det fungerar fint i denna miljön med lite platina på husen, men tycker inte det blir så fint på mindre hus. Kanske använder man järnvitriol i starten och får en snygg grå yta men med åren så blir det mer och mer flammigt och svart, efter en 10-15 år så verkar de flesta ha målat husen. Vår sommarstuga vid Roskilde fjord var från starten i obehandlad tryckimpregnerat virke, ganska ovanligt jag har inte hört att man använder tryckt till fasader. Men det blev visst så fullt så mäklaren hade sagt att den tidigare ägaren var tvungen att måla den innan de kunde få den såld. Garagelängan var dock inte målad och jag håller med om att det såg inte vackert ut, som ett ruckel
Svar från Erik Madsen 2022-05-05 21:56
Hej Peter - tack för dina kommentarer och erfarenheter.
Jag vet ärligt talat inte hur de blir eller kommer att bli behandlade. Om det bara är väder och vind som ger det aktuella utseendet – jag vet inte. "Snekken" byggdes för många år sedan och jag har aldrig sett någon som har gjort efterbehandling. Jag måste kolla upp det.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Husen passar bra in i miljön och jag kan förstå att de ska likna någon typ av varvsbyggnader. Hellre den här typen av hus än något i glas och betong. Trähus ser mer varmt och inbjudande ut. Fint reportage.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2022-05-05 22:37
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Det var många väldigt olika åsikter om utseendet när "Snekken"byggdes på sin tid. Idag tror jag att de flesta har förlikt sig med det och tycker att det passar bra in med de andra byggnaderna på museets ö.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Trevlig stil på byggnaderna! Ser ut som ett kul ställe att besöka.
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Erik Madsen 2022-05-06 13:25
Hej Johnny - tack för dina kommentarer.
Hamnen med hela området och Vikingaskeppsmuseets olika evenemang är förmodligen Roskildes största turistattraktion tillsammans med Domkyrkan. Hamnen är också ett stort aktiv lokalbefolkningen (jag själv inkl.).
Med många vänliga hälsningar från Erik.