Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1366 / Färger eller färger ?

Roskilde, den 9. juli 2019.

Det brukar vara frågor om det ska vara i färg eller svartvitt. När man ser åsikter på det svart vita området är det mycket om fotografierna ska vara mer eller mindre kontrasterande, om korn och skärpa. När det gäller färgfoto är det om man vill ha, antingen de starka färgerna eller om man är mer til något mer pastellfärger.

Det är vel slutligen en fråga om både "smag og behag" ? och dom erfarenheterna man har upplevt. Och vad som bäst passar til de olika motiver och uppgifter. Och detta gäller om det är svartvit eller färger.

Varför ens experimentera med film simuleringar ? För det första, eftersom Fuji har gjort det möjligt att försöka leka - för det andra, eftersom jag vel också ha rätt att vara lite nostalgisk med färg. Det är förmodligen inte bara de analoga och mörkkammar fotograferne som får vara det (nostalgisk) med sina svartvita bilder :-) :-)

Att jag gör simuleringarna i kameran är en helt annan historia, som är kopplad till hur jag föredrar oftast att fotografera. "Back to basic".

Nu är det inte som jag inte kan fotografera på andra sätt. Eller att jag inte alls gör bildbehandling, det gör jag också från tid till annan - se mitt tidigare blogginlägg. Som amatör har man rätt att bestämma själv och det är det som gör denna hobby så underbar.

https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-1365-observationer.htm#comments

Hilsen fra Erik.
Bloggar.

Inlagt 2019-07-09 21:47 | Läst 945 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag är nog för 3:an, tycker 4:an är sämst. 2:an kan vara ett alternativ. Känns mest det är vitbalansen där den sista är för varm och de två första för kalla och hårda
Svar från Erik Madsen 2019-07-09 22:45
Hej Peter.
Det er netop pointen - smag og behag. Det var jo også derfor, at der var et marked for alle de forskellige film fabrikater. Nu var det mest min tekst der var det vigtige for mig i denne blog. Så jeg skulle nok have undværet billederne.
Mvh. Erik.
pdahlen 2019-07-10 07:11
Men då får jag väl läsa texten också :). Är det jpg bilden i kameran där filmsimuleringen läggs och raw filen kommer ut utan påverkan eller kan man inte få någon raw?
Svar från Erik Madsen 2019-07-10 10:19
Hej igen.
Jag vet att för mycket text inte alltid faller i bra mark :-) Bilderna var bara för att visa skillnaden mellan de enskilda simuleringarna och förinställningarna och inte alls, vilka var bäst.
I kamerans "snabbmeny" kan man skapa upp till 7 olika förinställningar, som man enkelt och elegant kan växla mellan med en av "hjulen". Och det fungerar bara med jpg-filer. Men det spelar ingen roll da Fujis jpg-filer är bland de bästa på marknaden :-) :-) Men man kan fotografera med både RAW och jpg samtidigt, om det är vad man vill.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Erik, jag har fotograferat med alla de filmer Du nämner, men jag känner inte riktigt igen mig. Det beror nog på motivet som Du har fotograferat som har mest gröna färger. Jag har även fotograferat med Agfa och Perutz, men det som Kodachrome var känd för var att den hade ett skarpare rött och ett svagare grönt och så utmärkte den sig genom finkornigheten förstås.Det fanns ingen film som var mer finkornig än Kodachrome. Fuji Velvia betonade grönt och blått och sista bilden kan nog stämma.
Vänliga hälsningar
Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2019-07-09 22:49
Hej Wolfgang.
Jag håller helt med dig om att dessa är några enkla och dåliga motiv för att rättfärdiga testerna med. Och som jag skriver till Peter, borde jag inte ha tagit bilderna med i det här sammanhanget med mitt faktiska budskap i texten. Så de kommer att raderas.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Erik Madsen 2019-07-10 19:36
Wolfgang - hvilken version Kodachrome var det, som du havde erfaringer med ?
Versionen fra 1936-1962, versionen fra 1955-1962 ASA 12, Kodachrome II ASA 25 og ASA 64 fra 1961-1974, Kodachrome 40 fra 1978-97 eller Kodachrome 64 fra 1974-2009.
Mvh. Erik.
Wolfgang 2019-07-10 21:38
Min far använde Kodachrome 12 på 50-talet och sedan Kodachrome II från 1961, så jag blev bekant med dessa.
Men från och med 1985 fotograferade jag dia och köpte Kodachrome 64 och Kodachrome 200. Men även Ektachrome och Agfa CT18.
På 90-talet använde jag Fuji Sensia och Provia.