Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1849 / Auto Bracketing.

Roskilde, den 6. august 2020.

Som jag minns det från de "gamla" dagarna - var det mest något man använde med olika exponeringar - plus - minus och normal exponering och så vidare. Jag menar, jag blev rekommenderad att använda det - särskilt när jag började skjuta dias fotografering. I dag har jeg et kamera med hele 5 bracketing modes !

I går ville jag prova en av dem - naturligtvis bracketing av filmsimulering :-). 3 av de 9 simuleringarna kan väljas. Och 6 filter för svartvitt. Till exempel Acros Y - R - G eller Monokrom Y - R - G.

Simuleringarna här är standard utan justeringar. Nu är det inte en tävling om vad man gillar bäst. Jag kommer bara att använda metoden om jag är i en situation där jag är i tvivel. Speciellt om det ska vara i färger eller i svartvitt. Eller vilket filter som ska användas för s/v - som en relativt nybörjare på det området. Jag vet väl de råd "du måste se i svartvitt för att det ska bli bra".

^

Classic Chrome.

Velvia Vivid.

Acros.

Alla tre naturligtvis samma: f/4 - 1/250 sek. - ISO 250.

Mvh. Erik M.

Inlagt 2020-08-06 10:08 | Läst 847 ggr. | Permalink

"Hej Erik! Acros bilden är den mest intressanta men när det gäller färg så gillar jag nog classic chrome bäst. Hälsningar Mats"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det fototekniska vet jag inte så mycket om :), men det var lustigt för jag har diskuterat slangvagn med dottern hela förmiddagen som hon ska ha på kolonin, det har nog 40 meddelanden på mobilen och så dyker det upp en slangvagn här, när jag tänkte koppla av med några blogginlägg ,)
Svar från Erik Madsen 2020-08-06 21:52
Hej Peter - tack för dina kommentarer.
Den vanligaste metoden för bracheting är att ta en bild med den exponering som kameran mäter och en med t.ex. +1 EV och en med - 1EV och lägger sedan de tre bilderna samman.
Slangvagen är en Gardena - tysk, men sedan 2007 ett dotterbolag till den svenska Husqvarna-gruppen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Erik. Kan inte låta bli - i all välmening - att nämna att, skulle jag fota i RAW behöver jag inte bry mig i de olika filmsimuleringarna, då kan man bestämma själv hur man vill ha det med färger, mättnad etc.
Sen Velvia Vivid tycker jag ger de mest relevant färgerna och känslan av hur det såg ut (jag var ju inte där...)
Jag har en alldeles likadan slangvagn. Den är tydligen internationell!
Ha det//GöranR
Svar från Erik Madsen 2020-08-06 22:10
Hej Göran - tack för dina kommentarer och välmenande råd.
Jag vet vad man kan göra med RAW-filer och bildbehandlingsprogram. Det har jag gjort tidigare - med mina andra kameror. Nu var mitt inlägg här inte avsett för eller mot RAW / jpg eller färger ctr. svartvitt, men för att visa att det är möjligt att använda brachetingmetoden för något annat än +/- EV- och HDR-fotografering i denna kamera. Det skulle vara konstigt om man/jag inte använde filmsimuleringarna med den här kameran - tycker jag. De tre simuleringarna som visas är, som jag också skriver - standard och utan mina vanliga justeringar. Velvia var en mycket populär diasfilm, främst avsedd för landskaps- och naturmotiv. En del tyckte att den var för stark i färgerna.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Slangvagen är en Gardena - tysk, men sedan 2007 ett dotterbolag till den svenska Husqvarna-gruppen.
gorred 2020-08-07 00:56
Förstår, och det var bara en reflektion, egentligen inga råd ....
Och visst, våra moderna kameror är ju små elektroniska underverk fullproppade med möjligheter och alternativ, särskilt förstås i jpeg-området. Och det blir bra, det råder det inga tvivel om.
Egentligen är detta att vi fotar så olika och använder våra kameror på så många differentierade sätt väldigt trevligt. Om inte annat så finns det mycket att diskutera, eller hur? 😀
Ha det//GöranR
Svar från Erik Madsen 2020-08-07 10:27
Hej igen Göran.
"Om inte annat så finns det mycket att diskutera, eller hur?"
Naturligtvis - helt bra med mig.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Acros bilden är den mest intressanta men när det gäller färg så gillar jag nog classic chrome bäst. Hälsningar Mats
Svar från Erik Madsen 2020-08-06 22:13
Hej Mats - tak for dine kommentarer.
Mvh. Erik.