Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1728 / Danmark var frit igen 4. maj 1945 .....

Roskilde, den 4. maj 2020.

..... men friheten idag? Det är två mycket olika scenarier, men det väcker minnen från en del av befolkningen med den nuvarande situationen.

Ikväll är vi fortfarande någon som sätter ljus i fönstren, som de gjorde ganska impulsivt 1945. Koronan har orsakat en liknande impulsiv reaktion på många ställen, med sång från t.ex. balkonger vid avtalad tider. Sång på TV (med texterna på skärmen) fredag kväll, som sänds från alla platser runt om i Danmark för att skapa en känsla av gemenskap.

^

Mvh. Erik.

Inlagt 2020-05-04 08:38 | Läst 1397 ggr. | Permalink

"Låter fint det med gemensam sång och text på fast här där jag bor så blev det nog lite solosång och en skräckslagen räv om jag gick ut på balkongen och sjöng. Granne med skogen liksom. Vår 70 plus karantän verkar fortsätta i evighet, känn så i alla fall."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ja det är verkligen speciella tider. Svårt att jämföra med freden för er danskar 1945, men precis som då skapar Coronan en känsla av gemenskap. att vi alla är utsatta för samma sak. Får se vad allt detta leder till i längden. Ha det gott! Yvonne
Svar från Erik Madsen 2020-05-04 15:52
Hej Yvonne - tack för dina kommentarer.
Nej, det finns två mycket olika scenarier. Det är osäkerheten och de olika begränsningarna som fyller så mycket. Vi har inget annat val än att vänta och se vad som händer.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Låter fint det med gemensam sång och text på fast här där jag bor så blev det nog lite solosång och en skräckslagen räv om jag gick ut på balkongen och sjöng. Granne med skogen liksom.
Vår 70 plus karantän verkar fortsätta i evighet, känn så i alla fall.
Svar från Erik Madsen 2020-05-04 15:48
Hej Margareta - tak for dine kommentarer.
Min fru siger, at det er sundt art synge - så bare klø på, som vi siger på dansk. Du har ret - vi holder også lav profil. Det værste er, at man ikke kan kramme børnebørnene :-(
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Jag såg en mycket bra film om er Dronning, hennes liv från barndom till nutid, mycket fin o bra film, med mycket bilder från krigsåren.
Vi får hoppas att denna epidemi också kan leda till något gott, när eländet är över. Må godt, LO
Svar från Erik Madsen 2020-05-04 15:44
Hej LO.
Vores dronning blev født i 1940, så 5 år af hendes opvækst foregik jo under krigen.
Der vil måske ske nogle ændringer i folks vaner og opførsel, når krisen er overstået. Man har da lov at håbe.
Hav det godt.
//Erik//.
Tiden går, 75 år sen. Förstår väl att alla som då var med och minns vill fira. Nu är situationen annorlunda men ändå på sätt och vis lika. Tror att det är viktigt att komma ihåg och fira det viktiga, risken finns att det glöms bort med tiden, hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2020-05-04 15:41
Tack för dina kommentarer Björn.
Jag föddes 1943 och minns ingenting personligen upplevt från de mörka åren. Jag har hört mycket och senor läsat mycket och sett filmer om händelserna. Vi sätter alltid ljus i fönstren den 4 maj, som de gjorde då. Det var något folket gjorde spontant när de hörde meddelandet från BBC i radion. Den officiella befrielsedagen var inte förrän om morgonen dagen efter 08:00.
Med många vänliga hälsningar från Erik.