Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 157/ Konst.

________________________________________________________________________

Jag har grundat en lite över paradoxen att konstmålningar är jo alltid i färg - av uppenbara skäl. Medan fotokonst - för att bli accepterad som konst - helst måste vara i svart vitt!  Som regel, och när fallet ställts på sin spets.

När jag besökte Skagens museum för några år sedan köpte jag en liten bok som heter "Skagens Fotografer", skriven av Hans Nielsen. Den handlar om den tid då fotografiet kom till Skagen. Det var amatörer som kom först. En av de mest angelägna och mycket produktive var H.P.F. Lundsteen utsedd til verksamhetschef vid Skagensbanen i 1890. Att han var en jägare och fotograf gjorde honom välkommen i konstnärskolonin, som senare blev känd som "Skagenmålarna". Det finns många fotografier av Lundsteen, som har använts som förlaga för några av de mest välkända Skagenmålningar - både av Michael Ancher och P.S. Krøyer. Krøyer var mycket tidigt intresserad av fotografering och hade fått en kamera. Han har även gjort en fotografisk förlaga för sin mycket berömda bild av "Rosor, konstnärens fru i en trädgård stol."

Skagenmålarna var mycket inspirerad av de franska impressionisterna, som lämnade studiorna och gick ut i naturen för att fånga ljuset och särskilt färgerna. När impressionisterna hellre ville måla i ett lite mulet väder, var Skagenmålarna mer intresserad av solljuset.

Så inget mer från "kloge Åge " den här gången - bara några tankar om en av de frågor som har intresserad mig genom åren.

 Hans Nielsen.

Foto: H.P.F. Lundsteen - Maleri: Michael Ancher.

Foto: P.S. Krøyer - Maleri: P.S. Krøyer.

Så kunde "kloge Åge" ändå inte låta bli.

Vid mitt besök i Skagen i år (förra månaden) köpte jag en ny bok! En gåva från "Ny Carlsbergfondet" till Skagens Museums100 årsjubileum 2008. 14 mycket olika fotokunstnere ombads att fotografera samma motivvärlden som Skagenmålarna hade upplevt. Där kom naturligtvis också mycket olika bilder (vågar inte återge några av dem på grund av ©).  Men - och nu inte ta det för mer än vad det är: De 12 fotografer fotograferedd färg och två i svartvitt.

Med foto och konst hälsningar från Erik / DK.

Inlagt 2015-06-04 14:47 | Läst 2530 ggr. | Permalink

"Mycket intressant inlägg idag. Jag är mycket förtjust i Skagenmålarna, även kvinnorna, Jag ska försöka få tag i boken, Skagens fotografer. Tack för tipset. Jaguarklubben i Danmark firar 40 år på lördag och det kommer att firas på Ordrupgaard, så jag tror att det kommer att finnas många fina bilar att fotografera. Jag kanske både kan få lite fina bilder och en fin bok med hem den dagen. Hälsningar pia"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Intressant Erik! Fint reportage om ett intressant ämne. Beträffande att målningar alltid är i färg -jo, det är ju därför det kallas målningar kanske. Samtidigt finns det ju flera konstarter som inte är foto i svartvitt men det har då andra namn .- grafik, blyerts, repro, etsningar osv. Så visst finns det sv/v konst som inte är foto. Hälsningar i solsken och begynnande värme!/ Björn T
Svar från Erik Madsen 2015-06-04 16:07
Jo Björn - Jag vet att det finns andra konstarter som arbetar i svartvit. Här var miin förhållningssätt till Skagenmålarna redan då använt foto till sina målningar.
En annan sak var impressionisternas användning av ljuset utomhus.
// Erik / DK
Mycket intressant inlägg idag. Jag är mycket förtjust i Skagenmålarna, även kvinnorna, Jag ska försöka få tag i boken, Skagens fotografer. Tack för tipset.
Jaguarklubben i Danmark firar 40 år på lördag och det kommer att firas på Ordrupgaard, så jag tror att det kommer att finnas många fina bilar att fotografera. Jag kanske både kan få lite fina bilder och en fin bok med hem den dagen.
Hälsningar pia
Svar från Erik Madsen 2015-06-04 16:16
Hej Pia.
Tack för dina kommentarer.
Ja kvinnorna stod lite i skuggan av sina män tillbaka då. De gör inte det mer :-) Både Marie Krøyer och Anna Ancher hade talang.
Jag vet att Jaguar Club firar jubileum men där är också "Classic Driving Day" i Danmark på morgonen och jag kan inte överkomma det hela - min fysik är inte tillräckligt.
Så du måste klara fotouppdraget - Jag ser fram emot några fina bilder på några fina bilar.
Hälsningar från Erik / DK
Intressant det här om färg kontra svartvitt...
Men jag har inget bra svar eller egna ideér om det.... :)
Men mycket intressant e det helt klart! :)
/B
Svar från Erik Madsen 2015-06-04 16:26
Nu var mitt inlägg inte tänkt att göra någon klokare eller att förändra någons attityder och åsikter. Jag menar i princip att vi "amatörer" har rätt och göra vad vi vill. Jag har ingen särskild stil - så jag tar fotografier och gör bilder som jag gillar. Om någon tycker om dem, är det ett extra plus. Längre är den inte. Dina boxar bilder är lika bra om de är i färg eller svartvitt, men uttrycket är ett annat.
Tack för dina kommentarer.
// Erik / DK
Mycket trevligt bloggande från dig Erik. Skagen är speciellt, det är svårt att inte tycka om platsen och dess historia.
Svar från Erik Madsen 2015-06-04 23:47
Tacka Ingemar - Skagen är speciel - det tycker vi danska med.
Om det inte var så långt, vi skulle förmodligen gå dit oftare.
Hälsningar från Erik / DK
Jag är ägare till den första boken.
Vi skall till Skagen i slutet av augusti.
Skall bli en nostalgiresa då vi cyklar där många gånger
på åttio/nittio talet. En upplevelse i sig.
Varit på museet många gånger också.
Längtar dit.
Spännande se nya boken.
Spännande tankar du har.
Fin morgondag på dig
Gun-Inger
Svar från Erik Madsen 2015-06-06 00:06
Hej Gun-Inger - Jag önskar dig en bra resa och är säker på att du kommer hem med några fina bilder. Jag var lite handikappade så det var inte så mycket foto den här gången.
Har precis kommit hem från dotter och svärson.
Ha en fortsatt bra helg // Erik / DK
2015-06-06 23:01   Bildsten
Jag köpte också boken Skagens Fotografer när jag fann den vid ett besök i Skagen med en kyrkokör 2008 (tror jag det var) och som sjöng i sjömanskyrkan där. Jag var inte med och sjöng utan avnjöt resan som sällskap till min sjungande fru och det blev faktiskt ett litet bildreportage i lokaltidningen när vi kom hem.
Det är en intressant bok och jag har läst den tillsammans med en annan bok om Skagenmålarna som jag köpte vid ett tidigare besök. Det är en fin miljö och ett härligt ljus i Skagen.
Många konstnärer tog tidigt kameran till hjälp som ett slags skissblock, men smusslade gärna med det. Men de är tack vare sitt bildsinne och kreativitet ofta utmärkta fotografer. Utställningen med Zorns foton är ju bara ett exempel på det. Tittar vi i fotohistorien så finns det många framstående fotografer som i grunden varit målande konstnärer men mer eller mindre helt övergått till att fotografera.
Svar från Erik Madsen 2015-06-07 13:20
Tack för dina kommentarer och historia.
Var det i Svenska Sjömanskyrkan din fru sjöng. Vi körde förbi men var inte i den.
Hälsningar från Erik / DK
PS: Se även. denna länk om du är intresserad
http://www.skagennu.dk/den-svenske-somandskirke-skagen/
PPS: du kan ändra til svenska på sidan.