Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Den Danske Blog # 2307 / Från Fuji-nørden i Roskilde.

Roskilde, den 13. november 2021.

När man fotograferar med objektiv med fast brännvidd kontra ett zoomobjektiv brukar man säga att du behöver zooma med fötterna/benen. Det fungerar helt enkelt inte för mig längre och jag har ännu inte fått reda på hur man kör och fotar samtidigt :-) Jag kan lätt köra närmare och det gör jag också, men de impulsiva och här och nu situationerna fångar jag inte på det sättet. 

Jag brukar välja en fast position med MiniCrosseren och observera situationerna härifrån - och där kommer "Digital Tele-Konv." som en fördel för mig.

Jag fotar mest med min favoritkamera - Fujifilm X100F, som har ett fast 23 mm (35 mm eq.) objektiv. Lyckligtvis för mig har den en funktion som Fuji kallar "Digital Tele-Konv.". Det passar perfekt med mitt sätt att fotografera på gatan. Som många säkert redan vet vill jag hellst göra bilden klart direkt i kameran (DIAS-liknande).

Jag har konfigurerat ringen runt objektivet i menyn: "Kontr. Ringinst."  till Digital Tele Konv.-funktionen och kan sedan bara vrida på den och den visar antingen ingenting för 35 mm -  men 50 eller 70 mm i sökaren - det är smart tycker jag.

Bilderne här er på 1280x853 og henholdsvis på 663 KB - 673 KB  - 704 KB til opload på FS-bloggen.

Förstora

DSCF8870.jpg. 35 mm 6000x4000. 16,1 MB i kameraet. Manuel f/4 - Auto 1/210 sek. - manuel ISO 12.800.

 

DSCF8871.jpg. 50 mm 6000x4000. 13,5 MB i kameraet. Manuel f/4 auto 1/170 sek. - Manuel ISO 12.800.

DSCF8872.jpg. 70 mm 6000x 4000. 11.1 MB i kameraet. Manuel f/4 - auto 1/170 sek. - Manuel ISO 12.800.

Med mange venlige hilsener fra Erik.

PS: som jeg svarede Dan:

Hej Dan - tack för din kommentar.
Det där med att zooma med benen funkar inte för mig längre :-) Jag har därför aktiverat "Digital Tele-conv.", som Fuji kallar den funktionen. Jag vet att det finns en del som tycker att bildkvaliteten inte är tillräckligt bra. Det finns dock en del som tycker att 50 mm KAN funka :-) Jag använder dem i den utsträckning som jag vil. X100Feren kommer aldrig att passa seriöst för vare sig sport eller fågelfoton. Bilderna skalas upp eller interpoleras (tror jag att det heter) och filerna är på 6000x4000 PX.
Jag ska byta språk från engelska till svenska och kanske finns här material för ett speciellt blogginlägg. Fast det kan vara några som blir irriterade på det :-) Men pyt med det, när jag gillar att utforska och använda så många av de möjligheter som kameran erbjuder.
Med många vänliga hälsningar från Erik.

Inlagt 2021-11-13 22:55 | Läst 793 ggr. | Permalink

"Hej Erik, att zooma med fötterna, menar man precis det Du gör, nämligen att gå eller köra fram till den position som Du vill fotografera ifrån. Att ändra Din position är att "zooma med fötterna". Alltså i stället för att stå still och zoomar med en zoom, så positionerar Du Dig med Din fasta optik. När man har en fast optik, så lär man sig efterhand, var man ska placera sig för att man ha skapat en bildram i huvudet. Jag har märkt det själv att en zoom gör mig lat, medan jag med en fast glugg är aktiv och flexibel. Efter att ha granskat Dina 3 bilder, så är första bilden (originalbilden) skarpast. Digitalt tele är ett hjälpmedel, men inte perfekt. Mvh Wolfgang"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fattade jag det rätt att filerna i 70mm har lika många pixlar som 35mm pga interpolering? Riktigt smart i så fall
Svar från Erik Madsen 2021-11-14 14:52
Hej Peter - tack för din kommentar.
Jag skriver bara vad kameran "säger" til mig :-) Om jag fattar rätt, kan man göra detsamma i vissa bildbehandlingsprogram som du säkert också har berättat om och visat här på FS (interpolering) ?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Min nördism handlar mest om att använda möjligheterna i kameran. Att kalla mig nörd är nog en överdrift eller snarare en felaktig benämning om mig, men nu står det där :-)
Hej Erik, att zooma med fötterna, menar man precis det Du gör, nämligen att gå eller köra fram till den position som Du vill fotografera ifrån. Att ändra Din position är att "zooma med fötterna". Alltså i stället för att stå still och zoomar med en zoom, så positionerar Du Dig med Din fasta optik. När man har en fast optik, så lär man sig efterhand, var man ska placera sig för att man ha skapat en bildram i huvudet.
Jag har märkt det själv att en zoom gör mig lat, medan jag med en fast glugg är aktiv och flexibel.

Efter att ha granskat Dina 3 bilder, så är första bilden (originalbilden) skarpast. Digitalt tele är ett hjälpmedel, men inte perfekt. Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2021-11-14 19:58
Hej Wolfgagn - tack för dina alltid bra kommentarer.
Jag håller fullständigt med dig. Det är inte heller en zoom, utan bara ett alternativ til att byta från ett bildutsnitt till två andra. Istället för att så småningom beskära när jag kommer hem framför datorn. Bilderne här skulle inte visa skärpa. Det skulle nog kräva att kameran stod på ett stativ för att den inte skulle bli beroende av en gubbes osäkra händer :-) Jag såg en demonstration på YouTube för länge sedan där någon gjorde den demonstrationen. Han jämförde Fuji-funktionen med att beskära och sedan interpolera och han kunde inte se någon skillnad! Jag fortsätter att använda det när tillfälle ges och utan att berätta när jag har använt det he he :-):-)
Mvh. Erik.