Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Den Danske Bloggen # 2105 / Höft skott ?

Roskilde, den 9. april 2021.

Man kan vel knappast kalla det ett "höftskott" när man (jag) sätter på scooteren. Det måste vel kallas ett skott från knäet, "knäskott" - det ord finns förmodligen inte :-) Det händer en gång i taget att jag avviker från mitt normala sätt, som är att titte genom sökaren.

Det tog lite tid innan jag bytte till att använda rammesökaren till förmån för den elektroniska sökaren. Det är lätt att byta från det ena till det andra - man byter med den lilla imiterade "självutlösaren" på kamerans framsida.

Jag pekar på ett visst område och väntar på att personerne kommer in i bildfältet och kan sedan se när de är inne i ramen - klicka. När de är precis bredvid mig håller jag fortfarande kameran framför mitt öga och riktar den över huvudet på dem och låtsas att jag fotografera byggnaderna bakom dem. Alla ljudsignaler är avstängda så att kameran är helt tyst.

Detta gäller naturligtvis främst när jag fotograferar på gatan.

Bildtexterne är under bilderne. Arkivbilder.

Jag tror att han upptäckte och beundrade min nya keps :-) Han letade inte efter kameran som låg i knäet.

Här har jag använt mitt normala sätt och när de var precis bredvid mig och de såg mig riktade jag kameran upp mot huset bakom.

Foto: emfoto43.dk

PS: Jag fick en gång höra här på FS att det sättet jag fotograferade på gatan inte överensstämde med reglerna för "riktig" gatufotografering. Så det är därför jag inte längre kallar mig gatufotograf. Jag har därför uppfunnit min egen beteckning - "Situationsfotograf" :-) :-)

Inlagt 2021-04-09 13:37 | Läst 1004 ggr. | Permalink

"Oavsett vad du vill kalla din fototeknik är jag full av beundran för att du vågar fota vilt främmande människor. Något jag inte skulle våga. Känner mig bekvämare med att stå öga mot öga med leoparder än med främmande människor. Hälsningar Jörgen"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Genomtänkt teknik du har och väl utprovad antar jag. Som jag nog sagt tidigare tycker jag det är väldigt svårt att röra mej bland folk med en kamera och dessutom fotografera vilt främmande människor. Jag har insett att det kräver mycket av fotografen och är något man måste jobba med liksom all annan fotografi. Bilder som ser ut att vara slumpmässigt tagna på en gata är långt ifrån det.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2021-04-09 18:43
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Jag växlar mellan att fotografera på avstånd och med att gå närmare - jag kan till och med fråga mig om jag kan fotografera dem. Jag gömmer mig inte, det är också svårt med scooteren :-) :-)
Min erfarenhet är att när jag har kört lite runt på torget, blir folk vana vid mig?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Situationsfotograf låter sunt.
Är det nya bilder? Verkar sommaraktigt jfr med den nordan vi har just nu i SW Finland. Kaaaaaaalt ...
- hawk
Svar från Erik Madsen 2021-04-09 18:37
Hej Håkan - tack för dina kommentarer.
Den titeln passar mig bra. Det här är arkivbilder. Vi är det också kalt här i Roskilde på grund av en mycket kall luft från norr. Idag var den första dagen i april där vi inte hade nattfrost. Men nu måste det snart bli varmare så att jag kan gå ut och köra.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Oavsett vad du vill kalla din fototeknik är jag full av beundran för att du vågar fota vilt främmande människor. Något jag inte skulle våga. Känner mig bekvämare med att stå öga mot öga med leoparder än med främmande människor.

Hälsningar Jörgen
Svar från Erik Madsen 2021-04-09 19:57
Hej Jörgen. Tack för dina underbara kommentarer de uppskattas.
Jag menar bara att jag har fått reaktioner från människor två gånger och båda gångerna hade jag inga problem med att förklara vad jag gjorde. Jag har några foto exempel med, som jag kan visa dem.
Med många vänliga hälsningar från Erik.