Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1174 / Helt perfekta färgtoner .....

_____________________________________________________________________________________

Roskilde, den 12. november 2018.

.... vad betyder det egentligen? Jag tror inte att de existerar. Därför finns det vel något som kallas nyanser. Vi kan vel komma överens om att färguppfattningar är något mycket subjektivt ? Någon gillar lite dämpade färger och andra de mer kraftfulla färgerna. De flesta har förmodligen en förkärlek för något i mitten. Jag hör ibland uttalanden som "himlen är för blå eller den röda färgen är för skärande", och så vidare. - i förhållande till vad ? Ett färgfoto som blir efterbehandlat blir ett personligt uttryck som fotografen kommer att presentera för publiken. Detsamma gäller också för ett svart vitt foto !! Men det finns ett annat snak (mycket kontrast eller inte, korn eller ingen korn, high key, etc.)

Jag är väl medveten om att det finns några andra villkor som gäller till exempel, porträtt (hudtoner) och produktfotografering. Här finns det vanligen beställningsuppgifter som ofta ställer in några helt olika och specifika krav.

PS: Målaren har alltid haft friheten att visa sin egen uppfattning om vad han såg och vad som kom på "lærredet" (dansk).

De två färgfotona visar de två ytterligheterna som jag pratar om och som vel bäst kan sammanfattas som - "smag og behag" (dansk). Mer än om vad som är perfekt elle inte?

.

Fuji Velvia-filmsimulering i kamera. Ursprungligen beräknat för landskap.

Fuji Classic Chrome-filmsimulering i kamera. Ursprungligen beräknat för gatufoto och dokumentär

Hälsningar från Erik.
© emfoto43/Roskilde.

Bonus foto 😀

Fuji Classic Chrome-filmsimulering i kamera - konverterad med Snapseed.

Inlagt 2018-11-12 19:12 | Läst 1870 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag gillar bild nummer två Classic Chrome. :-)

Hälsar
Eva
Svar från Erik Madsen 2018-11-12 20:39
Jag gör det också, och det är också den jag använder mest. För gatufoto och dokumentära motiv. CC är en digital filmsimulering som Fuji gjorde på begäran av gatufotografer som ville byta från s/v till färger.
Med vänliga hälsningar, från Erik.
Jag gillar absolut den första bäst, den andra känns fattig o tråkig, men jag bestämmer färgerna i datorn efteråt, inte i kameran. Men jag plåtar för det mesta i svv, men när jag tar färg vill jag oftast ha mättade mustiga färger. Ha det så fint Erik! LO
Svar från Erik Madsen 2018-11-12 20:55
Hej LO.
Som jeg siger - smag og behag. Og man kunne tilføje, hver ting til sin tid eller snare farve. Se evt. mit svar til Eva.
Jeg konverterer også en gang imellem i computeren:
https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-1141-postkort-fra-roskilde.htm
Hav en god aften.
//Erik//
Velvia och cc är lite av två ytterligheter. Provia ligger mittemellan och är ett alternativ jag tror skulle passa rätt väl på detta motiv.
Svar från Erik Madsen 2018-11-12 21:58
Tack för dina ord Ragnar. Provia är också Fujis standard simulering i vår X100F och den är mycket användbar som allroundfilm. Så den skulle givetvis vara lämpligt för detta ämne. Nu var det också för att visa ytterligheterna i färguppfattningen, att jag använde de två här, som jag också skriver.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Fina bilder gillar vekrligen den första bilden med sina mättade färger. I min Fujifilm X-E1 heter den just velvia mättad.
😁
Svar från Erik Madsen 2018-11-13 16:29
Hej Hans-Åke. Jeg anvendte også Velvia dias filmen på den analoge tiden til landskabsfoto. Og jeg anvender også simuleringen i min Fuji X100F. Men ikke til personer/portrætter.
Tak for dine kommentarer.
Mvh. Erik.