Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

1625 - Plastpåsar.

Roskilde, den 8. februar 2020 - Danske Bloggen nummer 1625.

Här i hushållet (dvs. min fru) är vi medvetna om plastproblemen.

^

Ersättning för plastpåsar. En present från min hustrus skotska väninna.

NIKON D700 med 50 mm f/1,4: f/1,4 - 1/125 sek. - ISO 1600.

På återseende.

Inlagt 2020-02-08 17:03 | Läst 1433 ggr. | Permalink

"Snygg kasse! Tror att redan nu i mars kommer nya `pås-skatten´ resultera i ett pris av 7 kronor per plastkasse. Dock, behövs nog 25 kronor påsen för att snabbt erhålla resultat och visa att man menar allvar. 7 kronor blir mer ett sätt att förstärka skatteintäkterna. En majoritet, fattig som rik kommer fortsätta betala för kassarna blir min gissning. /Stephan"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
När jag var liten fanns inte frågan. Man hade alltid en väska med sig till affären. Vilket jag även har idag, sedan många år tillbaks. Hörde att målet var högst 40 kassar per år och person. Tror jag inte behöver spara så mycket till för att nå det målet. Vi sorterar allt nog, plast, papper, plåt, glas och lägger i kassar/behållare som vi tömmer i sopbehållarna. Har använt dom kassarna i flera år.
Det är självfallet allvarligt det här med mikroplaster men jag tycker inte det är vi konsumenter som är problemet utan producenterna. Att Östersjön ser ut som den gör är jag inte ett dugg förvånad över. Vi har ju slängt allt avfall i havet fram till nu.
Sten
Svar från Erik Madsen 2020-02-08 18:40
Hej Sten - tack för dina kommentarer och åsikter.
Det har varit överdrivet med alla plastpåsar. Jag tror att det kommer att vända och kanske särskilt när de kommer att kosta något mer i butikerna. Vi fick först avfallssortering i vårt område 2019 !!!
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Jo, vi har också tygkassar när vi handlar här hemma, de håller många år och klarar tvätt och torktumlare. Sen är de starkare och klarar tunga, spetsiga varor betydligt bättre än plast.
Å andra sidan köper jag plastkassar på rulle, s.k. soppåsar, att använda till lite kladdiga sopor, så plastkassar använder jag därmed ändå, dock inte i butiken.
Svar från Erik Madsen 2020-02-08 21:29
Hej Stefan - tak for dine kommentarer og beskrivelser.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Nu ska jag bli en sån där tråkig glädjedödare. Det är nämligen så att det hela inte är så enkelt som man kanske tror. Och enligt min ringa och högst obetydliga mening så tycker jag dessutom att hela frågan om vilket material man ska lägga sina varor i har gått utöver sans och förnuft.

Då finns det viktigare saker här i livet att ägna sig åt, som tex vilken kamera som ger bäst skärpa! Och det där var ju en skarp bild!

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ar-plastpasen-verkligen-samre-for-miljon-an-tygkassen
Svar från Erik Madsen 2020-02-08 21:44
Hej Ragnar.
"Nu ska jag bli en sån där tråkig glädjedödare".
Varför SKA du det ?
Mitt blogginlägg omfattar inte någon större och omfattande miljödebatt alls. Min fru använder bara en tygpåsa i stället för plastpåsar! Och jag har fotograferat påsan !
Jag är väl medveten om att det finns många andra orsaker till föroreningar och experterne är ständigt oense om vad som skadar mest. Men jag är inte tillräckligt klok för att vara en del av en större diskussion om det och inte heller tror jag att jag har lagt upp til det här.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
light 2020-02-09 07:48
Bäste Erik, att driva en fotoblogg där man erbjuds att kommentera är riskfyllt. Minsta lilla gnista kan snabbt tända en stor eld. Det har inte minst jag fått uppleva. Din lilla text på tre meningar följdes av rätt långa kommentarer av några andra. Det var främst dessa jag riktade min ironiska kommentar till. Och sen är det ju så att om man har en avvikande uppfattning än majoriteten så blir man gärna, vare sig man vill det eller ej, en "glädjedödare". Det är inget man bestämmer sig för att bli. Så ta det hela med en nypa salt, ämnat att småle åt. Ha nu en god och glad söndag!
Svar från Erik Madsen 2020-02-11 21:57
Bäste Ragnar.
Du skriver:
"att driva en fotoblogg där man erbjuds att kommentera är riskfyllt"
  och:
"Din lilla text på tre meningar följdes av rätt långa kommentarer av några andra. Det var främst dessa jag riktade min ironiska kommentar till"

1) Just bara en fotoblogg, så om du tycker att man borde kunna motstå kritik av sina foton - så OK för mig.
2) När du skriver dina första kommentarer är det bara Sten och Stefan som har kommenterat min text och jag ser inte att de tänder någon stor eld. Nu när du tycker att du bör diskutera miljöfrågor i mitt blogginlägg med andra kommentatorer bör du enligt min mening skriva så här: Till Sten och Stefan och sedan ........
Med många vänliga hälsningar från Erik, som tar det med en nypa salt, men ändå .....
Fin påse med glada gotlandslamm ;) ? hehehe..
Jag kör sedan något år tillbaka med 2 flergångkassar från Engelsons i Falkenberg, snyggt blåa, vita och svarta.
Väldigt hållbara och tål mycket vikt eftersom jag bär hem kopiöst mycket hälsofarlig mat bl.a mycket kött och mjölk. Soppåse på rulle ifall det inte smugit sig in nån dålig plastkasse som alltid spricker när den ska krängas på sopbehållaren.
Plåt, glas, plast och kartong sorteras i vårat soprum för det mesta..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2020-02-11 22:02
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Min fru har flera olika klädväskor och har använd dem länge innan plastfrågorna kom upp.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Det var en söt tygkasse, men den kan man inte slänga sopor i hehe, sju kronor sa dom i mataffären att plastkassarna ska kosta så småningom, jag har förberett mig o köpt speciella tunna skräppåsar att ha istället för dom gamla. Hils, LO
Svar från Erik Madsen 2020-02-11 22:06
Hej LO - tak for dine kommentarer.
Nej den er næsten for pæn, men den var et fint fotomotiv. Vi har dog også andre mere almindelige indkøbsnet, som vi egentlig kalder dem.
Hav det godt.
//Erik//
Snygg kasse!

Tror att redan nu i mars kommer nya `pås-skatten´ resultera i ett pris av 7 kronor per plastkasse. Dock, behövs nog 25 kronor påsen för att snabbt erhålla resultat och visa att man menar allvar. 7 kronor blir mer ett sätt att förstärka skatteintäkterna. En majoritet, fattig som rik kommer fortsätta betala för kassarna blir min gissning.

/Stephan
Svar från Erik Madsen 2020-02-11 22:07
Hej Stephan - tak for dine kommentarer.
Her i DK går det samme vej.
Mvh. Erik.
Hej Erik! Så bra! Vi försöker också tänka på att inte förbruka plast i onödan, men mycket är förpackat i plast vare sig man vill eller inte. Trevlig påse med sheepen!
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2020-02-11 22:20
Hej Bjarne - tak for dine kommentarer.
Som jeg skriver er det en gave til min fru fra en skotsk veninde, som vidste, at vi også kendte til den TV-serie som hedder "Shaun the Sheep"
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Her en lille smagsprøve:

https://www.youtube.com/watch?v=dKPw9-jpA3Y