Begreppet "god tro" förekommer i samband med egendomsbrott, och är en bedömning av uppsåtet, så visst skulle det kunna tillämpas också i sådana här fall.
Men god tro ändrar ju inte ersättningsanspråken, utan är bara en av flera olika grunder för bedömning av om någon har gjort ett intrång i annans rätt uppsåtligt. Om man har blivit förledd att tro att någon annan har upphovsrätten, så kan det påverka brottsbedömningen ur allmän synvinkel, men den civilrättsliga frågan är en annan och den som sysslar med publicering av bilder ska ha på fötterna om vem som äger upphovsrätten och ha en licens som täcker användningen.
Så om man har gjort ett intrång i upphovsrätten i god tro kan det antas att man slipper straff enligt upphovsrättslagen, men användningen av det upphovsrättsskyddade materialet ska ändå ersättas:
7 Kap. Ansvar och ersättningsskyldighet m.m.
53 § Den som beträffande ett litterärt eller konstnärligt verk vidtar åtgärder, som innebär intrång i den till verket enligt 1 och 2 kap. knutna upphovsrätten eller som strider mot föreskrift enligt 41 § andra stycket eller mot 50 §, döms, om det sker uppsåtligen eller av grov oaktsamhet, till böter eller fängelse i högst två år.
/.../
54 § Den som i strid mot denna lag eller mot föreskrift enligt 41 § andra stycket utnyttjar ett verk ska betala skälig ersättning för utnyttjandet till upphovsmannen eller hans eller hennes rättsinnehavare.
Sker det uppsåtligen eller av oaktsamhet, ska ersättning även betalas för den ytterligare skada som intrånget eller överträdelsen har medfört. När ersättningens storlek bestäms
ska hänsyn särskilt tas till
1. utebliven vinst,
2. vinst som den som har begått intrånget eller överträdelsen
har gjort,
3. skada på verkets anseende,
4. ideell skada, och
5. upphovsmannens eller rättsinnehavarens intresse av att intrång inte begås. Andra stycket gäller även den som annars uppsåtligen eller av oaktsamhet vidtar en åtgärd, som innebär intrång eller överträdelse enligt 53 §.
/.../
Och "god tro" nämns faktiskt också i Upphovsrättslagen:
56 § Trots 55 § får domstolen, om det med hänsyn till det konstnärliga eller ekonomiska värdet hos ett exemplar av ett verk eller övriga omständigheter är skäligt, på yrkande av den som har handlat i god tro, meddela tillstånd att exemplaret mot särskild ersättning till upphovsmannen eller hans eller hennes rättsinnehavare görs tillgängligt för allmänheten eller används för annat avsett ändamål. Lag (2009:109).
Så jag tycker att lagen är ganska tydlig i en sådan här fråga. När företaget har använt materialet bör upphovsmannen ersättas skäligt, även om de har blivit missledda. Däremot kan deras intrång inte anses vara ett straffvärt brott om de har handlat i god tro. I fall av rättegång kan de om verket har värde för dem få dom på att det får användas mot ersättning till upphovsmannen.
Som jag tolkar det bör ersättning begäras för publiceringen utan tillägg för intrång.