Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1417 / En dansks svenska minnen.

Roskilde, den 16. august 2019.

Minnen denna dag framkallades först av en svensk TV-dokumentär från 2016: "Det sittar i väggarna" - på dansk: "Hvis vægge kunne tale". Som för närvarande sänds på danska TV DR2 och som jag såg två avsnitt av idag. När jag kom till datorn läste jag Håkan Eklunds blogginlägg:"Blir bara så nyfiken; vad hände". De två sakerna matchade perfekt mitt minne av mina resor till Sverige. Det har gått flera år sedan, men minnena kvarstår. Musiken i TV-serien fick mig att komma ihåg mina CD-inköp när vi var på Tjörn och i Smögen.

Jag hade en farbror som "emigrerade" till Sverige / Göteborg strax efter 2WW. Blev svensk gift och bodde där fram till sin död. Jag fick några svenska pop-skivor från mina svenska kusiner på ett besök i Göteborg omkring 1962-63. Så jag har lyssnat på svensk musik i många olika genrer i många år. När dansk TV började med "Pladeparade" var en av de mest omtalade låtarna "Sånt är livet" med Anita Lindblom. Och hon blev väldigt populär här i det lilla landet mot väst.

https://www.youtube.com/watch?v=Nl4SZEe3K5A

Bildtexterne är under bilderne.

Bengt inspirerade arrangemang :-)

Det var det här albumet som jag tänkte på när jag såg: "Det sittar i väggarna".

Då kan det inte bli mer svenska - med en riktig klassiker på omslaget.

Här är många kända svenska solister och vi känner många av dem här i DK. (Foton blev lite suddig någonstans - slarvigt av fotografen).

Vackra och söta Anna-Lena Löfgren med en fin melodi och en fin stereokvalitet på min iMac. Och så fanns det också lite svartvitt i det här blogginlägget :-)

https://www.youtube.com/watch?v=70k2lHsBMKo&list=RDD8wqHr1yFrw&index=4

Foto: Med min "mobilkamera" - Sony RX100 III :-)

På gensyn //Erik//

Inlagt 2019-08-16 22:46 | Läst 1018 ggr. | Permalink

"En röd PV, det var drömbilen för mig o storebror när vi växte upp, men farsgubben envisades med den vanliga gråbeige färgen som var standard, farsan var ekonomisk inga onödiga utsvävningar, men Volvo hade vi alltid, och dom funkade alltid. Må fint, LO"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
En röd PV, det var drömbilen för mig o storebror när vi växte upp, men farsgubben envisades med den vanliga gråbeige färgen som var standard, farsan var ekonomisk inga onödiga utsvävningar, men Volvo hade vi alltid, och dom funkade alltid. Må fint, LO
Svar från Erik Madsen 2019-08-17 14:39
Hej LO - tak for dine kommentarer.
Det mest kendte reklameslogan om Volvo i DK, da jeg var ung: "Hold Dem til Volvo - den holder til Dem".
Jeg fik først i en alder af 54 år råd til en i 1997 :-) Amazon 122S B18 fra 1962 - Perlehvid med rødt indtræk.
Hav det godt.
PS: A pro po - Peters kommentar her nedenfor:
Fra denne herlig svenske film, som jeg har set et par gange.
https://www.youtube.com/watch?v=p3o7sEM1Tk4
Med koppling till LO, min far hade alltid Saab, jag fortsatte med Saab i en 20 år, man var nog mer trofast till ett märke förr i tiden. Den musik du har på CDn var nog den som var mest spelad i Sverige förr tiden, i min barndom. Musikutbudet var ju också mindre förr dessa hits fick nog ett större genomslag än vad de hade fått idag, det var ju låtar som kunde ligga år på Svensktoppen i radio
Svar från Erik Madsen 2019-08-17 14:50
Hej Peter - tack för dina fina kommentarer.
En pro-pro LO och dina kommentarer om SAAB och Volvo, jag tänkte på denna underbara svenska film, som jag har sett några gånger:
https://www.youtube.com/watch?v=p3o7sEM1Tk4
Den kan ses på Netflix.

Det roliga var att min nämnda farbror aldrig blev ägare till en Volvo, trots att han slutade sitt arbetsliv på Volvofabriken. Hans första bil var en SAAB !!! och sedan Renault Dauphine och Opel Rekord.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
En fin nostalgisk blogg! Med musik från min barndom, musik som jag lyssnade mycket på.. Brukar nu för tiden alltid lyssna på 'Da Capo' med Anders Eldeman, där bjuds det mycket på sån musik, men även äldre och utländsk musik: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1342264?programid=971
Hälsn!
Svar från Erik Madsen 2019-08-17 14:57
Hej Jan - tack för dina fina kommentarer.
Vi har också en radiokanal här DK, som jag lyssnar mycket på - DR P5. Jag tror att Da Capo och P5 har mycket gemensamt. Nu har jag sparat din länk och lyssnar på den lite senare idag.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Det är en ordentlig samling svenska klassiker du har där. Jag känner igen de allra flesta av dem. Så fint med den gamla Volvo PV:n på omslaget till den ena CD:n! Lite moderna Fuji-saker kompletterar mycket fint! Det är ju retrokänsla i fujikameran.
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2019-08-17 22:28
Tak for kommentarerne Bjarne.
Mange af de svenske melodier blev der sat danske tekster til og så kom de også på danktoppen.
Med mange venlige hilsener fra Erik.