Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Den Danske Bloggen # 2239 / Om man ska välja färg eller svartvitt .....

Roskilde, den 6. september 2021

.... på "stedet" eller senare hemma vid datorn.

Jag läste en gång en intervju där en fotograf sa att om man ville fotografera "äkta" svartvitt, så borde man också SE motivet i svartvitt för att bedöma ljus, kontrast etc. i "realtid". Her kommer EVF-søgeren til sin ret. Koncentrera sig och leta efter motiv som är lämpliga för svartvitt och glömmer alt om färger. (Och inte konvertera från färger til svartvitt).

Jag vet att filmsimuleringarna i min Fuji X100F bara fungerar på jpg -filer! Men jag kan sätta 3 olika filmsimuleringar i "bracketing mode" - t.ex. Acros, Velvia och Classic Chrome. Eller jag kan välja 3 olika "färgfilmer" - Provia, Velvia och Pro Neg Hi. Samma motiv med 3 bilder med en knapptryckning av slutarknappen (exponering). De får också alla tre samma grundläggande justeringar som den simulering jag väljer att använda som utgångspunkt. Här Provia Standard och helt utan justeringar alls, då jag uppfattar detta som att jag behöva välja och avsluta vid datorn när jag kommer hem.

Det blir för mycket för mig om jag måste sitta efteråt och välja fram och tillbaka mellan f.eks. 25x3 = 75 bilder! Det var väldigt roligt med den möjligheten i början. Idag kan jag en gång i taget välja (på plats i situationen) att ställa in det till Provia - Velvia och Classic Chrome på några enskilda motiv, om jag blir osäker på vilka färger som fungerar bäst.

PS: När man/jag använder "film bracketing" ser jag bara Provia std i färg i EVF -sökaren - även om jag t.ex. har valt Acros - Acros + R och Acros + Y. Men jag har använt det för att lära mig lite mer om svartvitt fotografi och vilken effekt det har på samma motiv. Jag vet, som jag har sagt tidigare, bara till den delen rent teoretiskt (läs om det). Mer om det i et senere indlæg.

Simuleringarna på de stora fotona är de som jag normalt skulle använda för de enskilda motiver och sedan eventuellt som ett alternativ i den ordning som visas i dom små.

^

Velvia.

Classic Chrome och Acros. Alle 3 - f/11 - 1/340 sek. - ISO 340.

Acros.

Velvia och Classic Chrome. Alle 3 f/11 - 1/240 sek. - ISO 6400.

Classic Chrome. 

Acros och Velvia. Alle 3 f/11 - 1/250 sek. - ISO 640.

Foto: Erik M. Med Fuji X100F.

Inlagt 2021-09-06 22:38 | Läst 1256 ggr. | Permalink

"Jag vill också säga att jag kan ställa in "monochrome" på min Nikon Z6 och då ser jag i svartvitt i sökaren och på displayen även om jag fotograferar i raw. Jag importerar rawbilden in i Camera Raw av Elements 21 och då kan jag välja där om jag vill se bilden i svartvitt eller färg. Med andra ord jag kan ångra mig och använda färgversionen fast inställningen i kameran har varit "monochrome". Mvh Wolfgang"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Velvia är läcker, Chrome har jag aldrig gillat. Köpte i första hand Fuji färgfilm på den analoga tiden. Acros är en bra svartvitsimulering, ser oftast bra ut.
Svar från Erik Madsen 2021-09-06 23:06
Hej Stefan - tack för dina kommentarer.
Jag har använt Velvia på den analoge tid. Aldrig svartvitt då heller. Fujis Classic Chrome är INTE en simulering av någon analog Fujifilm. Den var/är en simulering som efterfrågades av fuji -gatufotograferna som ville byta från svartvitt till färger. Den är baserad på Fujis första experiment med Monokrom, som i sin tur baserades på Fujis Provia.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Vibybo 2021-09-06 23:13
Då förstår jag Erik, jag tänkte på Kodachrome och missuppfattade alltsammans.
Jag har lite svårt för sv/v..tar ibland någon bild i sv/v och försöker men oftast "ser" jag motivet i färg och då stör det tankarna..
men det är bra att testa ibland om man tycker det skulle passa bra med sv/v..
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2021-09-06 23:13
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Jag är och har alltid varit en "färgfotograf", men man måste emellanåt kunna vara med på "beatet" eller vad :-) :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS - citat:
"Fuji is all about colors".
(Fuji handlar om färger).
Kan hålla med om att Velvian är riktigt fin här. Gillade aldrig den på den analoga tiden. Var för färggrann för min smak. Jag är inte så mycket för att experimentera men kan ibland testa hur bilderna blir i svartvitt.
Sten
Svar från Erik Madsen 2021-09-06 23:53
Hej Sten - tack för dina kommentarer.
Jag håller helt med om din mening om Velvia - jag använder den också bara för den här typen av "vykortsmotiv". Fujis filmsimulering "Classic Chrome" är oftast min allround "film".
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Och sedan gör jag också mina egna färgsimuleringar, men det är mest för skojs skull.
Hej Erik
Jag fotograferar alltid i rå-format. Känner att jag alltid vill ha möjligheten att välja. Är en människa som vill ha både "hängslen och livrem".👍😁
Men även om jag Inte konverterar till sv/v förrän i datorn, är det oftast så att jag "tänker" sv/v redan i tagningsögonblicket .
Känner att detta är mitt sätt att jobba.
Annars så vill jag göra så mycket som möjligt i kameran. Jobbar till 99% med Lightroom, blir ungefär samma som jag gjorde i gamla kemi mörkrummet.
// Conny
Svar från Erik Madsen 2021-09-07 21:58
Hej Conny - tack för dina kommentarer.
Alla arbetar som man vill och är mest bekväm med.
Men att det var mer en historia om hur jag/man också kan använda Fujiens "bracketing mode", om man så vill.
Normalt är det förmodligen mest 3 olika +/- exponeringar som används med det.?
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Velvia blir riktigt fina svartvita tycker jag. Skulle passa bra på mitt ånglok.
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Erik Madsen 2021-09-07 21:52
Hej Johnny - tak for din kommentar.
Ja det ville passe med den tid, hvor de kørte oprindeligt.
Mvh. Erik.
Ursäkta - kör bara raw. Sen får jag se hemma vid datorn vad som passar. Hälsa NL
Svar från Erik Madsen 2021-09-07 21:55
Hej Nils -Erik - tack för din kommentar.
Du behöver inte be om ursäkt för hur du arbetar. Men att det var mer en historia om hur jag/man också kan använda Fujiens "bracketing mode", om man så vill.
Normalt är det förmodligen mest 3 olika +/- exponeringar som används med det.?
Med mange venlige hilsener fra Erik.
På den analoga tiden gillade jag inte Velvia, eftersom den gav för mycket "godis"-färg. Jag gillade bäst Kodachrome, men det tog så lång tid att få framkallat, varför jag använde istället Provia.
Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2021-09-07 22:05
Hej Wolfgang - tack för dina kommentarer.
Jag tror att vi är mycket överens. Jag använde Velvia för landskapsfotografering, men annars både Agfa CT18 och Kodachrome II.
Provia är Fujis "fabriksstandard" i min X100F och den misslyckas aldrig och är en allroundfilmsimulering.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Jag vill också säga att jag kan ställa in "monochrome" på min Nikon Z6 och då ser jag i svartvitt i sökaren och på displayen även om jag fotograferar i raw. Jag importerar rawbilden in i Camera Raw av Elements 21 och då kan jag välja där om jag vill se bilden i svartvitt eller färg. Med andra ord jag kan ångra mig och använda färgversionen fast inställningen i kameran har varit "monochrome". Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2021-09-07 22:10
Hej Wolfgang - tack för ännu en trevlig kommentar och förklaring.
Jag vet detta - länge lever EVF -sökarna :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag har sagt det förut, men om NIKON hade varit lite snabbare på avtryckaren så hade jag nog köpt NIKON också.
Svårt också för mig att kommentera, precis som N-E kör jag bara RAW och justerar sen efter behag vid datorn. Gillar dock den första bäst, Velvia. Många hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2021-09-07 21:50
Hej Björn - tack ändå för din kommentar och framför allt för att du kollade in min blogg.
Kanske borde jag ha skrivit att inlägget inte alls krävde kommentarer om valen. Kommentarer om bilderna skulle vara helt OK :-)
Men att det var mer en historia om hur jag/man också kan använda Fujiens "bracketing mode", om man så vill.
Normalt är det förmodligen mest 3 olika +/- exponeringar som används med det.?
Med många vänliga hälsningar från Erik.